Pšenica 2023-2024.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
IMG-0677.jpg
IMG-0675.jpg

Šta joj fali pa je ovako požutela? U pitanju je samo ova parcela 100 metara dalje druga parcela sve isto nema žutila? U pitanju je Avenue sejana 25.10 dobila 200kg MAP-a.

Suncokret Neoma, tanjirano 2x, i druga parcela isto sve rađeno al nema ovog žutila. Prvo prskanje 1,2Basar+ 1,4Rezon, posle toga Pulsar 1,2l. Kiša je proletos bilo u izobilju kad je bio suncokret.

Sva tri herbicida deluju zemljišno i svi u punoj dozi, ponaročito s-metalohlor koji se teško razgrađuje još ako je PH vrednost zemljišta i humusa niska i posna njiva i plus redukovana obrada bolovanje negine.Te oaze (zelenija) ti pokazuju gde ti je kakav kvalitet zemljišta, tu treba padavina da bi se to ispralo u dublje slojeve.Moje mišljenje što nemora da znači.

Sedmi put truješ iste njive i još uvek ima miševa?
Znači mi koji smo jedva završili prvi krug trovanja pre par dana, da se i ne nadamo nekom boljitku?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Ja sam od 9 do 12x dosad, kako koja njiva...do 8-og trovanja sam morao komplet citave njive prelaziti, a od tada samo međe i uvratine, cca 10-30m sa svake strane...
A i sad kako je velika većina preorala, zadnja 2-3tj je opet velika najezda jer ostalo je malo zelenih površina u ataru pod pšenicom/ječmom pa napadaju miševi sa svih strana u potrazi za hranom...

Koristim T-kolce, solarne repelente i otrov koji stavljam sa dozatorom, u svaku rupu ista količina (gdje su štakori x3) i svaku zatrpam....
Cak sam probao prekjucer da jednu duž ne zatrpavam, i danas kad sam isao trovati nisam našao nijedno zrno u 20ak rupa
Danas sam prošao i 2,5j gdje sam neki dan zatvorio vlagu, a gdje će u 4mj doći sad soja (zaorano kukuruziste)...ak se ovako nastavi, mislim da cemo morati i trovati bar 2-3x kad bude ponikao kukuruz/soja

Kiselo je svo zemljište neko manje neko više, đubri, se redovno map + 3x16 i izbegava se Urea ide KAN. Samo mi nije jasno zašto i druga parcela nema iste simptome. Da nema veze što je ovde semensko, a na toj drugoj gde nema simptoma tavanuša isto Avenue?

Nema veze seme ali kondicija parcele je isto bitna, bar da si to preorao umesto što si tanjirao ali no, kiše i kiše treba.

Nije bilo moguće oranje. Pratiću šta se dešava i da se nadam nekoj skorijoj kiši da malo popravi stanje. Za sad ne verujem da pri ovim noćnim temperaturama ne vredi prskati sa nekom prihranom preko lista?

Kako nikne kada mu pojedu srce unutra, nijei jasno. Ostane samo ljustura koja je neupotrebljiva za nicanje....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh