Orah - opšta tema

U jesen imam namjeru da zasadim na 1,5 hektar oraha na 7x7m. Imam i vlastiti rasadnik nekoliko sorti oraha koji je u 3. godini.

Mene zanima najbolji način sadnje?
 
jel zna neko ima li leka protiv ovih glodara tipa veverice,i raznih miseva i sl...meni jako dobro rode ali dok cekam da sazru,sve pojede neka sila...samo dole nalazim ispod njega prazne plodove,sa malenom rupicom na njima ,cenim da kroz nju izvuku sav plod.....e sad...cime da zastitim stablo,plod..ako je ikako moguce.....
 
Voćaru,
Deluje mi da je rastojanje izmedju oraha na 7 metara prilično malo čitajući neka iskustva i preporuke . Imajući u vidu površinu deluje mi ozbiljna i mislim da bi trebalo zatražiti nekog stručnjaka koji bi ti pomogao oko saveta. Ja imam samo 20-tak sadnica tako da sam *sitna riba*:cao:.
Pozdrav i puno sreće!!
 
Tu su razlicita misljenja,zbog toga ko sadi u mono kulturi i kosadi zdruzeno sa oprasivacima.Ali moj je savet da se potraze proizvodjaci a mislim na one koji vec imaju iskustva na vecimpovrsinama i iz prve ruke dase sazna.Mozda i neki sajt iz turske tamo su veliki proizvodjaci.
 
To su veverice koje iskopaju orah svojim tvrdim zubima gde su orasi na samstvu udaljeni od suma ili drugih kultura veverica ima manje , a mesta gde je zasad cesci ima vise veverica lako se kriju skacu sa grana na granu ulaze u rupe nekog drugog drveta i td . Znam da su zasticene zakonom . ali vazdusna puska je iz raja izasla ::spreman na sve::
 
Ja sam ko lesnika imao taj problem i sa njima i sa krupnijom divljaci... Morao sam da ogradim plantazu ogradom od pletene zice.....
 
Parcela gdje ću saditi je pod nagibom prema istoku. Veći razmak bi bio zbog lakše obrade oko stabala, košenja trave (sijeno). Ne namjeravam da kultivišem niti sadim nešto između. Jedino će biti obrada oko samog oraha u radijusu oko 1m u prvim godinama. Ako se gusto sadi, vrlo brzo će sastaviti krošnje, a u starijim godinama nikad poštenog prečnika stabla zbog građe.

@Panta SD, koliki je po tebi razmak optimalan?
 
Pri gušćoj sadnji stablo bude veće visine, jer krošnja traži sunca, ali isto tako ostanu tanka. Nema kvalitetne klade.
 
Voćare,
čini mi se da imaš nameru da sadiš orahe koje nećeš da koristiš samo za plod već kombinacija dobrog drveta u perspektivi* visina debla do 150mm ili unuci će se radovati tome* i dobrog ploda rastojanje izmedju oraha u redu bi trebalo da bude 10-12 metara a izmedju redova 8-10metara imajući u vidu da sadnja oraha obično ide u trouglu.
Ovo je dobra varijanta za početno ulaganje jer ti generalno treba manji broj sadnica nego u tvom prvobitnom planu ::novac::.
Imajući uvidu da treba dosta vremena da orah *oklopi* krošnju mnogi predlažu i bilo bi dobro da izmedju oraha posadiš neku kulturu koja će 10-15 godina ti donositi male radosti čekajući na orah.
PS Koju vrstu oraha imaš nameru da posadiš??
Pozdrav !!
 
Hvala Panta SD na savjetu. Baš tako otprilike namjeravam kao što kažeš. Finansije za sadnice nisu problem jer imam rasadnik oraha u 3 godini. Radi se o nekoliko hiljada komada. Imam 5 sorti. Sadiću na jesen, a u toku godine ću pripremiti parcelu, iskopati rupe i nađubriti stajnjakom.

Ne namjeravam saditi ništa između njih jer imam i veliki voćnjak pa je dovoljno posla i na njemu. Neka se samo sijeno kosi, a biće samo oko njih obrađivano.
 
Poslednja izmena od urednika:
Cao drugari, nova sam na forumu i zamolila bih da me neko uputi koji orah da zasadim. Dobro bi bilo da je plod krupan, da se lako krca i cisti.
Unapred hvala :cao:.
 
zokidrum je napisao(la):
Ja sam ko lesnika imao taj problem i sa njima i sa krupnijom divljaci... Morao sam da ogradim plantazu ogradom od pletene zice.....
kako se moze zastititi pletenom zicom- od veverica :sta:
 
dunjica je napisao(la):
Cao drugari, nova sam na forumu i zamolila bih da me neko uputi koji orah da zasadim. Dobro bi bilo da je plod krupan, da se lako krca i cisti.
Unapred hvala :cao:.

Bilo koja sorta od domaćih mekušaca je dobra.
 
Nisam mislio prvenstveno na veverice, vec na krupnu divljac... ocekujte i to....
 
Ja prepurucujem rasnu od domacih sorti,moze rukama da se otvori ljuuska.,a radja dobro.Ubaci i par oprasivaca jupiter sejnovo i to je to.Izmedju obaveno medjukultura kajsije breskve itd.
Ia imam zasad u 4toj godini 60 :D oraha i 130 kajsija.
 
Pročitao sam sve postove na ovu temu.Imam nameru da rasadim orahe na jednoj parceli.Došao sam do stadijuma da kažem sebi sledeće: "Ne treba mi prihod sa parcela ali da nemam rashod".Izuzimajuci prvu godinu i ulaganje u sadnice.A ne mogu da gledam parcelu koja je zarasla.I sada imam nedoumica jer o ovoj oblasti ne znam ništa.Interesuje me da li neko iz svog iskustva može da mi predoži vrstu oraha koja ima kasniju vegetaciju, obzirom da se parcela nalazi neposredno u blizini reke gde su jake rose i slane.Takođe bih zamolio da mi opet neko iz svog iskustva još jednom preporuči razmak izmađu sadnica.
Hvala unapred na dogovoru.Ako je problem može se odgovor poslati i na p.p.
Unapred zahvaljujem i evo od srca :ppozdrav:
 
Sto se tice tehnicke gradje ja sam negde procitao i nailazio sam na takva stabla po gustim sumama ako hoces orah prvenstveno za gradju od samog rasadjivanja na parcelu treba pred svaku vegetaciju skidati bocne (interoide) - pupoljke da se nebi javljala krosnja na stablu vec samo da ide u vis nekoliko pupoljaka pri vrhu ostaviti naravno> to je pravo tehnicko drvo za posebne komade namestaja bez cvora na stablu to se ceni ako stablo ima cvorova automatski mu pada cena . Da pomenem jos da se dobar deo korena koristi za proizvodnju kundaka i korica za oruzije cuo sam od puskara da se koren orahov nakon kupovine cisti od zemlje kuva se i jos nekoliko obrada Na ovaj nacin se sadi bagrem u Holandiji stablo ide u vis a bocne grane se rezu da ne prave cvorove na stablu...
 
Nazad
Vrh