Nova seljanka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Nova Seljanka

Novajlija
Učlanjen(a)
3 Sep 2012
Poruka
19
Postovanje dobri narode!
Evo i mene medju vama da se malo obrazujem i posavetujem.
Mozda cu i ja biti seljanka jednog dana ali me mnogi kritikuju da romanticno sagledavam zivot paora al ne marim :bravo:
Naime, nasledih nekih 3,5 ha zemlje sa kucom i stalama a o zemlji nista ne znam. Sad sam na teskim mukama jer ne znam sta mi valja ciniti. Oduvek sam ja mastala da budem seljanka al na malo kako se kaze samo iz hobija sa par koka nosilja, bastom, koje svince i jednom kravicom al eto sad me grdne muke snadjose pa ne znam sta cu i kako cu.
Citala sam jako puno ovde po forumima ne bi li kakvu mudrost ulovila... Ima par stvari koje me jako zbunjuju:
1. Svi se zale da se ne moze ziveti od poljoprivrede (skoro svi cast izuzetcima) i da su na gubitku a oni malo hrabriji su kao na nuli pa se ja pitam zasto uopste i rade zemlju kad se ne isplati? :sta:
2. Kako da se ja izobrazujem za seljanku? Ko da me nauci poslu? Volju imam al ne znam gde da trazim savete i uputstva. :udri:
3. Zemlje imam 3,5 ha i jos oko 63 ha pod drz. zakupom za jos 7 godina. Da li da se bacim na posao ili da sve prodam i orocim novce pa da zivim od kamate? Bankama ne verujem :sjasi: verujem u zemlju jer seljak nikad nije ostao gladan ma sta da se desavalo.
4. Citam koliko ljudi zarade od svojih imanja, neki nista jos su u minusu ( njima slabo verujem) drugi racunaju oko 400€ po ha cisto a niko ne racuna da se tu i ubere i zakolje i pomuze za svoje potrebe a to gradjanstvo sve mora da pokupuje...::suncanje::

Imam ja jos puno toga al eto za pocetak rekoh da sam duduk i laik i da nista ne znam a rekoh i koja me je muka snasla a i to da volje imam pa vi eto dajte savete i komentare i pomozite mi da donesem odluku.
Unapred vam se zahvaljujem na vremenu, trudu i razumevanju.:cao:

генијално ..:haha: ... добијеш па мука, узму ти па мука .. "свету се немош угодити "
први савет је узети неку антологију народних умотворина :osmeh:
1. пада ми на памет оно "ако је њима нужно лагати није теби нужно веровати"
2. нпр. "част сваком вересија ником" је згодно за почетак
3. "први кучићи се у воду бацају" .. значи логично би било вежбати на малом а остатак изнајмити увежбанима да праве губитак :osmeh:
4. "смрт је сигуран посао" ..

Ako možeš da nadješ nekog poljoprivrednika blizu a da ti djeluje ozbiljan , pošten , voli da radi .Postoji način (sa ugovorom naravno ) , saradnje osim rente , neki način zajedničkog rada sa dijelenjem zarade ako bude išta . Znači da ti neko vodi farmu a ti ovo sitno oko kuće što i voliš.

Samo napred i dobro došla, snaći ćeš se samo polako nije poljoprivreda neki bauk pa da se plašiš nje. Sretno.

prvo neslusaj one koji su protiv poljoprivrede i koji tvrde da nemaju racun jer ovom nasem narodu nista nevalja.
i bez poljoprivrede nema zivota jer ako mi seljaci ne proizvedemo ovi u gradu nemogu jesti sem da pasu po parkovima i ako uhvate kakog kera ko kinezi
srecno sa poljoprivredom i samo napred

Zemlje imam 3,5 ha i jos oko 63 ha pod drz. zakupom za jos 7 godina. Da li da se bacim na posao ili da sve prodam i orocim novce pa da zivim od kamate? Bankama ne verujem verujem u zemlju jer seljak nikad nije ostao gladan ma sta da se desavalo.

Sta je ovo ? 3,5h i 63h ???? Niste mi bas jasni.

3,5ha je privatna svojina a 63 ara je državno a za njih ima pravo korišćenja (valjda se i ugovor nasledi) još 7 godina.
Udaj se za mene pa da se zajedno usavršavamo (ali kod mene) :osmeh:
Vidim da si u profilu napisala da si inženjer ili je to šala? Gradsko dete? Ako si nezaposlena ili te više od firme privlači ta kuća i zemlja možeš da pokušaš ali ti trebaju veeelike finansije jer krećeš skoro od nule. Nemaš ni traktor ni osnovne priključke? I ko da radi sa istim? Ako bi plaćala svu obradu bila bi sigurno u minusu. Možda (ali da nađeš nekog vrednog i pouzdanog) i da daš zemlju na pola ili pod kiriju (arendu) a ti da počneš sa malo povrća za sebe i pijacu, usput pilići i koke nosilje i sl? Nešto gde se može krenuti sa manje finansija dok ne vidiš da li ćeš biti zadovoljna takvim životom i da li ćeš finansijski moći da se snađeš da pokrivaš troškove ulaganja i života.

Hvala,hvala :cvetic:MOMOSARIC
to bi i bilo, mislim, idealno samo i sam znas da je naci takvog coveka jako, JAKO tesko...
Jos jednom hvala na podrsci :cao:

- - - - - - - - - -

Samo napred i dobro došla, snaći ćeš se samo polako nije poljoprivreda neki bauk pa da se plašiš nje. Sretno.
Hvala!
Ma svaka nauka moze da se izuci samo zahteva trud i vreme. Slabo cega se ja plasim samo eto nisam pametna da li da prihvatim rad na zemlji ili da ko svako gradjansko dete prodam sve ( sto mi se nikako ne da) i da odem na more :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

prvo neslusaj one koji su protiv poljoprivrede i koji tvrde da nemaju racun jer ovom nasem narodu nista nevalja.
i bez poljoprivrede nema zivota jer ako mi seljaci ne proizvedemo ovi u gradu nemogu jesti sem da pasu po parkovima i ako uhvate kakog kera ko kinezi
srecno sa poljoprivredom i samo napred
Hvala i tebi
I ja bas tako mislim. Samo kukaju i stalno su u minusu a zemlju drze i jos dokupljuju :haha:

- - - - - - - - - -

ti se lepo udaj pa nek neko drugi to radi :riba:
Ti bi bas bio neka naivna zenska :haha:

- - - - - - - - - -

Zemlje imam 3,5 ha i jos oko 63 ha pod drz. zakupom za jos 7 godina. Da li da se bacim na posao ili da sve prodam i orocim novce pa da zivim od kamate? Bankama ne verujem verujem u zemlju jer seljak nikad nije ostao gladan ma sta da se desavalo.

Sta je ovo ? 3,5h i 63h ???? Niste mi bas jasni.

Evo Vuklan ti je objasnio :ppozdrav:
Znaci vi mislite da se ne isplati da unajmim masine i radnu snagu pa da zasejem neku kulturu?
Koliko mehanizacije je uopste i potrebno za neki start?

- - - - - - - - - -

3,5ha je privatna svojina a 63 ara je državno a za njih ima pravo korišćenja (valjda se i ugovor nasledi) još 7 godina.
Udaj se za mene pa da se zajedno usavršavamo (ali kod mene) :osmeh:
Vidim da si u profilu napisala da si inženjer ili je to šala? Gradsko dete? Ako si nezaposlena ili te više od firme privlači ta kuća i zemlja možeš da pokušaš ali ti trebaju veeelike finansije jer krećeš skoro od nule. Nemaš ni traktor ni osnovne priključke? I ko da radi sa istim? Ako bi plaćala svu obradu bila bi sigurno u minusu. Možda (ali da nađeš nekog vrednog i pouzdanog) i da daš zemlju na pola ili pod kiriju (arendu) a ti da počneš sa malo povrća za sebe i pijacu, usput pilići i koke nosilje i sl? Nešto gde se može krenuti sa manje finansija dok ne vidiš da li ćeš biti zadovoljna takvim životom i da li ćeš finansijski moći da se snađeš da pokrivaš troškove ulaganja i života.

E moj Vulkan pa ti se igras sa zivotom! Odkud znas, mozda sam ja neka brkata baba i zamisli da prihvatim tvoju ponudu!? Al bi pukla bruka :haha:
Nije sala, ja sam gradsko ing.dete i kravu nikad izbliza ni videla nisam al sam cistila svinjce kod babe :cool:,ranila kokoske, plevila i okopavala i meni to nikad nije bilo tesko. Cak nisam mogla da razumem one koji kao beze od sela i stide se. Govorim o onima koje sam tada znala na selu kod babe i koji su se stideli porekla i toga da rade na selu i jedva cekali da zdime u grad pa da se "pogospode" Meni je uvek nekako bilo opusteno na selu a rad nikad nisam shvatila kao otezavajucu okolnost je raditi se svugde mora pa onda je bolje svojim tempom,svoj na svome nego u nekoj smrdljivoj fabrici. Jedino ne volim da idem na pijacu

- - - - - - - - - -

Sto se finansija tice evo ugrubo sam izracunala da po vasim forumaskim smernicama meni za prvu setvu treba 66*600€=39.600€ a to nisu male pare da bi se malko "probalo"
Dal je bolje, kad bi se i doslo do tih para odneti ih u banku pod kamatu ili "probati" ?

Dobrodosla! A sto se tice orocavanja novca sama si rekla da im ne verujes,pa tako ni ja. Na neki nacin sam dosao do sredstava i zapoceo se baviti mecnim govedarstvom,i...nisam se pokajao. :bravo:Tako da zelim ti srecan pocetak posla na pojoprivredi i da napredujes naravno. Koliko godina imas,tako ce mi biti lakse da ti kazem sa cime bi mogla da pocnes da radis?

Dobro dosla!!
Mnogo zemlje imas u nasledstvu, nemoj da prodajes , organizuj se lepo , jos bolje udaj, nadji nekog postenog i vrednog muza i zivi i radi na toj zemlji.. videces kakva ce zima biti "gradjanima"... i oni sto imaju 5 ari zemlje na prolece ce trcati da zabodu nesto u tu zemlju.
Zemlju ti verujem nisu ostavili u nasledstvo da bi je ti proala, verovatno su verovali u tebe , da je neces potrositi na gluposti!!

Dobrodosla! A sto se tice orocavanja novca sama si rekla da im ne verujes,pa tako ni ja. Na neki nacin sam dosao do sredstava i zapoceo se baviti mecnim govedarstvom,i...nisam se pokajao. :bravo:Tako da zelim ti srecan pocetak posla na pojoprivredi i da napredujes naravno. Koliko godina imas,tako ce mi biti lakse da ti kazem sa cime bi mogla da pocnes da radis?
Pravo zboris Miso. Uzdaj se u se i u svoje kljuse. Kad god je svet propadao, rusili se sistemi,banke bankrotirale seljak se smeskao seckjuci sunkicu :ppozdrav:
Jesti cuo da se seljanka za godine ne pita! Recimo da sam u srednjem zivotnom dobu tj najboljim godinama :)
Hvala na podrsci

- - - - - - - - - -

Dobro dosla!!
Mnogo zemlje imas u nasledstvu, nemoj da prodajes , organizuj se lepo , jos bolje udaj, nadji nekog postenog i vrednog muza i zivi i radi na toj zemlji.. videces kakva ce zima biti "gradjanima"... i oni sto imaju 5 ari zemlje na prolece ce trcati da zabodu nesto u tu zemlju.
Zemlju ti verujem nisu ostavili u nasledstvo da bi je ti proala, verovatno su verovali u tebe , da je neces potrositi na gluposti!!
I ja tako mislim. Da su teli zemlje da se rese resili bi je se vec odavno i me bi do mene dosla a kad je vec dosla to mora da je s nekim razlogom.
hvala,hvala

Ovo je neka sprdnja, uzela si slučajno u zakup 63ha državnog zemljišta pa sad neznaš šta ćeš. A gde to ima zakup na tako dug period?

Ovo je neka sprdnja, uzela si slučajno u zakup 63ha državnog zemljišta pa sad neznaš šta ćeš. A gde to ima zakup na tako dug period?
A vi Lale iz Beckereka ste uvek antiprotivni !
Nisam ja nista uzela nego dobila a ako to tebi na sprdnju lici sto se onda cimas da komentarises?
Mislis da imam vremena za sprdnju pa se registrujem ovde i 2 dana cekam da napisem nesto a danima prelistavam forume i lupam glavu sta i kako od ciste sprdnje?
Nego ja mislim da se ti furt prdacis samnom Lalo.

dobrodoslica i od mene. ja bih toliku povrsinu dao na trecinu ili cak na cetvrtinu. koliko ja kapiram to je oko 66ha, trecina je 22 a cetvrtina oko 17ha i sedis kuci,ne ulazes nista a sa te povrsine mozes dobiti lep rod u vidu arende...to je samo moje misljenje

A vi Lale iz Beckereka ste uvek antiprotivni !
Nisam ja nista uzela nego dobila a ako to tebi na sprdnju lici sto se onda cimas da komentarises?
Mislis da imam vremena za sprdnju pa se registrujem ovde i 2 dana cekam da napisem nesto a danima prelistavam forume i lupam glavu sta i kako od ciste sprdnje?
Nego ja mislim da se ti furt prdacis samnom Lalo.

Фини људи шта им фали нису нервозни ко сремци :haha: .. ни на тренутка нисам помислио да је озбиљно .. заиста је одличан хумористички текст .. треба и то похвалити ...

dobrodoslica i od mene. ja bih toliku povrsinu dao na trecinu ili cak na cetvrtinu. koliko ja kapiram to je oko 66ha, trecina je 22 a cetvrtina oko 17ha i sedis kuci,ne ulazes nista a sa te povrsine mozes dobiti lep rod u vidu arende...to je samo moje misljenje
Hmm.ja sad ne znam kako to bas ide a 63ha je u najmu od drzave a smo 3,5 je moje. Da li moze da se da u arendu zemlja koju si vec unajmio od drzave?
Hvala na dobrodoslici

- - - - - - - - - -

Фини људи шта им фали нису нервозни ко сремци :haha: .. ни на тренутка нисам помислио да је озбиљно .. заиста је одличан хумористички текст .. треба и то похвалити ...
Ajd ovaj moderator je vlast pa i moze mu se al ti?! Ihhh...neka,neka, cucete vi jos za mene kad se ja zainatim. A i nisam sremica :p

Opusteno draga moja, bez nervoze!!
Pa ti si sad cudo za muske soviniste! Em zemlju nasledila, em nisi sujetna pa pitas za savet!! Oni to nikad ne rade jer misle da sve znaju i da su bogom dani. Pametni i pravi domacini lepo i iskreno ce te posavetovati, a ovi drugi... znas kako to vec ide!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh