Pšenica 2025-2026

Sto bi rekao Bajaga----Daljina,dim i prasina :)
DhH69Sc.jpeg

Znači sledeće da kad su uslovi relativno povoljni onda izbor i način obrade nije naročit problem.
U krajevima gde je bilans "jesenjih" padavina 0 sa teškom anamnezom ogromnog manjka iz dugog niza prethodnih godina ne postoji izbor obrade zemljišta koji može da bude efikasan.
To izgleda kao priprema i setva pšenice u pustinji.
Oranje plugom je naučna fantastika a tanjirače izvaljuju grudve tvrde kao kamen.
Iza svakog prohoda oblaci prašine sa kraja na kraj parcela.
Jednostavno neke lokacije zaista nemaju sreće sa padavinama i to nije samo trenutna situacija.
I kad padne uvek su najmanje količine, a uglavnom i ne pada.
Već je pominjano većina i ne pokušava ništa, atari stoje nedirnuti, ljudi čekaju i verovatno se nadaju promeni, ali..

Znači sledeće da kad su uslovi relativno povoljni onda izbor i način obrade nije naročit problem.
U krajevima gde je bilans "jesenjih" padavina 0 sa teškom anamnezom ogromnog manjka iz dugog niza prethodnih godina ne postoji izbor obrade zemljišta koji može da bude efikasan.
To izgleda kao priprema i setva pšenice u pustinji.
Oranje plugom je naučna fantastika a tanjirače izvaljuju grudve tvrde kao kamen.
Iza svakog prohoda oblaci prašine sa kraja na kraj parcela.
Jednostavno neke lokacije zaista nemaju sreće sa padavinama i to nije samo trenutna situacija.
I kad padne uvek su najmanje količine, a uglavnom i ne pada.
Već je pominjano većina i ne pokušava ništa, atari stoje nedirnuti, ljudi čekaju i verovatno se nadaju promeni, ali..
Sve sto si napisao stoji i jasno je svima da u dobrim uslovima se odlicno uradi dok tamo gde nije bilo dovoljno padvina su usllovi teski za obradu i idealno spremanje za setvu!
A ono zadnje ti nije bas prilicno u redu gde navodis da je padala tamo gde retko pada!
Mani se podj…nja!
Da, bilo je u par dana u zadnjem talasu 50 lit. i ok je za pripremu setve ali zato za 4 meseca, Jun, Jul, Avgust i Septembar nije se nakupilo ukupno 40 pa ti proceni jel dovoljna bila ta kolicina kise za taj period za neke kolko tolko normalne prinose a sa preteranom vrucinom i kosavom kako samo u ovom delu zemlje zna da duva!
Prinosi kukuruza i soje su bili uzasni a suncokret je isto bio los!

Posijana psenica, avenue i asterion, sve '' kupovno'' sjeme. Nesto oko 230-240 kg po ha, baceno 250kg 3x16 takodje po ha. Plug nista samo tanjiranje, predusjev kukuruz, nesto skinuto sad u jesen, a nesto silirano prije 2 mjeseca.

@Peet
Ali su ipak prinosi kod vas spram onoga što ste pisali, a i drugi iz tog kraja, značajno bolji nego ovde kod nas.
Ovde je soja gotovo iščezla iz atara, ja sam uporan pa sam je imao, i donela je nepunih 400kg po jutru. I to uz tretman čitave površine protiv grinja, i upotrebu desikanta kod jedne sorte.
Kukuruz ko je imao 2T po jutru taj je rekorder.
Šećerna repa takodje gotovo nestala iz privatnog dela atara. Jedino je ima PIK sve u zalivnom.
Ja sam je sejao više od 20g, ali ove godine više nisam smeo.
Jedini svetao primer je pšenica koja je rodila kao nikad.
Glavna kultura postaje suncokret koji je pre bio prilično redak.
A zemljište kažu jedno od najkvalitetnijih u bivšoj velikoj državi.
Pa vi vidite kolika je onda ovde suša i to sad već decenijska.
A što se vetra tiče, zamislite neko pun ideja je smislio da pravi vetro park na takvoj plodnoj crnici opština Srbobran i Bečej. 70 turbina. Za sada je samo plan. Tako da nam vetra takodje ne manjka. Duva on svuda.

Malo je sve off za ovu temu, ali i nije.
Kiše smo dobijali u letnjim mesecima slično kao i vi, ali smo u još većem deficitu od ranije.
Ovaj zadnji talas koji je doneo mnogima olakšanje ovde je doneo 0L.
Ljudima repice uglavnom nisu nikle ili retko vrlo šaroliko i nejednako.
Setva pšenice i rezultat su isto upitni.
Svakom je svoje najteže, ali uvek ima i teže.

Ja posejao 15. 10. Posejano u zemlju koja nije baš bila suva, bilo je neke vlage zahvaljujući predhodnim padavinama, posle toga je u subotu malo padala ona sitna prava jesenja jedno dva sata, nije neka količina al dodala je malo vlage u površinski sloj.
Bacio 3x16 250kg /ha, pošto sam sejao tavanušu nju sam pojačao semena oko 350 kg / ha ( nikad tojiko nisam pojačao). Seme je Avenu prošle godine kupljeno, prinos bio odličan videćemo kako će se ona pokazati kao tavanuša

Nazad
Vrh