Oplodnja paradajza u plastenicima

JuRa

Član
Učlanjen(a)
5 Avg 2010
Poruka
1.056
Lokacija
Saraorci Smederevo
Koliko ja vidim i cujem,svuda sa paradajzom problemi.Cak i kada se oplodi to ide sporo ,plod jedva napreduje,bumbari nece da rade jer nema polena....
Zajebana godina
 

Boban-Rus

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Jun 2013
Poruka
12
Lokacija
Stepojevac
I kod mene sporo zri, iako sam do skoro oplodjavao i zatvarao uvece da bi imao sto bolju temperaturu. U zadnjih nekoliko dana sam primetio susenje i opadanje cveta na nekim stablima i celo kolo. Ti cvetovi nisu oplodjavani vec ostavljeni da ih insekti oplode..... Sta li je razlog susenja i opadanja cvetova?
 

aremane

Član
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
495
Lokacija
Beograd
najverovatnije nisu oplodjeni (postoji mogucnosta da ih biljaka sama odbaci ako ima previse roda na donjim granama, a slaba prihrana)
 

Boban-Rus

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Jun 2013
Poruka
12
Lokacija
Stepojevac
Imam 7-8 vrsta paradajza u plasteniku i najvise odbacuje cvet lubenicar paradajz (izgleda kao lubenica prugast- seme doneto iz Rusije). Inace svu rasadu sam sam proizveo u toploj leji i sva su semena iz Rusije. Kad tamo uspeva na temperaturama koje su nize nego ovde onda mislim da bi ovde trebao normalno da radi i radja. Sutra ce da radi tableta jer danas nisam stigao otici po nju kod drugara. Ovo je kod mene u plasteniku sada. Ima ga vec 3 nedelje kako zri polako i po neki berem.

 
Poslednja izmena:

Daruši

Član
Učlanjen(a)
2 Jul 2013
Poruka
152
Lokacija
Elemir
Bobane hvala za ovu sliku, stvarno nesvakidašnja sorta. Da li je to sortna osobina da pucaju plodovi ili zbog navodnjavanja?
Kod mene u plasteniku : Lorely, Tamaris, Hektor, Big Bif(malo eksperimentišem). Jedino Big bif komplikuje moj život.
I ekstremno visoke temperature utiču na oplodnju cvetova. Setite se pre dve nedelje kako je bilo toplo.
Ali očigledno da ima sorti koje bolje podnose ovu stresnu godinu.
I kod mene paradajz sporo zre, ali kako smo krenuli da beremo druga priča.
Ovaj sa pijace od preprodavaca mi ne treba, ali našim se sladimo.
 
Poslednja izmena:

zixo

Član
Učlanjen(a)
18 Mar 2014
Poruka
326
Lokacija
Doboj
zanimljivo,bez hormona tesko ide,bez zujalice takodjer,potresanjem nikako,ja se pitam kako se moj onda oplodi svaki put kako treba?
 

zixo

Član
Učlanjen(a)
18 Mar 2014
Poruka
326
Lokacija
Doboj
gledao sam paradajz koji zaraste kao suma,cvijet je komplet prekriven listom i ipak se nekako oplodi i dobro rodi,razumijem da ne ide bas ako bi ga ostavio samog i nista mu radio ne bi,ali ako idem svaki 7-10 dana sa vezanjem,protresanje,vjetar..polen sipa iz njega,sta drugo cini zujalica,atomizer itd. sa hormonima jos nikad nisam radio,volio bi probati samo par komada radi usporedbe..
 

tvrdoglavi

Član
Učlanjen(a)
23 Dec 2014
Poruka
207
Lokacija
sjeverozapadna hrvatska, čakovec
Ako ti je dobra zemlja,položaj plastenika,dovoljno mikroelemenata,ako ti vjetar može malo propuhati i ako je sorta malo više samooplodna, bumbari su luksuz.A pogotovo jer su postali jako skupi i više ili manje nepouzdani,skratio im se rok trajanja.
 
Vrh