cunami
Član
kad budem hteo da sadim ruze oticicu u holandiju da uzmem sadnice a i klompe usput a sadnice malina sigurno necu kupiti u holandiji oni ce jos malo saditi pirinac kad im one brane popuste
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
futurefarming je napisao(la):Racanin B.B je napisao(la):Evo da i ja dam odgovor na temu
Moram da istaknem da sam i ja relativno nov "vocar" ako se tako smem nazvati i da me je u nekim stvarima savetovao meeker, poslavsi mi i literaturu i veliko hvala njemu u to ime.
Takodje, citav moj kraj bukvalno zivi od maline,a hvala Bogu imam i dosta prijatelja u tom poslu,pa sam pokupio dosta stvari.
Ono sto mogu da kazem je sledece. . .
Iskustva su dosta razlicita i ima mnogo prica. Ako imate nekoga u vasoj blizini,sa slicnom parcelom da gaji ove ili one sorte, imate novca za ulaganja u "fabrike pod vedrim nebom" i dovoljno entuzijazma, iskoristite sve sto imate i skupite (mislim na korisne info) i krenite bez mnogo oklevanja.
Iako zivim u Beogradu,iako imam posao, nije me mrzelo da na porodicnom imanju (sam ulaz u nacionalni park Tara) ulozim novac u malinu. Jos jedan od razloga mi je bio da mi zemlja ne trune uzalud.
Mislim da imam poprilicno dobre uslove za uzgoj, 550 metara nadmorske visine, parcela okrenuta ka zapadu, plodna zemlja, idealni uslovi za sistem KPK, imao sam malih problema sa oranjem i freziranjem....ali sve sam uspesno odradio.
Odlucio sam se za malinu (miker iz Francuskog rasada), jer da se ne lazemo,a neka me iskusniji isprave ako gresim, nigde (pod uslovom da su svi uslovi zadovoljeni i da se ne desi kakva strasna elementarna nepogoda), ne mogu tolike pare da se zarade (uz rad naravno) kao na malinama!
Moj prvi rodjak je pokusao sa americkim borovnicama, daleko od toga da je napravio bilo kakav uspeh sa njima,a verujte kad kazem da je imao iskustvo kakvo niko na ovom forumu nije.
U medjuvremenu je preminuo,pokoj mu duse....
Poenta moje price, dobro se raspitajte, zavirite u svoj dzep jer ulaganja nece biti mala za nase uslove, pogledajte sta ide u vasem kraju, kakvi su otkupljivaci i rizikujte.
Srecno!
Prijatelju, pre svega dobro ti nama došao i u ovu temu. Ja baš planiram da obiđem tvoj kraj radi zemlje za borovnicu pa me interesuje šta je to kod rođe pošlo kako ne treba, malo to izdetaljiši ako nije problem, da ne prođem i ja istim putem.![]()
futurefarming je napisao(la):Zasad našeg kolege sa foruma -provca-, samo napred i svaka čast još jednom![]()