1. bonifikacija za hl ide i u + (po SPRS-u)
2. da li se isto plaća krupno i sitno voće?
3. od svake pšenice može da se "napravi" brašno, samo što ona sa nižim hl ima manje izbrašnjavanje.
1. ide ali onda ima zackuljica koja kaze ako je hl>80 pisemo ti 80. I bonifikacija je 1:0.5 daklem mozes maksimalno 2% prihodovati
2. Ne placa se isto, da li neko psenicu placa skuplje ako je krupna a manje ako je sitna? Ne. Dakle ova stavka nije uporediva sa psenicom.
3. Na % izbrasnjavanja jako veliku ulogu ima tehnologija koja se primenjuje prilikom mlevenja. Sombormlin je tu dogurao jako daleko. Ne prodaju brasno u maloprodajama vec sve ide pakovanje 25/50kg ili rinfuz u silo prikolice. Cenu postizu na trzistu vecu nego na berzama koja je pocetna (svi znamo da se prlikom zakljucenja posla uvek malo cenka kupac a prodavac malo popusti kao znak dobre volje). Istu psenicu melje i Sombormlin i jedan drugi mlin u mojoj blizini. Samo sto taj mlin muku muci da proda robu (mislim da ove godine nisu ni kupovali psenicu, ne znam da li je firma i dalje aktivna).
- - - - - - - - - -
Zato sto je domaci hleb tezi,a i aditivi naduju hleb pa manje materijala ide po komadu
Послато са TA-1021 уз помоћ Тапатока
Aditivi imaju sposobnost obogacivanja ukusa (progura se losije i jeftinije brasno) kao i mogucnost apsorbovanja vode vecu nego samo brasno. Neka gruba racunica je 1kg brasna -> 1.3kg hleba aditiviranog.