Opadanje i čupanje vune kod ovaca

dajem ovcama svakojaku prirodnu hranu repu donosim i kleku iz sume netreba njiga nikakav vitamin osim toga vjerovatno je se na vuni stvara materija koja ima odgovara
 
Davno sam rekao pusti ovcu u polje i ciganku u selo pa se neboj za njih,zatvori ih obadvije u ogradjen prostor peci im palacinke i hrani kao golubove gotove su.
 
treba napraviti promaju u ovcarniku ( ulazna vrata od razmaknutih dascica ) tako da nema kondenza na vuni i neka imaju so za lizanje non-stop
 
Ako je ovčarnik otvoren sa dvije strane, to je i previše.Nema mogučnosti da se kondenzira vlaga.Treba paziti i na drugi ekstrem, a to je promaja, koja također šteti.Ovce vole zavetrinu.
 
postavicu sliku,ali mislim da ovo nije do vlage,da ima vlage bilo bi kapljica na plafonu,ali njih nema ni jedne,a ipak su ovce mokre,bilo je magle ovih dana,mozda su od toga mokre...
 
Pa ako je vlaznost zraka velika sta tu m ozes napraviti,kod mog rodjaka u Sloveniji je manje-vise 90%vlage u zraku.
 
Ma tako je strile je u pravu ili je hipo kalcemija ili šugarac radi svoje a to počinje sa prvim hladnim danima! To je moje skromno mišljenje.
 
voleo bih da medolina pojasni ovo oko hipokalcemije?
da su sugarci vuna bi sama ispadala,zar ne?da ponovim jos jednom,vuna im ne ispada sama,jedna ovca ide u krug i cupa vunu ostalima i pojede tu vunu.
ostalim ovcama to ne prija,i cim im iscupa jedan pramen one beze.evidentno je da problem nije u ocupanim ovcama vec u ovci koja ih cupa.
objekat je visine 2 metra u gornjoj zoni ima 20 cm prostora sa jedne strane,a dve su komplet otvorene,tako da postoji i izvesna doza promaje,a iznad njih je takodje 2 metra tavanskog prostora popunjenog balama slame.slika sutra.
 
Odgovor savi- Prvo da je vuna cijela NE BI je druga ovca mogla čupati,što se tiče kako ti kažeš da je "čupaju a ne ispada" e pa sad je čupaju a brzo ćee biti pola ovce i više bez vune! A zapitaj se zašto ovce jedu vunu ili je neki nedostatak potrebnih vitamina i minerala ili nemaju dovoljno hrane,mislim molim bez uvrede!:cvetic:.
 
Imaju poremecen apetit.Jedu ono sto im nije za jelo.I to ne jedu sve u stadu vec par komada.
Iako imaju dovoljno hrane,soli,premiksa one jedu vunu.
Covek je lepo napisao.Ko ume da procita shvatice kakav problem ima.
Ta koja jede vunu ili par komada koje to rade u stanju su da pojedu skoro svu vunu sa ovce na koju se "ostrve".
 
Nazad
Vrh