@ilicn
kada sam planirala da pocnem proizvodnju uporedo sam planirala i prodaju iste. Slusajuci i gledajuci kako drugi rade videla sam da je ona maksima " konkurencija je zdrava " otisla dosta daleko da jedni drugima podmecemo nogu i govorimo neistine a da ne kazem cime se sve sluze oni koji samo preprodaju proizvode proizvodjaca. Izabrala sam tezi put ali necu odustati i polako sam krenula. Kao prvo, mali zasadi su po meni najsigurnija investicija i zarada a to mislim da je 1 hektar sasvim dovoljno i tezim ka tome. 1 hektar jagode za prodaju i neki manji zasad recimo do 3 ara za proizvodnju zivica. Smatram da je ovo dobro za stabilnu proizvodnju, posvecenost istoj, kontrolu iste i da to moze da se proda i to dobro. Posle podizanja mojih zasada krenula sam u reklamu moje jagode i to na ovaj nacin. Posto sam zasaad podigla u leto iskoristila sam jesen i zimu da u krugovima u kojima se krecem pricam o jagodi i njenoj vrednosti, upotrebi i nacinima na koji se jagoda koristi u preventivi mnogih zdravstvenih problema od kojih je karcinom vodeci. Jagoda ne leci ali se koristi kao preventiva u borbi protiv karcinoma. Dnevna doza je 150 gr. Slala sam mejlove svojim prijateljima i rodbini. A onda sam krenula da nudim jagodu restoranima, hotelima a evo ovo prolece i prvi put kaficima. U kaficima se sluzi jagoda u casi ( 100 gr.) sa biranim prelivom cokolada, slag i dr. po ceni 120 din porcija. Kada je jagoda prve godine dosla na berbu pakovala sam je i nosila biciklom kod svojih prijatelja koji rade u raznim firmama i davala po 1- 2 kg kao promociju da probaju i to je proslo. Ovo je druga rodna godina marmoladi prva kleri a evo i iz prolecne sadnje medene vidim da je jagoda trazena i da im nije bitna sorta vec zdrava i sveza jagoda. Mada kupci vec sami kazu koju vise vole. Svu jagodu znaci prodajem iz kuce. Svako vece pravim spisak za sutrasnje branje i kada je jagoda obrana i prebrana i upakovana po nju dolaze. Jagoda koja ostaje sitnija ili udarena ili malo natrula cisti se jedemo mi u porodici i odvaja se od nje pravim slatko, sirup sok, liker i planiram da pravim rakiju pred kraj berbe. Posto mi zasad nije velik gledam da je maksimalno iskoristim i da svima rasporedim da budu zadovoljni a da ih polako navedem da ima i drugih proizvoda od jagode koji ce biti u ponudi. Evo primer: Kada dodju da nose narucenu jagodu ja ih ponudim slatko ili sok i tako u krug. Ovih dana gledam da kupim jedan hektar i da ga spremim za iducu godinu. Sto se tice pitanja za 4 hektara isto bi radila na nacin kao sto radim i sada ali mislim da veliki zasadi traze veliku paznju i veliku posvecenost i da veliki zasadi imaju i velike muke. Tu mislim veliki su troskovi a da ne govorim kada vreme nije povoljno kise, mraz i ostalo. Sto se tice zarade to je dobra zarada na velikim povrsinama ali kada se sve kockice sklope. Ja i danas prodajem jagodu po 200 i ne spustam cenu. Sirup sok prodajem 1 lit.400 din. a slatko teglica 750 gr. 300 din. to je neki moj cenovnik. Sa nakupcima i prekupcima ne razgovaram na temu jagode neka zasucu rukave i rade! Nema zivota bez proizvodnje! Organizuj se i videces da ce ti jagodu traziti na sve strane.
---------- Poruka napisana u 08:51 ---------- Prethodna poruka je at 08:47 ----------
Nisam napomenula i to napravila sam svoj sajt o proizvodnji jagode pa reklamu imam i na taj nacin