Oprema za svinjokolje

Ni jedna nije slaba,samo zavisi koliko imas zivaca da radis sa njima.Sto je manja masina,to sitnije moras seci meso da bi mlela,i onda to seckanje zajedno sa mlevenjem na kraju oduzme dosta vremena.Ja imam 32-ku,valjda ,neka veca uglavnom,nemam sta da joj sitnim meso ,ubacujem komade kao saka i guta samo tako,i to direktno na sitnu resetku,nzm tacno koliko mm su rupe ali nesto tipa 3-4 mm,bitno samo da je noz ostar i nema problema.Nikad nisam imao potrebe da prvo meljem meso na krupniju resetku,pa posle sve ponovo na sitniju.A inace nije mi jasno sto svi trpaju te trofazne motore ,kao da svi imamo trofaznu struju jbt ...moju masinu tera monofazni valjda 0.5-06kw ,ide tako godinama bez problema.
 
Iskreno,ja nikada ne bi kupio ovakvu masinu,a ni da je pravim.,Ali sam prinudjen jer mesar sto radi,on moze samo taj dan da melje,a ja bi sutra dan,kada meso odstoji.
 
Mene vise brine brzina motora.Mislim da je dvoljna snaga ipak je trofazni motor, barem po debljini kabla tako izgleda.
 
Mislim da je presporo valjada sam tako negde procitao nisam siguran treba malo proguglati.Mislim da je najbolje 700 obrataja.
 
700 obrtaja cega ?,ovde je pisano da je idealno 1 obrtaj u sekundi za masinu ,moja ima 2.Sto je bitno kakve obrtaje ima motor ?.
 
Mislio sam na motor.Ja sam u potrazi za motorom ali kod mene ima remenica pa to menja stvari.
 
@KishRobert
Masina ima +-2 obrtaja u sekundi,onaj puz u masini za mlevenje ,2 puta se okrene za jednu sekundu.A motor nzm ,oko hiljadu obrtaja valjda,monofazni 0.5-0.6kw mislim,ne fali mu snage.
 
Nema potrebe više od 100 obrtaja u minuti da ima mašina za mlevenje, samo habaš mašinu sa većim obrtajima i 80 obrtaja sasvim dovoljno u minuti.
 
Što god sporije ide lepše melje, imam 22 sa nekim prenosom trofazni motor reduktor+ ubrzanje lancem jel je jako spor
Ide oko 70 obrtaja odradi oko 300_500kg godišnje kod mene i drugara koji je nose
Pretežak je motor oko 2,2kw jbg taj bio na akciji
Mašina je neka češka - čehoslovačka??
Lepo ide godinama
Brat ima neku MOL 32 crvenu sa konusnim ležajem isto odlična
Samo je PARADAJZ i BAROTINA smrt za mašinu



Poslato čelo bašče uz pomoć 'levatora
 
Koliko se ja razumijem u gramatiku ovdje je izlaz na motor-reduktoru 48 obrtaja, a to je bas malo, a i sa snagom ne stoji bas najbolje.
A da kojim slucajem ima 160 obrtaja, kao sto ovaj tvrdi, to je iprevise, rasturice masinu.
 
Po meni bolje i 48 nego 160
Idealno je oko 60 obrtaja tu baš lepo secka sve cvrči


Poslato čelo bašče uz pomoć 'levatora
 
Iznenada mi ova ispala,pa se ponovio.
76730159_802949236805982_125436809097248768_n.jpg
 
Industrijske ogromne mašine, tzv grindovi sa sve vodenim hlađenjem se vrte ispod 100obrtaja u sekundi. Ko voli da mu meso bude ne sečeno već drobljeno neka vija te obrtaje. Dugo će mu i nož potrajati. Napravio sam par komada 32 u kombinaciji sa motoreduktorom od nekih 53obrtaja i mašine rade kao sat. Ravnomerno i bez kočenja al i gutaju i ne staju i ne koče. Imam sad reduktore sa izlazom oko 90obrtaja i to je ok sasvim i u granicama normale.
Moj savet ako ko želi da pravi sebi mašinu da gleda što manje da štedi na mašini. Razlog 1 - pucaju spirale jer su slabašne. Razlog 2 - šajba se provrti jer otkine štift koji je drži da se ne okreće i glavni razlog zašto treba izbegavati jeftine mašine je što sama spirala nije u centru i moraš je ceo dan na strugu vrteti i skidati da je dobiješ u centru al onda se skida spoljni prečnik pa se povećava i zazor između kućišta i spirale i onda mašina "žvaće" meso.
I motor od 0,37kw je sasvim dovoljan i fino pokreće bilo koju mašinu do 32 sa bilo kojim reduktorom. Može i od 7,5kw ko voli al će mu se i strujomer vrteti kao mašina za meso. Samo originalni Porkert češki i sve ok.

I da! Ako kupujete šajbe onda gledajte da budu termički obrađene (kaljene bar). Koji dinar su skuplje ali duže budu ravne. A noževe rezervne najbolje kupiti od distributera ali nisu loši i tzv samooštreći vašarski. Nije videlo samooštreće al je dobar čelik za te pare.
 
Poslednja izmena:
I ja sam sklepao takvu skalameriju, u kombinaciji sa 22-kom, pa i nisam bas zadovoljan kojom brzinom melje, moglo bi to malo brze.
Robi,to je prava stvar.
Sta znam ide to kod mene lepo, lagano al sigurno. Ubacujem komade "sake" probao sam i celu krmenadlu uvuce je bez problema. S'obzirom da vergla 10ak godina umesto nasih ruku isplatila se 100x
 
Nazad
Vrh