Probaj malo i rovašiti nad spavajućim pupoljcima pa da iniciraš rast grana na nižim dijelovima i tako "spustiš" rod u narednim godinama, jer vidim na ovim slikama mnogo drvene mase a malo rodnog potencijala. Ako si već odlučio na podmađivanje stabala, a došao si do ove faze, budi radikalan do kraja i da za 2-3 godine imaš fine tanke rodne grane a ove merdevine ukloniš
Nakandžio si se ti ovdje dobro!
Htedoh da pitam pa ipak reših da proguglam... sad, možda ima još ljudi koji neznaju šta je rovašenje, a sramota ih da pitaju, pa evo linka na naučni rad:
scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0354-1320/2007/0354-13200705041G.pdf
Vezano za temu, naleteh i na ovo:
http://www.agroklub.com/vocarstvo/rezidba-zapustenih-vocaka/4446/
Ali i pored toga, meni treba još par saveta... Pošto trenutno ne radim, reko' da pametno utrošim vreme - pokojni tast je do pre 5 godina vodio računa o voćnjaku, a od onda je dosta zapušten... Sada ja pokušavam da ga malo oživim, ali imam problem sa rezanjem jer su mlade grane izrasle gde netreba

Evo par slika sa konkretnim pitanjima, a ostale ću rezati po vašim savetima za ove primere...

Najveći mi je problem što su stare grane koje idu u širinu suve pa su ili isečene ili trebaju da se seku, a nove sve po pravilu idu pravo na gore...

Ovu sam većrezao,ali gledajući ovde primere čini mi se da treba još. Ja obeležih crveno, ali moguće je da bi trebalo još još...

Vrh bih još skratio, a sa leve strane se vide 2 grane - stara koja je počela da se suši i mlada - sad - mlada je suviše vertikalna - da li ostaviti nju ili staru? Da li skratiti mladu a staru ipak iseći?

Da li ovde ipak skrtiti vrh? Ostalo? Stalno imam utisak datreba još prorediti, a kada gledam voćku ne deluje mi da ima viška...

Ovdes se levo vidi da je suva isečena a mlada ide pravo u vis. Da li da je sečem na reimo pola metra pa da pratim i kasnije pustim mladu koja će ići na stranu?

Kako ovde? Svaku drugu seći?

Ovde sve koje idu u sredinu, i ostale malo skratiti?

Isto?

Ova meni deluje ok - samo skatiti vrh. Ili?

Ili da skraćujem sve mlade na visinu zaokružene, pa da sledećih godina oblikujem dalje i čekam rod?
Mogu li ostavljati po neku koja nije po "PS"-u da bi se ipak ponešto ubralo ove godine, a onda sledeće skinuti te ostavljene?
Takođe, video sam par (debljih) grana koje su izbušene (slikaću sutra) a vidim da na njima ima pupoljaka - da li te grane ipak moram seći ili...?
p.s. - ja se psihički pripremam da mi kažete "seci 50% od svega, suviše si ostavio"...
Mogu li se sada stabla krečiti?
Hemiju bih izbegavao koliko mogu - počeo sam da čitam i podforum "organska poljoprivreda" - za sada nebih brinuo o količini već o kvalitetu - samo se plašim da ne bude plodova, ali crvljivih. No o tom potom...
ORGANSKA POLjOPRIVREDA
Đubrivo bez hemije
.........
Hvala unapred na savetima.