Pšenica 2025-2026

Peet

Član
Učlanjen(a)
11 Apr 2010
Poruka
12.719
Nakon prilicno dobrih prinosa psenice u ovoj godini, koliko ste voljni da povecavate setvu pod ovom kulturom?!
Ostavljate vase seme ili nadate se povracaju za subvencionisano seme i za sledecu sezonu?!

Iako se sto se tice subvencija nista ne zna...... Necu povecavati povrsine pod strninama. Mozda ubacim malo uljane repice sto bi bilo 5% povrsine. Seme za sve kulture cu kupovati nadajuci se povracaju.

Nesto malo povecavam, ostavio sam svoje seme ako izadje uredba mozda i kupim a ovo sto sam ostavio prodam.Cekam jos mesec dana posle toga selektujem svoje seme.8-)

12 din selektor i farbanje insekticid fungicid u doradnom centru, u dilemi sam da doradim pola montekristo a ostalo kupim nisam zadovoljan doradom kupovnog semena, povecavam povrsine pod psenicom 2 trecine psenica a 1 trecina suncukret prilagodjavam se klimi

Ostavljeno i selektovano seme, povećavam površine pod pšenicom. Ostavljena Avenue, Anapurna, Marvel. Ostalo još đubrivo da pronađem.

Ove godine smanjujem psenicu za trecinu. Razlog je taj sto su velika ulaganja na njoj a mala dobit. Djubrivu raste cena,a da dajem 3 i vise kilograma merkantilne za kilogram semenske mi nije bas po volji!

Problem je sta sejati? Ja cu povecati povrsinu, ne sto hocu nego sto moram. Kukuruz se smanjuje.
Opet map na jesen i an u prolece.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Ja svake godine kupim seme. Mala povrsina pa zato. Ove god bio Solindo i imao sam stvarno nevidjen prinos. Preko 8,5 t/ha. Sto je za moj kraj vrhunski. Opet cu uzeti nju. Jako sam zadovoljan. Na jednom delu sam bacio GEO2, oko pola i tu je i bila bolja. Tako da necu uzimati mesano, a i imam ga mnogo u zemljistu, pa cu sada ici na celu povrsinu. Moguce da cu sl god probati da radim tri prihrane. Zadnjh pred klasanje. Kazu tako azot potpomaze stvaranju proteina u zrnu. Naravno dve zastite sigurne. A od vremenskih prilika videcu za trecu.

Ista površina kao i prethodnih godina, možda bude i povećanja, sve zavisi od uslova.
Deo domaća dorada, deo semenska roba.

Ja povecavam za jedno 15 kj psenicu, ne da mi je drago nego stvarno vise nisam pametan sa ovim vremenskim prilikama sta i kako posejati.
I dalje ce mi soja biti na prvom mestu pa psenica prelazi na drugo a kukuruz i suncokret su tu negde jednaki!
Planirati nista ne znaci i to je vec dokazano da pametni ne mozemo biti.
I dalje tvrdim da svo nase znanje i zalaganje je doprinos od samo nekih 10% a sve ostalo je dato od sile koja se jednostavno Bog zove!

Ja povecavam za jedno 15 kj psenicu, ne da mi je drago nego stvarno vise nisam pametan sa ovim vremenskim prilikama sta i kako posejati.
I dalje ce mi soja biti na prvom mestu pa psenica prelazi na drugo a kukuruz i suncokret su tu negde jednaki!
Planirati nista ne znaci i to je vec dokazano da pametni ne mozemo biti.
I dalje tvrdim da svo nase znanje i zalaganje je doprinos od samo nekih 10% a sve ostalo je dato od sile koja se jednostavno Bog zove!
Nema od planiranja u poljoprivredi nista, mi posejemo pa kako bude.
Ove god sam slucajno cekajuci drugara da poseje njegovo, pa kisa, pa lubenice njegove pa kisa dok sam dosao na red 20 i neki april.
Prvo sam se nervirao jer svima kukuruz 4 list ja tek sejem.
Sad mi medju boljim kukuruzima u ataru. Pitaju me hoces i sl god tako kasnije da sejes, ma reko ja morao ne hteo ili znao da ce biti bolje ove god. Reko cista sreca nista drugo.
Pitalo me par njih rade dosta zemlje kao jesi to namerno tako jesi znao za vreme pa si kasnije sejao. Reko ljudi sta vam je.

Pra par godina sećam se bila suša od jeseni pa do maja otprilike. Pšenice se u aprilu osušile na korenu, a kukuruz posle do jeseni rodio lepo. Stoga ne povećavam ništa. Sve sejem redovno kao što sam sejao. Možda opet bude nepovoljna godina za pšenicu a rekordna za kukuruz.
Nikad se ne zna.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Najjeftinije 8:15:15 u kolicini od 200kg hektar i seme tavanusa

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

5:15:15 sigurno, negde dodajem MAP 12:52 ako ga nađem ili alternativa 6:24:12 mada je i ta kombinacija pod znakom pitanja.

Nazad
Vrh