Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jel sadio neko Tulare, Laru ili Fernor u Srbiji? Kakva su vam iskustva? Kako se ponašaju u uslovima naše kontinentalne klime? Jesu li probirljivi po pitanju zemljišta?
Da li je dobro saditi orah za plod i crni orah u neposrednoj blizini? Da li postoji rizik da crni orah oprasuje ove druge, ne bi bilo dobro ako moze. Negde procitah da u Francuskoj npr vade sejance blizu plantaza, cak I da je regulisano nekim zakonom, bas iz razloga oprasivanja
Podloga je domaći orah, jel tako?
A zašto si čepovao tako kasno, nisi bio zadovoljan tekućim razvojem biljke, ili si tek tada saznao za metod?
Da li je Franquette (u odnosu 1:10) dovoljan oprašivač za ovu vrstu?
Pošto planiram intenzivno da orezujem ručno (trimerom sa vidijumskim diskom i teleskopskim sekačima), živ nisam šta će biti kada orasi "iždžigljaju" previše uvis, kako ih onda rezati, ali što kažu, o tome ću misliti sutra.
Evo, da malo skrenemo sa standardnih tema...
Nešto slatko od oraha, gotov proizvod, čokoladna bombona
Na žalost, bio mi je brži jezik od pameti, pa nisam stigao da uslikam bombonu, već samo celofan.. Generalno, radi se o polutki oraha koja je zalivena čokoladom. Jako ukusno..
Verovatno @ОРАХ bi znao nešto više da nam kaže na ovu temu
Hmmmmmmm sto slatko izgleda
Zamoli obih vas za misljenje u vezi sadnica orasa, ako nije problem.
Kao sto navedoh moj otac ima mali ranc , u okolini Uzica na oko 400 m nadmorske visine, tj parcelicu koju je posle dedine smrti nasledio i davno je pre oko 30 godina zasadio razno voce.
Pre 15 tak godina zasadili dva orha i to Srem i Tisu koje sam nabavio iz Instituta u Novom Sadu. Ali nam Tisa nije na dobrom mestu , okolo je visoko drvece i gusi ga i slabo radja a Srem je dobar ,
mada ne radja redovno a kada rodi bude bas dosta i lep rod. U okolini ima jos orasa. Na primer na oko 100 metara ima jedno 10 tak oraha kod rodjaka.
Sada hocemo da zasadimo jos dva oraha i odprilike ja sam sa neta zakljucio da je Rasna veoma dobra i dvoumim se za Sejinovo ili novosdaski kasni rodni.
Ovaj zadnji je pozitivan uticaj ovog foruma i mog citanja .
Medjutim vidim da se pominje Cendler ali da se jos nema dovoljno iskustva sa njim
Mislim da cu obavezno da uzmem Rasnu i sta mi jos preproucujete da uzmem. Ili da uzmem da oba oraha da budu Rasna ili da drugi bude GE 139 ili Sejinovo ili NS kasni rodni ili sta vec.
I da li kada ih zasadim treba da ih djubrim malo vestakom u jesen sa NPK 8 : 16 : 24 a u prolece sa Azotom, kao i drugo voce.
Inace orasi bi bili samo za kucne potrebe.
Uzmi 2 rasne jer je skoro samooplodna i dobra domaca sorta..
Uzmi 2 rasne jer je skoro samooplodna i dobra domaca sorta..
Slažem se u potpunosti. Kad sadiš par sadnica, samooprašivanje je presudna karakteristika. Pored toga, Rasna je dobar oprašivač za druge sorte, jer resa dosta dugo (kažu čak do 3 nedelje) i povećaće ti rodnost i okolnih oraha. Podred toga, za nadmorsku visinu 400+ m je proveren.