Oranje

Нисам се много нагледао 755 плугова јер их код нас нема можда два-три и то што сам видео мислим да фабрички није предвиђен да оре дубље од 25 цм. Можда грешим али оно што видим и што знам да 757 када оре 30цм дубине даска буде пуна нема да вири из земље. А овде се спомиње 755 и орање на 30 цм што ми није логично и не пије ми воду.
Ja sam mu baš to napisao i dečko me napravi ludim, taj plug ne može da proguta toliku zemlju da ore 30 cm ali je njemu izgleda metar opran u pantalonama pa se skupio

Nemoj se Željko nervirati, mlad si. Trebaju ti živci za ženu, decu, taštu, komšije, prijatelje....
Pusti mene da se ja nerviram, uskoro ću putovati tamo daleko, pa nije strašno za mene. Zube još nisam izgubio jer mi je genetika dobra a i supruga je zubarka pa su u dosta dobrom stnju, fale za sada 2 komada, a gazim polako 62. godinu.
Zaključak ove rasprave bi otprilike bio sledeći, ako se i ostali slažu sa tim:
Može i 539 da ore sa dve brazde i na 27 cm ako je zemlja osrednje težine - ali je to teško, sporo i nadasve mučno, kako za traktor tako i za traktoristu. To mogu da rade ljudi sa malim posedom, prckaju polako i urade ali ko ima iole neke ozboljnije zemlje, e to više nije moguće.
Ajmo mi da redimo šarana, treba to ujutro peći i posle pojesti. :ppozdrav:

Nemoj se Željko nervirati, mlad si. Trebaju ti živci za ženu, decu, taštu, komšije, prijatelje....
Pusti mene da se ja nerviram, uskoro ću putovati tamo daleko, pa nije strašno za mene. Zube još nisam izgubio jer mi je genetika dobra a i supruga je zubarka pa su u dosta dobrom stnju, fale za sada 2 komada, a gazim polako 62. godinu.
Može i 539 da ore sa dve brazde i na 27 cm ako je zemlja osrednje težine - ali je to teško, sporo i nadasve mučno, kako za traktor tako i za traktoristu. To mogu da rade ljudi sa malim posedom, prckaju polako i urade ali ko ima iole neke ozboljnije zemlje, e to više nije moguće.
Jeste Aco u pravu si.Zelim ti sve najbolje i cuvaj se.

Da ali on je napisao da su to teže zemlje i od tada počinje rasprava gde on tvrdi to što tvrdi.Ja ga ne podcenjivam što ima zemlje malo i ne treba mu bolji traktor.Nemam ni ja mnogo više. Ali kad je napisao da ore isto kao Rakovice 60,65,i 558 onda je sve rečeno_Orao je zato što mu ovi prooru pa je i njemu lakše.

Piše da imaš ursusa 355 kod tasta i da retko oreš sa njim ali da imaš fergusone koji imaju bolje preformanse
Pa nije mi nuzda da orem sa ursusom, spor rikverc, smeta mi onaj njegob zvuk zavijanja i ne oremo sa njime dublje nego sa fergusonom, nemamo velike plugove, evo sad sam tu kod tasta koljem prasici pa mogu da ti posaljem sliku, traktor ima 1800sati stoji, mnogo retko ga koristimo samo za frezu.

Imate sninak mog oranja ove godine sa 757.20 i dubinom 28-30cm. Zemlje ima 3x vise na daskama, tako da svako dalje komentarisanje se iskljucujem.

Ovakve rasprave nikud ne vode stavite slike radje, da vidimo tešku zemlju koja rasipa.
A i teška se zemlja da uredit s kalcijom i ostalim.
Samo što većina radi samo da rade.
Koliko ih ja znam s lošim prinosima i nikakvim ulaganjem.
Odmah se starog svog sjetim.
Iz svega ću ga izbacit u proizvodnji samo brljavi.

Kad smo već kod blatobrana na fergusonu.
Kod nas jedan u selu kupio 539 bez kabine, bilo je to sredinom 80-ih, i svako jutro kad podje u prodavnicu ili do Lazarevca, komšija ga čeka na putu da ga poveze. A komšija bio gabaritan, preko 130 kg. I to tako svaki dan. Ovom dosadilo da ga vozi stalno, da mu sedi tu na blatobranu... Kad jedno jutro, isterava on traktor iz garaže, kad gume gole... Nema blatobrana... Poskidao ih.
Pitaju ga pa što si bre poskidao blatobrane sa novog traktora...
Ma zbog onog ludaka, šta mi se kači svaki dan na traktor da ga vozam, sad ako baš hoće može samo na k...c da mi sedne... :ROFLMAO:

Kod nas ima svega,od teške zemlje,bregova..vodoleža do lake zemlje,duži 1100m ,450m 100m ma svega i svačega..svi 533,539 vuku 755. Dubina jeste oko 20ak cm, ali kada ferguson složi brazdu,ne treba drljača na proleće. Svake godine stižu veće i teže mašine u selo,tanjira se za pšenicu decenijama u nazad..e tu malim traktorima sreće nema. Mnogo je bitno da je zemlja očišćena od korova i oranje se mnogo lakše izvodi kakva god da je zemlja.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Sta se desava kada povuces rucicu nazad a koleno podje napred?plug automatski suzi prvu brazdu ako to nisi do sada primetio stavrno neznam sta da ti kazem.ako povuces previse napred plugovi idu u ledinu povecavaju zahvat za malo a traktor bezi u oranje.
Pomeranjem ručice desna strana kolenaste osovine (gledano od nazad) se pomera napred-nazad u zavisnosti gde pomeraš ručicu. Time zabraždjuješ ili odbraždjuješ plug, to jest ceo plug se zabacuje kad pomeraš ručicu. Kad pomeraš ručicu napred, koleno ide od traktora i time zabacuješ zadnju brazdu prema oranom a samim tim ti prva brazda dodje veća. Ali to ne znači da ručica služi za povećanje prve brazde. Neko od članova ima lepo napisano u potpisu gde treba da vučeš ručicu ako ti vuče TRAKTOR u neku stranu, a ne ako hoćeš veću ili manju prvu brazdu. Ako je plug lepo namešten da stoji vodoravno u radu a prva brazda mu je manjeg zahvata onda neće lepo i dosta nabaciti na predhodnu drugu brazdu. Pa onda mora da se skraćuje toplink da bi produbio prvu brazdu da ima više zemlje da bi nabacila lepo na predhodnu drugu brazdu. Zahvat prve brazde se podešava pomeranjem osovine.... I ja sam to shvatio posle 10 godina oranja i cilj mi je da se drugi ne pate bez potrebe zato i komentarišem. Na kraju napisao sam KOMENTARIŠEM, NE UBEDJUJEM i svako neka radi kako hoće, ali ručica ne služi za povećanje prve brazde... Aj zdravo...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Kolega mixer, delimo misljenje...
Najzad jedan kvalitetan post!

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Evo zavrsio sam klanje,svratio na groblje bas tu gde sam orao pre par dana pa da proverim jesam li stvarno lud.Dubina je ako se dobro vidi od 25-27cm ima i vise a moglo je dublje da sam hteo.Rec je o kvalitetnoj zemlji.
Ovaj plug koji je slikan nije moj, sa njim sam orao drugu njivu sa 539 onu veliku tanjir je isao ceo u zemlju do osovine to je valjda neka dubina isto.vise o tome necu pisati, budala sam sto nekima dokazujem bilo sta.

Pomeranjem ručice desna strana kolenaste osovine (gledano od nazad) se pomera napred-nazad u zavisnosti gde pomeraš ručicu. Time zabraždjuješ ili odbraždjuješ plug, to jest ceo plug se zabacuje kad pomeraš ručicu. Kad pomeraš ručicu napred, koleno ide od traktora i time zabacuješ zadnju brazdu prema oranom a samim tim ti prva brazda dodje veća. Ali to ne znači da ručica služi za povećanje prve brazde. Neko od članova ima lepo napisano u potpisu gde treba da vučeš ručicu ako ti vuče TRAKTOR u neku stranu, a ne ako hoćeš veću ili manju prvu brazdu. Ako je plug lepo namešten da stoji vodoravno u radu a prva brazda mu je manjeg zahvata onda neće lepo i dosta nabaciti na predhodnu drugu brazdu. Pa onda mora da se skraćuje toplink da bi produbio prvu brazdu da ima više zemlje da bi nabacila lepo na predhodnu drugu brazdu. Zahvat prve brazde se podešava pomeranjem osovine.... I ja sam to shvatio posle 10 godina oranja i cilj mi je da se drugi ne pate bez potrebe zato i komentarišem. Na kraju napisao sam KOMENTARIŠEM, NE UBEDJUJEM i svako neka radi kako hoće, ali ručica ne služi za povećanje prve brazde... Aj zdravo...

Ne sluzi zvanicno ali ako je povuces unazad malo vise pogledaj koliko ce ti hvatati prva glava, nemoj meni da pricas da ce isto da bude to nema sanse ako iskosis plugove u desno.

Nazad
Vrh