Otvaranje oranja u 4 prohoda

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
9.525
Lokacija
Srbobran
U temi http://poljoinfo.com/showthread.php?...l=1#post247645 sam bio opisao kako se otvara i ocenjuje to otvaranje oranja na "srbobranskoj brazdi" (takmičenje u oranju u Srbobranu), ali su se slike iz tog posta izgubile. Pošto više ne mogu da pristupim editovanju originalnog posta, tj. da tamo ponovo postavim slike, otvaram ovu temu pa ću ovde prekopirati ono što je tamo bilo.

Pronašao sam sad neke slike iz 2008. gde se vidi otvaranje oranja u 4 prohoda, onako kako je @ GANGA objašnjavao, i kako se traži na takmičenju u oranju u Srbobranu.

Prvi prohod ide na 1/3 radne dubine. Ovde se ocenjuje dubina i pravac.



Drugim prohodom se pravi u stvari razor. Traktor ide tako da plug hvata tačno do zidića brazde iz prethodnog prohoda, i onda ostaje dvostruka širina čiste brazde.













U trećem prohodu se vraćate po prethodno izoranom tragu (drugom prohodu), i tako se zatvara taj otvoreni razor sa jedne strane. Sad se ore na 1/2 radne dubine.







- - - - - - - - - -

nastavak

Četvrtim prohodom se potpuno zatvara taj razor i sa druge strane. Traktor sada ide po tragu iz prvog prohoda a dubina je takođe 1/2 radne dubine.











Ovim je otvoreno oranje i svi sledeći prohodi idu na punu radnu dubinu, a ovaj slog bi trebao da bude ravan sa ostalim oranjem.
 
Свака част браћала на теми и труду да се покаже како се правилно отвара склоп....ово ћу показати овим мојим пањевима у селу који направише планинчине на сред њива......
 
Jel bi tako sve to izgledalo i da su zetveni ostaci na povrsini, msm da nisu upaljeni?
 
Dukej ja bih te zamolio ako si u mogucnosti da postavis i zatvaranje razora...time bi bila kompletirana cela problematika...

Može, al' dogodine. :osmeh: Ja sam oranje odavno završio a nemam slika iz ranijih godina. :ppozdrav:

Jel bi tako sve to izgledalo i da su zetveni ostaci na povrsini, msm da nisu upaljeni?

Ne bi tako izgledalo, tj. videli bi se žetveni ostaci na površini. :ppozdrav:

Ovo je slikano 2008. a tad sam još palio kukurzovinu. Poslednjih 6 godina šibica nije videla moje njive, od tad sam prvo plaćao tanjiranje kukurzovine pa potom orao. Ove godine je bila nikakva masa pa sam zaorao kukurzovinu bez tanjiranja. Inače mogu reći da se vidi razlika nakon tih 6 godina, lakše se ore.
 
Odlicno opisano, kod mene to ide tako sto se nabaci malo sa jedne strane, malo sa druge i gotovo:haha: Ovo je skolski da sve bude okrenuto i sve je podseceno raonikom.

Zatvaranje razora radim sa 2 brazde plugom tako sto, kada dodje prohod gde levi tocak ide tik do sledeceg razora, tu idem sa 1/2-2/3 dubine kako. Sledeci prohod oba tocka su u razoru, vozim tako da levi tocak ide maksimalno moguce desno, kako bi ostajalo neuzorano 1 brazda cca 35cm. Sledeci prohod prva brazda ore preostalih 35cm, zadnja brazda sporadicno hvata vec malko uzorane zemlje i ide po razoru od proslog prohoda. Kada se to istera imaju fakticki dva razora jedan pored drugog i kanal je cca 60-70cm sirok. Zavaljuje se tako sto se prvo toplink skrati za 7-8-9-10 krugova (kod mene se 8 krugova pokazalo kao ok) i time prednja brazda ide na 60-70% dubine, a zadnja na 30% dubine. Prednja zavaljuje razor, a zadnje razor od prednje brazde. Tako uradim jedan krug i dobijem dva mala razora cca 10cm dubine koje tanjiraca vucna u jesen i setvospremac lepo poravnaju. U prolece tu jos malo posvetim vise paznje i bude to u redu. Kada imam vremena uradim jos jedan krug i toplink skratim za 5 krugova, a i prvi prohod idem na redovnu dubinu, a u drugom krugu na 1/2 dubine. Tim se kroz 4 brazde amortizuje dubina od 30cm kroz cca 7cm na svakoj brazdi. Zetveni ostaci od kukuruza ovim operacijama se sve povade na povrsinu, pa onda gledam da kada je kukuruz ili uzorem obrtacem ili da kukuruz sejem na razoranu njivu, da bi oranjem kukuruzista krenuo od sredine i time nemam ostataka na povrsini. Soja, psenica, repa nema problema.
 
Ja isto tako orem razor, osim što u poslednjem prohodu ono što je ostalo hvatam zadnjom glavom a ne prednjom kao ti. Tako razor bude uži.

Kod zatvaranja razora (govorim o dvobrazdnom plugu), radim još jedan i po krug, ili dva kruga. Zavisno od toga kako je ispao razor. Kad radim jedan i po krug, onda zatvaranje razora počinjem sa suprotne strane njive od strane gde sam završio razor. Tj. ubacujem nazad u razor onu stranu koja je orana punim zahvatom, a ne onu stranu gde je orala samo jedna brazda (ili čak i manje od jedne brazde kad se plug zabražđuje - kod mene slučaj). To je tih pola kruga, i onad dodatno skraćenje toplinga i još ceo krug. Ostane brazdica ispod 10cm i to spremač bez problema poravna u proleće.
 
Ovo i ja tako radim mislim na manju dubinu predzadnji prohod a zadnji spustim malo vise od normalne dubine . Potom me mrzi za navijam topling pa prebacim u nizu rupu na kacenju toplinga na traktoru hidrulik stavim na pozicion i brzinu vise i obidjem jedan krug i bude skoro pa ravno .
 
dukej extra objasnjeno :ppozdrav:

Jednom sam tako zapoceo njivu, al vise sam gledao da neko ne naidje pa da me posle zezaju, i kad sam zavrsio sa slogom na sredini njive odahnuo sam:haha:
 
Dodao bih samo da postoji i druga verzija otvaranja koje je dukej opisao a radi i za vece plugove: 1 prohod zadnjom glavom (koliko je moguce) na 2/3 dubine, drugi prohod se traktor postavi tako da druga glava ide u razor (najmanje hvata). Treci prohod se podesi radna dubina i desni tocak ulazi normalno u razor, cetvrti opet u razor ....
 
Kod mene je ova operacija bila obavezna svake godine prilikom oranja,dok sam orao sa obicnim plugom. Stvarno lepo i pedantno objasnjeno. I sa prevrtacem kad radim prvo otvorim prohod do komsije pa onda nabacim.
 
Kod mene je ova operacija bila obavezna svake godine prilikom oranja,dok sam orao sa obicnim plugom. Stvarno lepo i pedantno objasnjeno. I sa prevrtacem kad radim prvo otvorim prohod do komsije pa onda nabacim.

Ovo uradim samo ako komsija ima psenicu, da bi to lepo bilo ravno i da ne nabacim na psenicu.
 
Tako je Bojceticu,a kada znam da ce komsija orati onda se pomerim za celu brazdu u njegovo,pa on kad ore zadnje izore do kamena.
 
Kod mene je ova operacija bila obavezna svake godine prilikom oranja,dok sam orao sa obicnim plugom. Stvarno lepo i pedantno objasnjeno. I sa prevrtacem kad radim prvo otvorim prohod do komsije pa onda nabacim.
I kad prvo otvoris prohod do komsije pa posle nabacis zemlju na poorano podignes tvoju parcelu za 40 do 50 cm vise i komsija sav sretan sto mu nisi gazio njivu:osmeh:
 
Ako su komšije uzorali njive a ti tvoju treba da razbaciš prvo obiđeš krug do komšija i napraviš razor 70% dubine koju ćeš orati pa posle istu zemlju vratiš nazad da nebude breg . A ako skupljaš njivu onda poslednje krugove polako poplićuješ da nemaš veliki razor do komšija , mada neko dublje ore poslednji prohod nego štoje orao u njivi .:cool:
 
Ako poplicis ka komsiji tek tada imas kosinu koja pada ka komsiji pa nema ni pravog sejanja ni spartanja . Zadnji prohod do komsije ostavis da samo radi zadnja brazda i pustis je duboko jer tada je kosa vuca mala pa mozes izvuc pravac kako valja . Kada se spremi sijes prvi red na bregu a malo brazde ne smeta i radis po ravnom, sve jedno se seje sa 4 reda tako da tockovi ne moraju u brazdu .
 
Poplićiti neznači orati plitko nego malo pliće od radne dubine u njivi , na 70 % do 80 % .
 
Delimicno je Peet u pravu. Ali onaj ko zadnji ore taj mora nekoga da ugazi. Ja recimo mrzim kada zadnji orem zbog podoravanja,gledam da ugazim komsije minimalno i tu onda gubim dosta vremena.
 
Dukej ja bih te zamolio ako si u mogucnosti da postavis i zatvaranje razora...time bi bila kompletirana cela problematika...

Ako si mislio na rasturanje razora mislim da će ova slika odgovarati, ovo je zatvaranje razora u jednom krugu ili dva prohoda a kad bi napravio još jedan krug nebi se ni poznavalo posle prohoda setvospremača, da dodam da je ovo rađeno sa trobraznim plugom.Što reče kolega Dukej bitno je i da se lepo izore taj razor i šta bih dodao kad je završen četvrti prohod kod otvaranja brazde i treba da se počne sa punom radnom dubinom nebi bilo loše napraviti 5-6-i prohod sa 3/4 radne dubine pa onda ići punu radnu dubinu da bi se izbegla stepenica koja hoće da se vidi pošto je prelazak sa (predpostavimo da je radna dubina 25cm)12-13cm (pola radne dubine) na punu 25cm ipak velika razlika, na tako nekim cakama ljudi gube poene na takmičenju oranja ali no, to su neka moja zapažanja.
 
Nazad
Vrh