Obezroživanje, kastriranje i kaudotomija ovaca i koza.

Nicyolas

Član
Učlanjen(a)
10 Jan 2010
Poruka
651
Lokacija
Pozarevac
ja sam gledao da stvim muskim jaganjicm ali testisi nisu spusteni ili su tu blizu a nece da sicu u kesu .. Bolje je kod malo starijis kada se testisi spuste lepo .. bar ja tako mislim,
 

Daljac

Član
Učlanjen(a)
20 Avg 2012
Poruka
56
Lokacija
Dalj, Osijek
Ovi su bili stariji jarici,mozda 2-3 meseca,i malo jaucu,par minuta kad im se stavi,licno nisam pristalica toga,ali drug je tako hteo,otpadnu za dve nedelje,ali ipak treba malo prekontrolisati da li se gumica slucajno usekla,pa ako jeste namazati antibiotskom mascu,i treba dobro pogledati da li su oba testisa obuhvacena gumicom,nadam se da me razumes.

Sve razumeo kolega, hvala. Neznam ni sam jesam pristalica ili ne, ali čisto me zanimalo. U svakom slučaju mislim da mi je bolje to ako želim kastrirati nego krvnom metodom jer mislim da pstoji veća mogućnost infekcije i raznih komplikacija. A čim jaganjci dođu 3-4 meseca znaju biti nestašni i praviti probleme i uznemiravati ovce, skakati na njih. Pretpostavljam da bi ovako bili mirniji.
 

milanco_mk

Član
Učlanjen(a)
19 Mar 2011
Poruka
165
Lokacija
s.Beloviste-Tetovo-Makedonija
stavio sam ove godine gumice na rogove na zensko jare staro 50tak dana.posle 10 dana rogove su se isusili i pale.ali nazalost posle nedelju dana se obesilo.zeleo sam da znam dali opet pocinju da rastu. a na drugi jarici nisam hteo da eksperimentiram. e sad za jarici na prolet neznam sta da radim dal da stavljam opet gumice.jal rastu posle opet ili niko nije ekperimentirao?
 

milanco_mk

Član
Učlanjen(a)
19 Mar 2011
Poruka
165
Lokacija
s.Beloviste-Tetovo-Makedonija
Za nedelju dana treba da mi stigne hornstic.interesuje me na koj dan starosti je najbolje da se upotrebi?jarici ocekujem za dve nedelje.i kako pravilno se upotrebuje nikad do sada ga nisam koristio
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
kad se gumica stavi na bazu i rog otpadne , ne raste vise.

Jedini prihvaćeni način skidanja rogova kod koza je termokauterizacija. Pravilnim postupkom eliminiše se "koren" roga. Nikada nisam čuo da je neko uspeo gumicom da eliminiše rog trajno. Sa druge strane čuo sam za razne deformacije koje prave probleme..
Da se malo ispravim. Moguće je da ovaj postupak sa gumicom uspe ali problem je što treba staviti gumicu tako da obuhvati bazu roga, tamo gde već počinje koža..to je jako teško jer gumica teži da sklizne..osim toga ovo jako smeta kozi i pokušaće da skine na svaki način a dovoljo je da samo malo sklizne na gore i ......

Što se tiče kastracije najbolji način je gnječenje "tračka" kojim je testis spoojen za telo, preko koga se hrani i ....to se radii klještima napravljenim za tu namenu. Bol je trenutan i posle toga dolazi do atrofije testisa. Jedina svrha kastriranja jarića je bolja konverzija . Ovo se pre svega preporučuje za životinje koje će se toviti do zime.
 

sibili

Član
Učlanjen(a)
13 Feb 2010
Poruka
334
Lokacija
Macva- Badovinci
Ja jarca starog 4-5 godina /ovo je bio naj stariji/ koljem i pecem na raznju bez kastriranja i svi normalno jedemo. Uvek se kolje 2,5-3 meseca posle parenja. Ne vidim svrhu kastriranja.
Milanco hornstick se upotrebljava od 8 do 30 dana tako sto se rozni pupoljak navlazi sa 1-2 kapi vode i trlja 2 minuta dobro sa stikom, pazi da ne dodje u dodir sa sluzokozom ili oko jer je vrlo opasan. Ne zaboravi da je to kausticna soda. Ukoliko do sada nisi radio sa njim potrazi pomoc strucnih lica jer ostavlja trajne posledice.
 

tomovr

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Jun 2013
Poruka
8
Lokacija
Slavonija
Koza je igrajući se raskrvarila rog, izmiče se kad hoću dirati pa nisam silio tako da neznam dali je skroz slomljen ili samo raskrvaren. Neznam dali je to opasno i koliko a veterinara nema do ponedjeljka.
 
Vrh