Ozimi stocni kelj

igordulic

Član
Učlanjen(a)
4 Mar 2010
Poruka
2.403
Lokacija
Stari Zednik
Malo listajuci po internetu trazeci tracak nade za ovu katastrofalnu godinu procitah par zanimljivih informacija,pa me interesuje da li je neko vec sejao stocni kelj,i koristio ga u ishrani goveda?
[TABLE="width: 658"]
[TR]
[TD="colspan: 4"]Stočni kelj, zahvaljujući svojim proizvodnim odlikama, ima široku primenu u ishrani velikog broja vrsta domaćih životinja.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 4"]

Nezamisliva je savremena organizacija uzgoja stoke bez krmnog konvejera, a stočni kelj može biti njegova značajana komponenta.

Stočni kelj je pogodan za ishranu goveda, svinja, živine od ranog proleća do kasne jeseni u zavisnosti od roka setve. Stočni kelj je značajna biljna vrsta zbog veoma bogatog sadržaja provitamina A, proteina i ugljenih hidrata.

Stočni kelj se može gajiti kao glavni usev ( seje se krajem leta i tokom jeseni, a koristi rano u proleće ) i daje prinos oko 100 tona po hektaru zelene mase, kao naknadni usev ( seje se posle skidanja ozimih i jarih jednogodišnjih leguminoza ) i daje oko 50 - 60 tona zelene mase po hektaru i kao postrni usev čija setva se obavlja posle žetve ječma i ranih sorata pšenice sa prinosom od 30 - 40 tona po hektaru. Koristi se cele jeseni do kasno u zimu, jer je kelj dosta otporan na niske temperature. Sadržaj sirovih proteina je oko 15-16% u suvoj i oko 2% u zelenoj krmi što kelj čini vrlo ukusnom i sočnom stočnom hranom i kao takav je pogodan za ishranu u periodima vegetacije kada nedostaje sveža stočna hrana.
Stočni kelj uspeva na plodnim srednje teškim zemljištima, a ne podnosi kisela i peskovita. Za klijanje mu je neophodna temperatura od 5-60 C, a zimi može da izdrži i do -250 C u zavisnosti od faze rasta i debljine snežnog pokrivača. Za postizanje visokih prinosa pored adekvatne obrade zemljišta treba ga i dobro đubriti. Ako je moguće treba uneti stajnjak u količini od 25-30 t/ha, a kroz mineralna đubriva 200 kg/ha azota, 120 kg/ha fosfora i oko 200 kg/ha kalijuma. Fosfor, kalijum i jednu trećinu azota uneti pod osnovnu obradu zemljišta, trećinu azota uneti predsetveno i preostalu količinu azota ostaviti za prihranu. Stočni kelj zasejan rano u proleće tj. krajem februara i početkom marta stiže za korišćenje krajem juna i početkom jula, iz ozime setve on je prva zelene stočna hrana, odnosno stiže za korišćenje polovinom aprila ili čak i ranije u zavisnosti od klimatskih uslova godine, a iz postrne setve vreme iskorišćavanja kelja zadire duboko u zimu sve do velikih snegova i jako niskih temperatura.

Količina semena za setvu stočnog kelja varira u zavisnosti od roka setve i kreće se od 10-15 kg/ha pri setvi na 25 cm. Veće količine semena moraju se upotrebiti na lošije pripremljenim zemljištima, kao i u postrnom roku setve. Dubina setve treba da je 1-2 cm posle čega je obavezno valjanje. Eksploatacija stočnog kelja je raznovrsna, a najbolje rezultate daje ako se koristi kao zelena stočna hrana u fazi cvetanja. U početku norma ishrane kod krava muzara je 20-30 kg po grlu, a kasnije i 60 kg sveže zelene krme. Stočni kelj se može koristiti i kao silokrma, ređe čista a češće uz dodatak nekih drugih biljnih vrsta ( kukuruz, lošije seno lucerke, slama soje i graška).

Jorgovanka Vlajkovac, dipl. ing.
PSSS Požarevac
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
Učlanjen(a)
4 Maj 2010
Poruka
1.419
Lokacija
Vukov Jadar
Generalno kupusnjače su jako loša hrana za ishranu visokoproduktivnih grla, imaju veliki udeo vode, lošiji kvalitet proteina, kod mene u selu se kaže samo da nije gladna životinja. Tako da slaba vajda od kelja pa i perka, samo da životinje prežive što ove godine neće biti lako.
 

kifler

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2010
Poruka
936
Lokacija
Gaj,Kovin
Od stocnog kelja proliv im ne gine ,to je nuzno zlo bolje sada prikupiti sto je moguce vise hrane nego sejati kelj. Juce sam pokosio 2h strnike sirak prva liga,baliracu jedno 1000 bala kukuruzovine isto toliko sojine slame i bice bolje nego kelj.
 

IVAN ILIC

Član
Učlanjen(a)
18 Feb 2010
Poruka
1.708
Lokacija
Orasje,Vlasotince
Prosle jeseni sam prvi put pokusao da odradim perka,i ubi ga susa.Tako da ove jeseni,jos po ovakvom vremenu,ne mislim uopste da se igram sa kupusnjacama.A bas sam hteo da vidim kakvo je hranivo,mada me vi ovde nimalo ne hrabrite svojim iskustvom i znanjem ove kulture.
 

igordulic

Član
Učlanjen(a)
4 Mar 2010
Poruka
2.403
Lokacija
Stari Zednik
Navodno je seme dosta jeftino ni 200 din kila a ide oko 5kg na hektar,ali naravno sitno je i kolko sam saznao agrotehnika kao za uljanu repicu,no u ovakvoj susi to nece nici...
 

suboticanin

Član
Učlanjen(a)
24 Sep 2012
Poruka
319
Lokacija
Subotica
ma mora da uspe,kod nas u poslednje dve nedelje palo sigurno oko 70l/m tako da bi trebao lepo da nikne a i temperature mu pogoduju,najbolje je sto mogu da ga skinem u aprilu i posejem normalno kukuruz u optimalnom roku.

- - - - - - - - - -

imam jedno pitanje..posejo sam kelj na 50cm razmak i na 12,5cm.taj na 12,5 cu da kosim i da dajem na zeleno a onaj drugi sam mislio da siliram u silazu sa silo kombajom za kukuruz jednorednim posto nemam onaj sa pick-apom za niske trave,pa me zanima dal neko znao dal cu to moci to da uradim sa ovim zbog vesokog sadrzaja vode itd. dal ce mi se kombajn gusiti ili nesto slicno..
 

suboticanin

Član
Učlanjen(a)
24 Sep 2012
Poruka
319
Lokacija
Subotica


- - - - - - - - - -

u pitanju je redukovana obrada,malo je redji e sad valjda ce bit dobro,greska je bila sto nije uradjeno valjanje pa bi bilo bolje nicanje,nadam se da ce dovoljno dobro razvijen uci u zimu da se ne smrzne..
 

suboticanin

Član
Učlanjen(a)
24 Sep 2012
Poruka
319
Lokacija
Subotica
trenutno je u stanju rozete,ja znam samo iz literature da mu je potrebno oko 4-5 listova da prezimi a da u rano prolece krece porast u stablo,prvi put sam ga sejao pa nzm,mozda neko ima iskustva?za sad je u dobrom stanju u smislu da je dobro podneo dosadasnje niske temperature nije se smrzao..
 
Vrh