Ostali berači kukuruza

@ Okrim

Zasto je Zmaj 223 bolji od Zmaj-a 224...? :cao:
Nemoj mi samo reci da je materijal bio bolji i kvalitetniji u vreme kada se proizvodio 223...?
A sto se 223 lomi kao kifla nazad skoro se vuce po zemlji, pa sve bega na jednu stranu, pa ni ne moze da ocisti kako treba....?

@Salecar

Smatram da je Z-223 bolji od Z-224 jer sam sa prvim imao prilike da radim i osim preventivnog pojačanja bunkera nikad nije bilo problema. ima jako veći učinak od Z-222, a što se čišćenja, to sve zavisi od pripreme berača za sezonu i stanja useva koji se bere.

Mane Z-224 koje sam čuo od njihovih vlasnika su što si naveo loš materijal, previše široke lopatice na elevatoru za jednostruki lanac, tako da se deformišu i pucanje varova na šasiji, izletanje bunkera iz ležišta itd.

Ja sam izneo svoje mišljenje u vezi berača, a dopuštam da svako iznese svoja iskustva. Imao sam prilike videti ne baš previše star Z-223 u toliko jadnom stanju da sa njim nebih ni u snu brao kukuruz, a ovog sa kojim sam imao prilike raditi bi svakom poželeo.

Sa kojim beračima si ti radio?

lopatice su iste na 224 kao i na 223 i 222,samo što 224 ima bolji položaj elevatora okomušanog klipa nego 223
što se tiče koša mnogi ljudi ne shvataju da koš nije namenjen da se donese kući tona kukuruza ili da se njime razgrne puna prikolica,mnogi ne znaju da se pun koš uvek kipuje do kraja a nikako do pola ili već koliko treba da se dopuni prikolica,posle se čude što je pukao koš i krive fabriku i kvalitet koji moram priznati i nije na zavidnom nivou,ali kad se poštuju određena pravila služi dobro

@ MONTOYA

Lopatice elevatora okomušanog klipa na beraču Z-224 su veće nego na Z-223. Ako imaš mogućnosti izmeri, a vlasnici Z-224 su se žalili na te lopatice.

ja imam 224 i kad sam jesenas kupovao gume za lopatice od TIP-TOP-a sa iste i jedine kamarice mi dao,ja ću izmeriti moje a može neki vlasnik 223-ke da izmeri svoje da ne budemo u nedoumici....
mada mislim da su iste,al ne tvrdim....

@ MONTOJA

Ja sam pisao i prvoj ugradnji lopatica. Nisam rekao da se nemogu namontirati od Z-223. Proveri kod nekoga ko ima original lopatice.

Pozdrav od Mirka iz Kule. :cao:

Ja imam Zmaj 224 kupljen je nov i vise stoji nego sto radi (ceka pravog kupca...xD), mozda je uradio 350 kj do sad i na njemu je sve original sem 4-5 lezajeva. Izmericu i ja lopatice kada stignem :cao:

@Okrim

Zasto slusas prazne price, jesi ti video uzivo negde iskrivljene lopatice na njemu....?
Od cega bi se mogle iskriviti...? Sve sto dodje do elevatora bez obzira na kolicinu, odvuce bez problema, nema gusenja, krivljanja i kidanja lopatica....taj ko je rekao da mu je to mana, sigurno je ciglje provlacio :haha: :haha: :haha:

Ili da je bunker iskocio iz lezista...? Uopste ne vidim kako je to moguce da se uradi...? :haha: naravno pri normalnom koriscenju za kipovanje :cao: da ga nije naterao pored bandere pa onda poceo da dize bunker naravno da ce iskociti iz lezista.... :cao:

Kao i to da mu varovi pucaju nazovimo to "sami od sebe" :cao: kako je to moguce, prvi put cujem za to, jos nikada nisam cuo da su varovi negde pucali, pogotovo fabricki var :cao:

Vidi ovako, video sam ja jedan 224 u rumi na vasaru 2004 godiste unisten da ne vredi vise nego na kile, zamisli kada mu je komplet tarup bio OTKINUT i otpao na zemlju u njivi.... zavareno skrnavo ni sljaku nisu obili sa vara da se ne vidi koliko je lose zavareno.... i kada sam ga pitao da pusti da radi, on pustio kardan, a tarup ga sve ljulja levo desno koliko nije izbalansiran.... ja ga pitao sta je to bilo, kaze on meni da je naseo u nekoj slatini i otkinuo tarup ja umro od smeha :haha: :haha: :haha: :haha: plekovi svi krivi iskidani, nikada nije bio garaziran, boju izgubio skroz, zvezde sve iskidane, kos kriv.......i on za njega trazio 8000e...ma zlo kada sam cuo morao sam da pijem vode da dodjem sebi....a realno ja mislim da on vise nije obrao ni jedno jedino kj posle toga..... imao sam negde slike ako ih nadjem postavicu ih.....

Po meni mislim da svaki koji se zaista odrzava kako treba i naravno vozi kako treba mora da bude dobar :cao: ali z222 i z223 ima taj zadnji deo koji se skoro vuce po zemlji kod svih sto sam ja vidjao....i klipovi beze na nizu stranu i ne cisti sve kao treba bez obzira i ako ima nove gume na valjcima, osim ako ga ne teras kao neki deda da moze sve da ocisti... :cao: a jos im neki izbacuju ono za skupljane zrna ispod komusaljke da mogu da teraju brze :haha: :haha: pa gde to ima ::lose::
Dok je kod z224 to reseno drugacije :cao:

Ne kazem da je z224 najbolji zato sto ga ja imam, ali nikada do sada me nije izdao i uverio sam se da je dobar, a i slusao sam od drugih majstora i ljudi da ima boljih resenja na z224 nego na z222 i z223 :cao:
Nekada kada imam vremena, odem na vasar napravim se da ne znam nista i onda mi svi otkriju neku manu ili primedbu pored koje masine da stanem, vec dugo skupljam informacije ::namigivanje::
Koliko kod nas radi z224 mi smo prezadovoljni njim :D

Evo ja sam izneo svoje misljenje o beracima kao i ti :cao: pa sada prihvatam sve kritike primedbe zalbe molbe :ppozdrav:

I ako treba jos nesto tu sam :ppozdrav: :ppozdrav:

224 je dobar berac,ali ima manu sto mu je fiksan tarup,pa kad je kaljavo hvata zemlju. imao sam ga pa to znam iz iskustva,a inace na njega nemam nikakvu primedbu. Prodao sam ga zato sto imam dosta posla ,pa sam kupio samohodni zmaj 240,prava zver.

Sreten je napisao(la):
224 je dobar berac,ali ima manu sto mu je fiksan tarup,pa kad je kaljavo hvata zemlju. imao sam ga pa to znam iz iskustva,a inace na njega nemam nikakvu primedbu. Prodao sam ga zato sto imam dosta posla ,pa sam kupio samohodni zmaj 240,prava zver.

Druze, kako mu je fiksan tarup....? :haha: :haha: :haha: pa mozes da mu stelujes visinu tarupa zar nisi to znao...? :cao: :cao:
Hajde ubaci slike od z240 ako mozes da ga vidimo :cao:

@SaleCar

Prijatelju, izgleda da mi obojica slušamo "prazne priče" i učimo se na tuđim greškama. Nebih da se ponavljam, ali ću samo napomenuti da sam radio sa Z-223 i bio je besprekoran, a što se tiče Z-224 sam izneo tuđe mišljenje da nije tako dobar kao Z-223, a mane koje sam naveo mi je rekao vlasnik 224.

Slažem se sa tobom da najviše kvalitet mašine i rada sa njom zavisi od čoveka koji rukuje i održava mašinu, a ne samo od tipa mašine. Iz tvojeg posta se može zaključiti sasvim suprotno od onog što sam ja napisao, ali i to se može uzeti sa rezervom jer si ti sa svojim beračem za te godine koliko ga imaš uradio koliko urade mnogi za jednu sezonu. I još jednu stvar ću ponoviti, svaki berač je dobar kad obere prvih 500 hektara, a posle pokazuje svoje mane.

Još jedne stvari sam se setio, mada nije vezana za berače. Zaduga u susednom selu je pred žetvu kupila (to je bilo pre više od 15 godina) dva nova ZMAJ kombajna 142. Kad su išli na prvo košenje sa jednog je otpao ceo heder, deformisalo se grlo ...A svi hvale da su Zmaj 142 dobri kombajni. Desi se možda nečija nepažnja, možda fabrička greška i nezahvalno je generalno reći da neka mašina nevalja. Zato postoji forum da iznesemo svoja i tuđa iskustva, a na posetiocima je da izvuku zaključke.

Pozdrav izvinite što upadam u temu imao sam dva sip berača a rođak je imo zmaja radi se o jednorednim beračima brali smo dva polja jedan kraj drugoga iskreno zmaj je brži berač od sipa meni se sip dosta zamjerio dosta je slabe konstrukcije puca na sve strane dok je zmaj jače konstrukcije a rađen je po burgonu mislim na nošene berače po mom iskustvu zmaj je bolji brač :ppozdrav:

Pa svako ima svoje misljenje o beracima :cao:

Ja kada sam brao sa z224 dosao je kasnije pored mene komsija da bere sa sip dvorednim i onda sam ja izasao napolje da "nesto" pogledam na beracu da bi krenuli u isto vreme :cao: :cao: i necu da vam kazem koliko sporije ide od zmaja, ja sam zavrsio krug iskipovao i krenuo sledeci krug, dok je njemu trebalo jos otprilike 150m da izadje do kraja pa tek da kipuje....

A na primer znam da Berko-Se*ko ima jako dugacke privodne lance i to im je jako velika mana kao i da imaju slab tarup i kljunovi sto im se dizu onako visoko, to nije najbolje reseno, kod nas je jedan bio uzeo Dvorednog Se*ka na kredit i nesto ga zezao berac, nije mozda obrao ni 20kj i od tada mu stoji i trune na sred njive ispod drveta cec 4-5godina, nije ga ni dovukao kuci....

@SaleCar

Vidiš da se slažemo u konstataciji da je Zmajev dvoredni berač bolji od dvorednog Šempetera. Radio sam sa oba i to je moj zaključak, a sa tim se i mnogi drugi slažu.

zna li neko kako se krece cena Majevica beraca npr ovaj sa slike koliko vredi:
1089tzl.jpg

velja imt 540 je napisao(la):
tesko se moze odrediti cena samo na osnovu slike ali ne bi trebalo da predje 5500

Zar nije puno malo 5500e...? :cao:
Video sam kod drugovog komsije, kos bi prepun na njemu i kada je poceo da ga dize, on se ukezacio nazad i to bas jako, posto mu je klip napred, a nazad nema nista....?
Ni sam ne razumem kako se to desilo, imao sam negde slike, trazim ih, pa ako nadjem okacicu da vidite... posle su mu napravili komplet drugi kos i "udali su ga" :cao: :cao:

Nazad
Vrh