Obrada vinograda

Ja dodajem uz par čokota vinove loze stajsko đubrivo, ali mi je rečeno da to treba da se radi svake tri godine. Sak količina vinove loze koju imam je zanemariva, ali verujem da i na velikim vinogradima važi pravilo da se stajnjak ne dodaje svake godine.

Ja u periodu mirovanja novembsr februar ubacim saku NPK 6 12 24 sa strane cokota na dubini jednog asova. Zadnje tri godine sam stavljao stajnjak a sadacu pauzi da napravim pa cu stavljaljati svake druge.
Pred cvetanje i posle cvetanja prskam Borom i prskam isto dva puta biostimulatorom.

Jedno pitanje.
Mozete li da orijentaciono kazete koja je minimalna visina lastara koji se razvije u prvoj godini od sadnje a da se smatra da je razvoj kalema slabiji ali odrziv. Odnosno da ce se loza normalno razvijati.
Nadam se da je pitanje jasno izreceno.
Drugim recima ako lastar u prvoj godini sadnje izraste manje od te visine da onda treba da se vadi.
Imam jedan slucaj gde sam popunu vrsio ali mi lastar nije visok.

Mislim da nema neke minimalne dućine, nego da bi trebalo pogledati ukupan izgled te vinove loze, da li izgleda zdravo.

Pa s obzirom kakva je susa bila bar kod ns i da je temperatura isla i do 40°c i pored zalivanja nije napredovao tako da se nemoze odrediti visina duzina debljina vec samo da je preziveo i da se oreze u glavu i da sledeca godina bude normalnija

Tako cu uraditi.
E sad logicno je i sledece pitanje.
Posle druge godine sadnje formira se stablo rezanjem boljeg lastara do visine prve zice. E sad pitanje je koja je minimalna debljina lastara da bi se rezao na visinu zice. Imam tako jedan kalem koji je u drugoj godini visok i ima lisce ali je lastar tanji.
Mislim da ako je debljine malog prsta da je to u redu. A kolika je to debljina da bih ga morao opet rezati u glavu na dva oka da bi ojacao i razvio se.

Nazad
Vrh