Objekti-stale za smestaj bikova

pujol

Član
Učlanjen(a)
27 Jul 2010
Poruka
2.083
Lokacija
Leskovac,Donja Jajina
Trazio sam slicnu temu i nisam je mogao naci konkretno za objekte vezani za smestaj bikova,ako ima neka vec slicna tema,nek ovu prebace tamo.Konkretno zelim da pravim neki objekat,koji ce biti na temelju vec postojane jame za osoku,u koju ide osoka iz druge stale,znaci temelj imam i samo na gore.Mene konkretno zanima krov?Posto ce biti kao nastresnica,znaci pad na jednu stranu,ne znam dal mogu samo grede i crep ili (one table-andoline) ili moram nesto ispod krova da stavim.
 
Koju veličinu objekta si mislio?

Verovatno ih planiraš stavit ne vez.

Krov može bit i bez izolacije, iako je bolje sa njom.

Ne znam koja je kod tebe cena materijala.
Za to možeš nabavit polovan crep, bolje da ga imaš pre izgradnje, jer ti vrsta crepa određuje traženi ugao pada.
Na grede možeš stavit daske ko slepi krov i preko njega letve za crep.
Daske ne moraju bit nove, odozdo njih stavi foliju za parno zabranu.
Limeni krov bez izolacije ja ne bi stavio. To može u slobodnom držanju i za objekte koji su nešto viši. Tim se na limu ne skuplja toliko kondenza koliko u niskim objektima, gde mora imat lim bar neku plast izolacije.

Napravi na način, da se može što više ventilirat, štiti od vanjskih utjecaja samo toliko da ti ne zamrzava voda u pojilicama.
Ako je vanjska temperatura oko nule i sije sunce, možeš i zimi ostavit i vrata i prozore otvorene preko dana.
 
pujol i ja planiram na leto praviti neku stalu za slobodan tov bikova,koliko bi mi otprilike prostora trebalo za 20 bikova..isto planiram da kopam jamu pa na nju da zidam..
 
Velicina moje jame je oko 8 metara duzine 7 metara siroka i duboka oko 3 metra,stanu mozda oko 30 cisterne.Ja sam sve isplanirao,i otprilike ce biti ovako.Tri strane ce biti zidane blokom,a jedna strana ce biti bez icega s tim sto ce preko zime tu poredjati slamu.Mene muci samo krov ja hocu varijantu,greda.letva i one andoline ako znate sta je to(to su gumene table 1x2 m ),posto ce biti krov sve kao nastresnica znaci na jednu stranu,visina na jednom kraju ce biti oko 5 m a na drugom kraju oko 3 m.Jedino me brine sta ce se desavati sa tim krovom tokom zime,posto ne nameravam da kovem daske ispod,jer mnogo bi mi trebale za taj poso (a mozda na kraju i to uradim).kod mene u kraju nema nigde otvorenih objekata i svi se mi plasimo zime,a gledam na yotube sve farme i stale su na otvorenom i nije bitna temperatura,vazduha,e sad budi pametan.:sta:
 
Ako planiras andoline ili onduline kako ih kod nas zovu obavezno daska ispod.
Za zimu i sneg nema krize izdrzace ,ali leti malo krupniji grad je probije k'o nista ako nema podloge ispod.
Sto se tice objekta i kod mene je nesto slicno sto ti planiras da uradis, ja sam na zacelje sasio krila od dasaka i kad zazimi ja ih samo zasrafim i gotovo.
 
pujol onduline ploče izbjegavaj pod svaku cijenu osim ako ih namjeravaš staviti na podaskan krov (mada ni onda nisu bog zna što trajne). evo kako su izgledale nakon tri godine na krovu ovo pod brojem 1 je iznad šupe gdje je otvoreno i tu su ok, pod 2 su iznad staje , a pod tri su isto iznad staje ali su mijenjane, svugdje je ista konstrukcije tj. letve na cca 40 cm. to je na priručnoj staji gdje su krave u su suhostaju i steone.


o_zps820eea03.jpg


o1_zps8c4f4ebc.jpg


zima im ne smeta, već vrućina i vlaga od ispod
 
pujol nemoj onduline ja sam ih stavio na zgradu i pokajao sam se sto nisam stavio lim,iako je ispod njih daska....i ja sam mislio krov na jednu vodu,tj samo jednu stranu,ali lim gore,a ozidati od betonskog bloka...kod nas prave sa kosim podom ali ja hocu jamu ispod pa da izvlacim cisternom...kad bi neko imao slike takvih objekata pa da postavi,mozda vidim nesto korisno pa da iskoristim..
 
E da ga jeb.. ja sam pre dva meseca prekrio jednu veliku garazu ondulinama, kod komsije su vec 20 godina i ne mrdaju,mozda su ove sad losijeg kvaliteta.Sad ste me zbunili,pa ne znam sta da radim.
 
Zar nije rol-lim najbolje rešenje za tako nešto?

Planiram isto neku štalu tipa nastrešnice, koja je ozidana sa tri strane.
Mene više muči to što će otvorena strana, gde je ujedno i višlja strana krova, tokom leta biti ceo dan osunčana. To ne znam kako da rešim. Da li da postavim neke tavanske ventilatore, ili šta?
 
Zar nije rol-lim najbolje rešenje za tako nešto?

Planiram isto neku štalu tipa nastrešnice, koja je ozidana sa tri strane.
Mene više muči to što će otvorena strana, gde je ujedno i višlja strana krova, tokom leta biti ceo dan osunčana. To ne znam kako da rešim. Da li da postavim neke tavanske ventilatore, ili šta?
mislim da ce limeni krov da se "znoji" i stalno ce da kaplje voda na dole
 
branko i ja sam mislio rol lim,to mi je nekako najbolje resenje....ne verujem da ce da znoji...imam ja predlog za ventilatore,video sam kod drugara na farmi,odlicna stvar...jedan veliki ventilator postavis u zid,a od njega iznad bikova ide jedan najlon kao vreca,znaci okrugao,sa tim da ima rupe koje su usmerena dole ka bikovima...nisam bas najbolje objasnio al tesko mi je bez slike,nadam se da shvatas na sta msm..
 
Pokušaću da to stavim na papir, tj da nacrtam, pa ću nadam se shvatiti.

Inače i ja imam šupu pokrivenu rol limom i to zidovi sa tri strane i jedna otvorena strana. Tu se ispod nalazi sušara, i kada radi, to je neverovatno koliko se vlage sliva odzgore...
 
To sam gledao kako je jedan proizvođač šampinjona radio, znači ventilator uduvava vazduh u tunel koji je napravljen od najlona i izbušen na svakih pola metra tako da relativno ravnomerno izduvava vazduh!
 
Zar nije rol-lim najbolje rešenje za tako nešto?

Planiram isto neku štalu tipa nastrešnice, koja je ozidana sa tri strane.
Mene više muči to što će otvorena strana, gde je ujedno i višlja strana krova, tokom leta biti ceo dan osunčana. To ne znam kako da rešim. Da li da postavim neke tavanske ventilatore, ili šta?
.Sa ventilatorima nejdi nikako .Bolje postavi protiv gradnu mrezu u gornjoj zoni gde nemogu da dovate bikovi,da ih bas netuce sunce direkt.a ima bas mreze za tu namenu neke zelene ima ih nas kombinat,i obavezno ostavi prozore,na te tri strane da imas prirodnu ventilaciju,kod mene nisu klasicni prozori vec obicni otvori gde zimi gurnnem balu slame.I moj objekat je postavljen visa strana prema suncu ali nema potrebe postavlati nista,jer kad sunce najzesce pece ono je iznad objekta.A sto se tice limenog krova vlazio je ove jeseni svega 2 dana valda kad je bila preterana vlaznost vasduha,ali to nista spektakularno vise bik ispisa u jednom pisanju neg sto se slilo sa tog krova.U ostalom postavicu ti slike posle nove godine ,kako je kod mene reseno,kod cerke su mi u a paratu a ona dolazi posle prvog kuci.
 
I ja takođe...

A ono za ventilator i najlon "cevi". To ustvari znači da vazduh ne duva direktno na njih, nego samo pravi neku vrstu promaje?
 
Nazad
Vrh