optimalna starost junice za osemenjavanje

nije vreme na aparatu podeseno,nije moj pa nisam ni zagledo ,slikano je pre dva dana
 
ee onda ok... :D

p.s lepe junice... :ppozdrav:

Molim cenjene kolege stočare da se drže zadatih tema. Postoji tema mlečno govedarstvo u kojoj može te slobodno pisati ili na pp. Postovi koji nemaju veze sa temom biće redovno brisani. Edit by: mims.
 
Što se tiče starosti junice pri osemenjavanju, optimalno vreme u našim odgajivačkim uslovima je od 14-16 meseci i telesnoj masi oko 400 kg. Smatra se da je junica dostigka odgajivačku zrelost kada dostigne 60-70% mase odraslog grla. Inače nije greška semeniti junice i sa 18 pa čak i 20 meseci, jer u tom slučaju dobijamo krave koje će u prvoj laktaciji biti razvijenije, moćiće više da pojedu a samim tim više i da daju mleka. Klasičan primer ko tako radi jesu Austrijanci koji nama prodaju junice za koje tvrde da će u prvoj laktaciji pri određenim uslovima smeštajai ishrane dati i do 6000 kg mleka u laktaciji, to su junice koje se prvi put osemenjavaju sa 20 meseci. Međutim tada se produžava neproduktivni period i gubi jedna laktacija i jedno teljenje ali se dobija na količini mleka po laktaciji. Sve je stvar ekonomije, ali njima se isplati iz dva razloga, prvi je zbog kvota u EU, jer čemu veća količina mleka kad nemaš je kome prodati i drugo ta junica kod na skošta i preko 2000e.
 
u kakvoj su kondiciji? Da nisu pretovljene? Samo polako, dodje to sve na svoje, ja imam kravu, estrus joj se nije javljao od 18 meseca, imala 550 kg, al nije bila natovljena nego se baš razvila, mi već zagovarali kod mesara, kad je potražila osemenimo je, izvanredna krava postala, ista priča i kod njenih kćeri i najmlečnija grla su u štali su, jednim delom kao što sam napisao upravo zbog nešto kasnijeg osemenjavanja.
 
Ma nisam ja u panici zbog toga. Uglavnom, sve u zivotu radim opusteno i bez nervoze. Nisu pretovljene, naprotiv, bas su onako, slank. Sutra cu ih slikati i postaviti fotke ako uspem jer me nesto racunar zeza. Pozdrav.
 
moja junica takodje,8 juna napunila je 16 meseci i jos ne trazi da vodi... a bogami po mojoj slobodnoj proceni ima oko 550kg.... ::namigivanje::
 
Nazad
Vrh