Oranje

Pri kraju sam sa oranjem, odlično se ore rus u kombinaciji sa 757 plugom oko 11-12 litara troši .
Kako vam se čini zatvaranje razora sa slike? Ove godine pokušavam ovako prvi put pa se nadam da će se lako zatrpati na proleće ...
Svaki predlog je dobro došao
20251116-125652.jpg
Odlično je ovo!

Što se tiče dubine ovih malih brazdica, nije to kod rusa baš jednostavno poplićiti da zadnja brazda dvobrazdnog pluga liže zemlju i ostavlja plitak kanalčić. Nije to IMT pa da namestiš visinu dizanja u cm, i da hidraulik to drži od kraja do kraja duži, pa da glava pluga hvata plitko zemlju. Odnosno možda bi i mogao rus to da uradi ako se onaj preklopnik ispod sedišta prebaci u pozicioni mod, ali ja to nisam nikad probao kako bi radilo pa ne znam.

Ako baš želimo plitak taj poslednji kanalčić onda treba skraćivati topling, spuštati desnu polugu, i najbitnije spustiti točak pluga skroz do zemlje. Ali kad imate puno malih parcela ko će svaki čas sve to preštelavati, pa vraćati sve opet nazad kad se ode na drugu parcelu. To je kod mene slučaj, plus još ne mogu točak da pustim do zemlje jer je kratak njegov nosač...

Pa da ipak koliko toliko ne napravim dubok ovaj poslednji kanal radim sledeće - npr. u situaciji sa slike bih išao još jedan krug, ali na sledeći način: namestim se na prohod i ručicu gurnem na brojeve i pustim plug da se spusti do zemlje. Čim plug dodirne zemlju ručicu vratim na "N" (tu je zaključan hidraulik). I onda krenem malo i posmatram plug, ako je ostao dovoljno visoko, odnosno da dovoljno plitko hvata (npr da je gornja polovina daske van zemlje) onda nastavim kretanje povećanom brzinom. Pošto meni po malo upušta hidraulik onda moram često da se okrećem nazad da vidim da li su daske potonule dublje, i ako jesu onda u hodu samo na skroz kratko trznem ručicu na gore da hidraulik cimne plug višlje. Ali to mora stvarno biti kratak-kratak trzaj ručice na položaj dizanja, jer i ako samo malo duže zadržiš ručicu ode plug gore u vazduh. Znači samo kao da "ošamariš" ručicu u pravcu dizanja. Ako nije dovoljno poplićio potoviti taj "šamar" još jednom, a nikako ne držati ručicu duže dok se plug ne poplići dovoljno jer nećeš stići da reaguješ i pustiš ručicu da plug ne izleti napolje...

Poslednja izmena:
Tu kad mraz odradi svoje i 2x protera setvospremač na proleće neće ostati ni b od brazdi. Ništa ja to ne bi dirao vise.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Vogel je za to stvoren samo spustiš točak skroz do kraja cela mudrost i razora nema više na imt to nikad nisam mogao da izvedem , šta god da mu radim

Vogel je za to stvoren samo spustiš točak skroz do kraja cela mudrost i razora nema više na imt to nikad nisam mogao da izvedem , šta god da mu radim
Ja sam mog Vogela kupio polovnog. Prethodni vlasnik (ili možda i onaj pre njega) je kupio točak sa kratkim nosačem (valda su ti nosači za one niže varijante Vogela) pa kad sad spsustim točak u poslednju rupu opet mi ostaje do zemlje nekih desetak cm što je dovoljno da u mekanoj zemlji (kod zatvaranja razora) opet ostane dubok kanal. Kolega ima isti plug (M Vogel) i mnogo duži nosač točka, kod njega je za dubinu oranja 25-27 cm iznad nosača oko 12 rupa, a kod mene samo 5, veliki točak i kod njega i kod mene. I on kad spusti točak skroz do zemlje jedva da se vidi prelaz na tom poslednjem prohodu. Doduše njegov je trobrazdni plug a moj dvobrazdni, pa se i tu dosta dobije na ravnomernijem prelazu sa oranog na razor.

Dukej nemoj da si lenj, prebaci preklopnik ispod sedišta... Ja sam se patio kao ti, i posle par njiva se nakanim da namestim u kontra položaj taj preklopnik, i sad na primer orem na trojki recimo, prvi krug zatvaranja razora idem na istu dubinu, na 3,drugi krug recimo na 2ku +- koji mm, i treći krug brzinu ili dve više i ručku oko 1nice,i to se na proleće tako lepo poravna da ne poznaš razor... Bilo bi bolje igrati se sa toplingom, al što si ti rekao ko bi to čačka 5 puta na dan, meni ne pada na pamet...

Dukej nemoj da si lenj, prebaci preklopnik ispod sedišta... Ja sam se patio kao ti, i posle par njiva se nakanim da namestim u kontra položaj taj preklopnik, i sad na primer orem na trojki recimo, prvi krug zatvaranja razora idem na istu dubinu, na 3,drugi krug recimo na 2ku +- koji mm, i treći krug brzinu ili dve više i ručku oko 1nice,i to se na proleće tako lepo poravna da ne poznaš razor... Bilo bi bolje igrati se sa toplingom, al što si ti rekao ko bi to čačka 5 puta na dan, meni ne pada na pamet...
Ček' samo, ako sam te dobro razumeo samo kod zatvaranja razora prebaciš preklopnik na desnu stranu u pravcu kretanja (pozicioni režim) Ili tako oreš i celu njivu?

Meni je stalno taj preklopnik na levoj strani, ka levom točku, tj. položaj regulacije silom. Tako najbolje hidraulik pomaže u povećanju prijanjanja točkova traktora na zemlju, moderno rečeno povećava mu se "grip". Tačno sam gledao, plug na radnoj dubini i točak pluga se okreće (znači prijanja na zemlju), mrdnem ručicu na gore za 1-2mm i točak pluga prestane da se okreće. Znači da ga hidraulik za malo podigne. Tako da kontam da je u nekom položaju ručice hidraulik u ravnoteži sa silom kojom topling upire u traktor. Ako naiđe teže zemljište (npr. trag iz prethodnih operacija) ili plug potone dublje, topling jače upire u traktor i hidraulik malo podiže plug. U tom podizanju nabija točkove u zemlju i tako povećava prijanjanje. Tako radi IMT hidraulik na koji sam ja navikao, i tako hoću da i rusov hidraulik radi (doduše ne može baš toliko precizno kao IMT-ov).
Ovo sa pozicionim radom hidraulika bi mi dolazilo u obzir samo za zatvaranje razora. Šteta što je taj preklopnik ispod kabine, bilo bi zgodnije da je negde u kabini... Al' ostalo mi je još da orem pa ću probati. Ne znam ni da li taj pozicioni uopšte funkcioniše na mom traktoru...

Poslednja izmena:
Ja taj pozicioni držim stalno na regulaciju silom, na drugu stranu kada ga okrenem neće dovoljno da spusti zakačen priključak.

Nazad
Vrh