Senzorika jakih alkoholnih pića
Senzorika je kompleksna i teška naučna disciplina. Kod senzorike je čovek merni instrument. Ukoliko se ispoštuju svi preduslovi prilikom ocenjivanja pića rezultati bi trebalo da budu objektivni. Moje skromno mišljenje da se vrlo često dešavaju „iskakanja“ u ocenjivanjima. Dovoljno je promeniti jednog člana ocenjivačke komisije da bi se za isto piće razlikovala ocena i to za ceo bod pa i više. Neću vas zamarati sa samom tehnikom ocenjivanja i načinom bodovanja ali moram da skrenem pažnju na nekoliko činjenica. Prvo da li je neko završio fakultet hemije, tehnologije ili poljoprivrede, da li je doktorirao ili postao profesor ama baš nikakve veze nema sa ocenjivanjem jakih alkoholnih pića. Sem kod nas gotovo nigde u svetu ocenjivanje ne vrše profesori, doktori, tehnolozi itd. već licencirani ocenjivači. To nikako ne znači da su naši istaknuti profesori i ocenjivači loši već više govori o uređenju ko i kako može da ocenjuje. Naši ocenjivači imaju ogromno iskustvo i veliki broj uzoraka koji na godišnjem nivou probaju. Često i sam ocenjujem na raznim festivalima i na godišnjem nivou probam preko hiljadu uzoraka. Kao gotovo niko u zemlji ni ja nemam licencu za ocenjivanje ali imam poprilično iskustvo i znanje. Moje ocene se veoma malo ili ni malo ne razlikuju za istu rakiju na dva različita festivala gde su na jednom ocenjivali naši eminentni profesori. Uvek savetujem kolege rakijaše da nauče da prepoznaju prvenac, patoku, zeljast miris itd. to mnogo pomaže u poslu oko spravljanja rakije.
Što se tiče bloga „Rakija u glavnom“ moram da skrenem pažnju da su momci sa tog bloga učinili ogroman iskorak u stvaranju kulture naše rakijske scene.
pozz