zupa100
Član
Podloga kalema koja je u zemlji svoj koren pravi iz prstena, tako da se desava da deo korena bude tik ispod zemlje. Ako se malo otkopa oko kalema mogu se videti zilice. Takve zilice se nazivaju "metilji". Metilji se obavezno makazama do podloge seku prvih 4-5 godina, kasnije ne krecu vise. Svoj koren kalem treba da gradi iz najdonjeg prstena, koji ce ici u dubinu. Zasto se to radi? Zato sto metilji preuzimaju primarnu funkciju korena i u vreme vecih susa koja nam se desavaju tokom leta, dolazi do stagniranja kalema, cak u pojedinim slucajevima i do susenja.
Prema tome drsevo, dobro bi bilo da prilikom okopavanja oko kalema odradis ovo, nece ti oduzeti mnogo vremena. Frezovati mozes sto dublje i blize kalemu, samo toliko da ga ne ostetis.
Ne bi bilo pozeljno da koristis uopste herbicide do zavrsetka 4-te godine, tako se i preporucuje i na deklaraciji tog sredstva. Kasnije mozes upotrebljavati bilo koji herbicid za suzbijanje korova. Ja konkretno koristim herbicide na bazi glifosata (totalni herbicid), odlicno su mi se pokazali.
Pozz zupa100!
Prema tome drsevo, dobro bi bilo da prilikom okopavanja oko kalema odradis ovo, nece ti oduzeti mnogo vremena. Frezovati mozes sto dublje i blize kalemu, samo toliko da ga ne ostetis.
Ne bi bilo pozeljno da koristis uopste herbicide do zavrsetka 4-te godine, tako se i preporucuje i na deklaraciji tog sredstva. Kasnije mozes upotrebljavati bilo koji herbicid za suzbijanje korova. Ja konkretno koristim herbicide na bazi glifosata (totalni herbicid), odlicno su mi se pokazali.
Pozz zupa100!