O degustacijama i ocenjivanjima rakija

Simeks za vecinu "rakija" koristi kvalitetan industrijski alkohol sa dodatkom ekstrakata i aroma... Jbg, za te pare "originalan" proizvod tesko cete da dobijete...
 
43663-53e218f36097e6f355baaa6ccfd70bf4.jpg
 
Pozdrav. kolege jedno pitanje ,prvi put mi se desava. u rakiji koju sam pekao ove sezone u balonu sam nasao narandzasti talog , to jest kad se protrese te cestice su vidljive i mogu se procediti. Da li neko ima pojam o cemu se radi? moja sumnja je na kazan sa kojim sada prvi put pecem. Hvala puno na odgovoru
 
Novosti.rs:

Lozovača bez premca



Prvo vojvođansko "blajnd" ocenjivanje žestokih pića u 16 kategorija. Degustirano 112 rakija iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine



Članovi žirija i organizatori manifestacije


KOJI domaćin peče najbolju rakiju? Odgovor na to pitanje potražili su Centar za ruralni razvoj "Tera gens" i organizacija "Vitis", koji su ocenjivali kvalitet žestokih alkoholnih pića na Prvom vojvođanskom blajnd testu, a žiri je imao priliku da degustira čak, 112 uzoraka iz Srbije, Crne Gore i BiH.


Eksperti, profesor dr Ninoslav Nikićević, dr Velimir Tešović, mr Ivan Urošević i inženjeri Veroljub Urošević i Ljubiša Stanković ocenili su kvalitet 16 kategorija žestokih pića, od šljivovice, dunjevače, lozovače, kajsijare, pa do domaćeg vinjaka i specijalnih rakija sa pečurkama.
Proglašenje najboljih i svečano uručenje medalja i diploma biće održano u petak, 27. marta, u restoranu "Fontana", s početkom u 15 časova.
- U ocenjivanju "na slepo" su učestvovali i neregistrovani proizvođači, domaćini koji po tradiciji peku rakiju za sopstvene potrebe, tako da je žiri tokom dva dana degustacije imao zaista težak zadatak. Uzorci su bili u identičnoj ambalaži, pod šiframa, tako da smo izbegli bilo kakvu mogućnost "nameštanja", jer je želja svih učesnika bila da ocene budu objektivne - objasnio je Boban Vuković, organizator manifestacije.
Profesor dr Ninoslav Nikićević, predsednik stručnog žirija, naglasio je da su se vrednovali osnovni parametri kvaliteta: boja, bistrina, tipičnost, miris i ukus. Eminentni ocenjivači su bili posebno zadovoljni kvalitetom lozovih rakija i četiri vinjaka iz domaće radinosti.
- Generalno, šljivovice nisu zadovoljile, mada su tri-četiri bile izuzetne, ali je to bilo premalo od 36 prispelih uzoraka. Šljivovice nisu pobedile ni kao grupa, jer su najviše ocene dobili vinjaci i lozovače. Među dunjevačama je bilo i dobrih i loših, a kajsijevače su malo podbacile, dok su viljamovke imale prosečan kvalitet - naglasio je Nikićević.

STRUČNI UGAO

NA svečanoj dodeli nagrada, 27. marta, najuspešnijim proizvođačima i svim znatiželjnicima dr Zoran Keserović, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta, Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo i pejzažnu arhitekturu, održaće predavanje na temu "Savremena proizvodnja svežeg voća, stonog i vinskog grožđa".
- Naša manifestacija ima edukativni karakter, a namera je da rezultati ocenjenih rakija proizvođačima posluže u njihovim daljim stremljenjima - navodi Boban Vuković.
 
Quercus,ovo je prava ekipa za degustaciju i apsolutno im treba verovati.Ljuba urosevic je nas najbolji proizvodjac rakije i odlican strucnjak.Nadam se da ce ga sin Ivan nadmasiti.Ekipi fali jos jedan nas strucnjak(mislim da je doktorirao ma sljivovici,ali je malo poremecenog zdravlja)Branko Popovic iz Cacka.Interesantno bi bilo da postasvis i listu rezultata sa ocenama.
 
Izvinjavam se sto nisam uspeo da je profiltriram jer je mala kolicina a i trbalo je da pozajmim pump i filter.Kad odstoji malo ona se iztalozi (jer je odlezavala dosta dugo u dudovom buretu i izvukla dosta tanina)ali zato ima izvanrednu boju,sto bi joj filter smanjio.
 
Sta jer drugo moglo da se ocekuje od dobre godine,dobrog roda,dobrog ukomljavanj,dobrog kazana iodlezavanja.U tom slucaju moraju da budu vrhunski rezultati.Ziveli.
 
Suština je da sad ima nekih informacija o Mlavskoj zori i ovoj sorti šljive, uopšte. Rakija je vrhunska, a ni slova o njoj na internetu.
 
Blind Taste ocenjivanje rakija u Novom Sadu - slede najvažniji rezultati:

Vinjak

  • Vinska kuća Milinčić - šampion ocene (19.44)
  • Bekrić Dejan vinjak Serbvelika zlatna
  • Bermet Aleks - Vinjak Aleksvelika zlatna

Šljivovica


  • Stara srpska kuća, Beograd - šampion
  • Rakija Premier – velika zlatna
  • Rakija „Žar“ – velika zlatna
  • Jezdić rakija - velika zlatna

Dunjevača

  • Restoran Plava Frajla, Novi Sad – šampion
  • Braća Tomašević – velika zlatna

Lozovača

  • Lozovača "Melem" - šampion
  • Rakija Premier – velika zlatna

Kajsijevača

  • Braća Tomašević – šampion
  • Rakija Premier – velika zlatna
Klekovača

  • Klekovača specijal BBvelika zlatna
  • Stara pesma klekovačavelika zlatna
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh