Novosti vezane za pčelarenje (vesti, konkursi, reportaže)

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.858
Lokacija
Apatin
Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo na teritoriji AP Vojvodine u 2018. godini -- izvor psp.vojvodina.gov.rs

Predmet Konkursa jeste dodela bespovratnih sredstava za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.


Cilj Konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2018. godini (udaljem tekstu: Konkurs) jeste unapređivanje pčelarske proizvodnje i proizvodnje meda u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

...LINK
 

Pole t25

Član
Učlanjen(a)
7 Jan 2014
Poruka
420
Lokacija
Plandište
To nije za nas obične smrtnike nego za one " bliže vatri ". Podnosio sam tri puta ne za bespovratna sredstva nego za povoljan kredit za nabavku pcelarske opreme i uvek sam odbijen. Nisam ni taj kredit uspeo da dobijem a ne bespovratna sredstva a odbijali su me sa nebulozama tipa nedovoljan zalog za kredit a ja založio dvosoban stan za kredit od 5000 evra.
Stvarno nedovoljno.
A svako vađenje i podnošenje papirologije košta me 100 evrića i to ode državi i nikom ništa.
Ja više ne podnosim zahteve a ostalima želim puno sreće i baš me na kraju interesuje lista onih koji su dobili kredite.
 
Učlanjen(a)
14 Nov 2017
Poruka
2.103
Lokacija
Novi Becej
Pole razumem da si pomalo razocaran ali zivot je kurva ,ako su svi protiv tebe ili imas takav utisak a ti ko pit bul grizi jace i bice sve u redu ,za svoje snove se mora boriti:ppozdrav:izvinjavam se za off
 

Pole t25

Član
Učlanjen(a)
7 Jan 2014
Poruka
420
Lokacija
Plandište
Ma kroz zivot guram i nosim kao bizon a ne pit bul ali ovo su neke stvari kod kojih smo nemocni tako da od toga odustajem i nastavljam kao i uvek tezim putem :pcelac:::pcelac::
:ppozdrav::ppozdrav:
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.858
Lokacija
Apatin
Pomor pčela u Kljajićevu -- izvor novosti.rs

Pčelari na zapadu Bačke zabrinuti zbog velikog uginuća rojeva u košnicama. Ratko Bradić ostao bez 130 pčelinjih društava, stigla pomoć kolega

NA zapadu Bačke, pre svega u Kljajićevu, proizvođači meda preživljavaju pravu dramu zbog uginuća velikog broja pčela. Ratko Bradić iz ovog mesta kod Sombora, pre nekoliko dana se šokirao kad je ugledao uginule pčele. Ostao je bez 130 košnica! Trovanja je bilo i ranijih godina, ali ne u ovolikoj razmeri, a razlog je najverovatnije nekontrolisana upotreba pesticida.

Da bi se koliko-toliko ublažila šteta, Bradiću je u pomoć priteklo udruženje čiji je on član.

...

- Košnice su smeštene između Kljajićeva i Malog Stapara, pored Bačkog kanala. Pčelarstvom se bavim punih20 godina, ali ovako nešto ne pamtim. Istina, 2011. godine imao sam manju štetu na pčelinjaku kod Apatina. Svake godine se dogodi trovanje pčela, ali nikad nije bilo ovakvih razmera. Kako je počelo prskanje useva jakim pesticidima, i ljude će otrovati - kaže Bradić.

...

Članovi Udruženja pčelara "Dunav" iz Apatina skupili su četrdesetak rojeva i uručili ih Ratku Bradiću kao prvu kolegijalnu pomoć. Rade Stevanović iz ovog udruženja, čije je član i Bradić, kaže da jedini u Srbiji imaju u rezervi rojeve pčela kojima mogu da priskoče u pomoć svojim članovima kako bi ublažili nastalu štetu. Dodaje da mnogi pčelari osiguravaju pčele od nepogoda, ali ne mogu i od trovanja.
Sad treba razmisliti da li poljoprivrednici trebaju imati obuku iz korišćenja hemsiskih sredstava i koja je odgovornost zaštitara koji daju preporuke kad treba obaviti prskanje na njivama. Pčele su poslate na toksikološku analizu i brzo će se znati sa kojim su sredstvom potrovane. Šta će biti nakon toga videćemo.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.858
Lokacija
Apatin
Novi insekticidi na bazi sulfoksimina opasni po pčele kao i stari? -- izvor ekapija.com

Novi pesticidi napravljeni da zamijene neonikotinoide možda su isto tako opasni po pčele, upozoravaju istraživači.

Eksperimenti su pokazali da novi insekticidi na bazi sulfoksimina (sulfoximine) ugrožavaju reprodukciju bumbara i brzinu kojom kolonije rastu.

Kolonije pčela izložene malim dozama novog pesticida u laboratoriji dale su znatno manje radilica i upola manje mužjaka sposobnih za reprodukciju nakon što su premještene u polja, objavili su naučnici u časopisu Nature.

- Naši rezultati pokazuju da sulfoksaflor, jedan iz klase novih insekticida, može da djeluje negativno na reprodukciju kolonija - rekao je glavni autor studije Hari Siviter, istraživač sa Rojal Holovej univerziteta u Londonu.

Kao i neonikotinoidi, sulfoksaflor ne ubija pčele nego djeluje na njihov imuni sistem ili sposobnost za reprodukciju. Eksperiment je pokazao i da novi insekticid ne utiče na ponašanje u vezi ishrane i količinu polena prikupljenu po pčeli.

Studija je objavljena usred legalnih izazova i promjena nacionalnih politika prema neonikotinoidima, jednom od najčešće korišćenog insekticida u svijetu. U aprilu su članice EU zabranile upotrebu tri proizvoda na bazi neonikotinoida na otvorenim poljima a ograničile u pokrivenim staklenicima.

... LINK
 
Vrh