Pšenica 2025-2026

Prosle godine sam sejao pivski jecam posle psenice i nije bilo ni jednog jedinog zrna primese, ali je odmah posle zetve psenice potanjirano kratkom, a nakon toga oprskano totalom. Posle je predjeno jednom gruberom i zavrsno sa polugerminatorom.
Ni jedno zrno os jecma nije niklo. Bitno je i kako kosite psenicu. Ako kosite psenicu tako da pratite rastur na sitima, bez obzira na brzinu kretanja, i ako kosite nisko kao soju, onda nema bojazni od rastura. Ako dignete kosu na 15 cm i ne gledate na rastur naravno da ce biti rastur veci od dozvoljenog. Da prospete 2 % na rod od 7-8 t/ha vam je 150 kg/ha. Zamislite kako to nikne. Kad se drzite rastura do 0,5 % onda je procenat samorasta manji.
posle svih operacija koje si naveo na toj njivi bas me cudi sto nije bilo samonikle psenice :):haha:

koliki rastur bi trebao biti da posle takve 4 operacije imas samoniklog porasta u njivi

kratka,total,gruber,germinator i kad znamo da posle 1 i 3 operacije imas vremenskog razmaka od bar 30 dana,gde tu ima mogucnosti da nesto krene kasnije
bukvalno jebes sav poso ako tamo nikne nesto naknadno

Tokom kipovanja promasio sam prikolicu tek posle one velike kise pocelo da nikne pre 2 nedelje.

Prosle godine sam sejao pivski jecam posle psenice i nije bilo ni jednog jedinog zrna primese, ali je odmah posle zetve psenice potanjirano kratkom, a nakon toga oprskano totalom. Posle je predjeno jednom gruberom i zavrsno sa polugerminatorom.
Ni jedno zrno os jecma nije niklo. Bitno je i kako kosite psenicu. Ako kosite psenicu tako da pratite rastur na sitima, bez obzira na brzinu kretanja, i ako kosite nisko kao soju, onda nema bojazni od rastura. Ako dignete kosu na 15 cm i ne gledate na rastur naravno da ce biti rastur veci od dozvoljenog. Da prospete 2 % na rod od 7-8 t/ha vam je 150 kg/ha. Zamislite kako to nikne. Kad se drzite rastura do 0,5 % onda je procenat samorasta manji.
Sve isto kao i da sam ja pisao. Ove godine potanjirano posle žetve. U avgustu krenuo sirak pa prskano totalom. Posle u septembru gruber. I sad pred setvu opet tanjirača...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Pšenica na pšenicu ili ječam na pšenicu? Ne smeta zbog bolesti i ostalog? Pošto kažu da mora da se ore jer su iste kulture jedna na drugu.

Kod mene je pšenica na pšenicu. Nema problema 2 godine da ide...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Nazad
Vrh