Noni - Morinda Citrifolia

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
​Jel video neko ovo kod nas? Litar soka je od 1400 do 4000 dinara!NONI
( lat. Morinda citrifolia) je biljka koja raste u tropskim područjima u obliku grma, visine 3-10 metara, pripada familiji Rubiaceae ( 80 lekovitih biljaka starog sveta) i izuzetno je bogata vitaminima, mineralima, enzimima, aminokiselinama, ugljenim hidratima i elementima u tragovima. Specifičnost NONI biljke je u tome što plodovi sazrevaju tokom cele godine (12 berbi godišnje). Potpuno zreli plodovi su veličine 7-15 cm, belo-žućkaste boje i jakog mirisa i ukusa.

U tradicionalnoj primeni, kao lekovito sredstvo, koristi se duže od dve hiljade godina – kod problema sa kožom, kosom, noktima, kod bolova, respiratornih smetnji, mučnine, grčeva, kostobolje, posekotina, rana, tegoba sa varenjem itd. Pored Tahitija, gde zbog izuzetno bogatog, nezagađenog tla i klimatskoh uslova, rastu najkvalitetniji plodovi, Noni biljka raste i u drugim tropskim područjima-od jugoistočne Azije i Australije, preko ostrva Tihog okeana do srednje i južne Amerike. Zbog rasprostranjenosti, mnogobrojna su i njena imena: Hnau, Kikiri, Noni, Nono, Nonu, Mengkudu, Indian mulberry....
PLOD BOGAT ENZIMIMA I VITALNIM MATERIJAMA
[TABLE="width: 0"]
[TR="class: par, bgcolor: #FFFFFF"]
[TD] [/TD]
[TD]Istraživanja ukazuju na to da Noni plod sadrži preko 150 aktivnih bioloških materija, vitamina, minerala, ugljenih hidrata, elemenata u tragovima, aminokiselina i enzima. Visok udeo askorbinske kiseline (vitamin C), kao i vitamini B1, B2, B3, B6 i E,čine ovaj plod vrednim u ishrani. 18 aminokiselina koje se nalaze u Noni plodu, podstiču razvoj mišića i ujedno sprečavaju njihovu atrofiju. Količine natrijuma, kalijuma, gvožđa, mangana i magnezijuma, koje se nalaze u sastavu Noni soka, zadovoljavaju dnevne potrebe organizma za tim mineralima.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]Noni podstiče stvaranje azot oksida, koji u kombinaciji sa skopoletinom (stimuliše rad štitaste žlezde i povećava nivo serotonina i melatonina u organizmu) omogućava opuštanje arterija, što značajno doprinosi smanjenju visokog krvnog pritiska.
Pored toga, azot oksid povoljno utiče na prokrvljenost tkiva i smanjuje mogućnost nastajanja ugrušaka, čime štiti organizam od infarkta i od izliva krvi u mozak. Svojim antioksidativnim delovanjem štiti od oksidacije LDL-holesterola, t.j. bitno doprinosi prevenciji oboljenja krvnih sudova.Zahvaljujući sadržaju damnakantala, NONI izvanredno štiti od malignih oboljenja, odnosno usporava rast već nastalih tumora. U slučaju pojave tumora, u organizmu se smnjuje količina kseronina, prokseronina i prokseronaze, koje NONI sadrži u velikim količinama. Zahvaljujući adaptogenom delovanju, normalizuje se rad ćelija koje nepravilno funkcionišu. Redovnim uzimanjem NONI soka doprinosi se efikasnoj zaštiti od tumora.
NONI U NAUCI
Dr Ralph Heinicke: kseronin i obnavljanje ćelija organizma
Biohemičar dr Heinicke je, zahvaljujući svom 45-godišnjem proučavanju enzima bromelin (iz ananasa), napisao disertaciju o alkaloidu, koga je otkrio i nazvao kseronin.
Kseronin je srazmerno mali alkaloid, fiziološki vrlo aktivan i vrlo važan za pravilno funkcionisanje svih ćelija organizma. U toku ispitivanja otkrio je da sok NONI ploda sadrži znatne količine proenzima kseronina- prokseronina (800 puta više od ananasa).
[TABLE="width: 0"]
[TR="class: par, bgcolor: #FFFFFF"]
[TD] [/TD]
[TD]Kada u crevima dođe u kontakt sa enzimom prokseronazom, koji je takođe pronađen u NONI plodu, prokseronin oslobađa kseronin. Teorija Dr Heinickea je da kseronin zaista deluje na molekul sa ciljem da oporavi oštećene ćelije. On tvrdi da naročite funkcije kseronina oblikuju i jačaju specifične proteine. Ti proteini imaju različite važne funkcije u ćelijama, što se vidi po neverovatno širokom delovanju NONI soka na fiziološkom nivou.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]Dr Heinicke ističe: ,, Neki od zdravstvenih problema koji se uzimanjem NONIJA mogu ukloniti su: visoki krvni pritisak, menstrualne tegobe, artritis, čir na želucu, uganuća i slične povrede, depresije, senilnost, smetnje u varenju, arterioskleroza, problemi sa krvnim sudovima, zavisnost od droga i mnogi drugi. Mada ovo nabrajanje izgleda kao da je prepisano iz nekog medicinskog priručnika, ono je, verujte, vrlo skromno,,.​


Prof Dr Neil Solomon
Nonijeve jedinstvene karakteristike zainteresovale su naučnike iz Japana, Francuske, Nemačke, Austrije, SAD-a i mnogih drugih. Najobimnije istraživanje sproveo je prof Dr Neil Solomon, u saradnji sa velikim brojem lekara i naučnika. U grupi od preko 10 000 ispitanika pokazano je da je 78 % osetilo bitno poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.

T. Hiramatsu, M. Imoto, T. Koyano, K. Umezava:
,,Uvođenje normalnih fenotipova u RAS-om promenjenim ćelijama delovanjem Damnakantala Morinde citrifolije,,.
Studije o raku br.73 (1993). 161-166.
U ovoj studiji iznose se rezultati japanske grupe naučnika koja je proučavala delovanje preko 500 vrsta tropskih biljaka na K-RAS-NRK ćelije (prvi stepen određenih vrsta raka). Damnakantal, zaštitna supstanca RAS funkcija, pronađen je u Motrindi citrifolii (NONI).
Istraživanje je teklo ovako: RAS ćelije usitnjene su na 96 delova i ostavljene na temperaturi od 33 stepena, 24 sata, Dodat je izdanak NONI biljke i morfologija ćelija se svakog dana, tokom 5 dana, sve više poboljšavala. Izdanak ove bilje zaustavio je RAS funkciju. Isti je sastojak, pokazalo se uz pomoć antigena, u ranoj fazi zaustavio delovanje Epstein-Barr virusa. Zaključeno je da izdanak Morinde citrifolie efikasnije sprečava RAS funkciju nego izdanci 500 ostalih tropskih biljaka.
C. Younos, A. Rolland, J. Fluerentin, M. Lanhers, R. Misslin, F.Mortier: ,, Dejstvo Morinde citrifolie na ublažavanje bolova,,,
Planta Medica, br. 56, (1990.) 430-434.
U ovoj studiji, u kojoj je tim francuskih naučnika predvodio Chafique Younos, dokazano je dejstvo izdanka biljke Morinda citrifolia na ublažavanje bola i smirenje. S obzirom na tradicionalnu primenu ove biljke, naučnici su znali da se smatra lekovitom i i želeli su da se uvere u istinitost ovih tvrdnji. Pokazalo se da je izdanak netoksičan i da izaziva značajne, od doze zavisne, centralne aktivnosti ublažavanja bola kod tretiranih miševa. U ovoj studiji izvedeni su različiti ekperimenti na miševima i napokon je dokazano da je izdanak ove biljke Morinda citrifolia (NONI) odgovoran za dejstvo ublažavanja bola. Zaključak ovog ispitivanja je bio da je izdanak biljke doveo do ublažavanja bola u svakom pojedinačnom eksperimentu. Autori su potvrdili: ,, Ova otkrića potvrđuju tradicionalna svojstva biljke Morinda citrifolia”.
PODRUČJA DELOVANJA I PRIMENE NONI SOKA
Walter Leubeck i Hendrik Hames su na osnovu svojih istraživanja, koja su se pretežno temeljila na svedočenjima korisnika i potvrdama lekara i naučnika, napisali knjigu pod nazivom «NONI - fit und vital mit der Kahuna-Zauberfrucht ». Deo knjige odnosi se na tegobe kod kojih je protvrđeno pozitivno delovanje NONIJA- sledi lista po abecedi:
 • APSCES - ČIR NA KOŽI (piti i stavljati obloge)
  AIDS (primenjivati vrlo visoko doziranje)
  ALKOHOLIZAM
  ALERGIJE
  ANTIBIOTICI (ublažava ili otklanja neželjena dejstva)
  ARTERIOSKLEROZA
  ARTRITIS
  ASTMA
 • BAKTERIJE
  BOLESTI IMUNOLOŠKOG SISTEMA
  BOLESTI KRVNIH SUDOVA
 • CREVNA OBOLJENJA
  CISTE
 • ČIR NA DEBELOM CREVU
  ČIR NA DVANAESOPALAČNOM CREVU
  ČIR NA ŽELUCU
  ČIŠĆENJE CREVA
 • DEBLJINA
  DEPRESIJE
  DEPRESIVNA NERASPOLOŽENJA DIJABETIČARA
  DIJABETES (TIP 1 i TIP 2)
  DIFTERIJA
  DRHTAVICA
 • EKCEM (piti i stavljati obloge)
  EPSTAIN-BARR VIRUS (hepatitis)
 • FIBROMIALGIJE - BOLOVI MIŠIĆA
 • GLAVOBOLJA
  GLJIVIČNA OBOLJENJA (piti i stavljati obloge)
  GNOJNI ČIREVI (piti i stavljati obloge)
  GRČEVI
  GRIP
  GROZNICA
 • HIPERKERATOZA - ZAPALJENJE ROŽNJAČE
  HRONIČNI BOLOVI
  HRONIČNI UMOR
 • INFEKCIJE
  IŠČAŠENJE
  IZLIV KRVI-HEMATOM
 • KARPALTUNNEL SYNDROM (kompresija kosti u korenu šake);
  KAŠALJ
  KOLENO – bolovi
  KOMA (samo uz odobrenje doktora)
  KOSTOBOLJA
 • LUPUS (TUBERKULOZNA UPALA KOŽE)
 • MALARIJA
  MENSTRUALNI GRČEVI
  MIGRENE
  MIOMI
  MLADEŽI
  MOZAK (funkcije i bolesti)
  MRŠAVLJENJE
  MULTIPLA SKLEROZA
 • NERVNI SISTEM (smetnje u funkciji)
 • OBOLJENJE KIČMENE MOŽDINE
  OČI (problemi svih vrsta)
  ODVIKAVANJE OD ZAVISNOSTI (vrlo visoke doze i češće uzimati)
  ODVIKAVANJE OD PUŠENJA (kod jakih pušača vrlo visoke doze, češće piti)
  OPADANJE KOSE (piti i masirati koren kose)
  OPADANJE SNAGE (fizičko i duševno)
  OPEKOTINE OD SUNCA (piti i mazati opekotine)
  OSIP OD PELENA (piti i mazati)
  OSLOBAĐANJE OD OTROVA
  OSTEOARTRITIS
 • PH RAVNOTEŽA
  PLUĆNA OBOLJENJA
  PMS (PREDMENSTRUALNI SINDROM)
  POBOLJŠANJE IZGRADNJE MIŠIĆA (uzimati 1-2 sata pre treninga da bi se pojačao intenzitet treniranja, ali redovno uzimati, da bi organizam dugotrajno i snažno ojačao)
  PSORIJAZA
 • RAK BUBREGA
  RAK DOJKE
  RAK PROSTATE
  RAK - TUMORI OPŠTE
  REUMATOIDNI ARTRITIS
 • SINDROM HRONIČNE ISCRPLJENOSTI
  SIVA MRENA NA OČIMA
  SEKSUALNOST (duže vreme redovno piti, samo jednom «pre» ne doprinosi mnogo) SENILNOST
  SRČANA KAP (kao preventiva i kao rehabilitacija)
  STARAČKE MRLJE (piti i stavljati obloge)
  SUVA KOŽA
 • T-ĆELIJE, TIMUS-limfociti (povećanje broja);
  TUBERKULOZA
 • UGANUĆA;
  ULCEROZNI KOLITIS;
  UPALA USNE SLUZOKOŽE (piti i duže držati u ustima pre gutanja);
  UPALA DESNI (piti, često nekoliko kapi NONI soka u toku dana držati u ustima tamo gde je upala)
 • VENE;
  VISOK KRVNI PRITISAK
 • ZATVOR ;
  ZUBOBOLJA,...
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Ja sam na nekim forumima zdrave ishrane i slično video da su neki nalazil seme pa čak i na limundu, da im sadnica krene ali se osuši, možda ne preživi zimu pa bih ja ako uspem da nađem seme da je posadim u veću saksiju ili u zemlju a da je na zimu unosim u kuću...ne znam koliko visoko i široko raste i koliko je širok korenov sistem...
 

roki73

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Feb 2012
Poruka
8
Lokacija
novi sad
Ima je i kod nas , i to ovde:
http://www.seeds-gallery.com/sr/seme-voca/292-noni-morinda-citrifolia-rubiaceae-seme-najlekovitija-biljka.html

http://www.seeds-gallery.com/sr/bil...itrifolia-rubiaceae-najlekovitija-biljka.html

---------- Poruka napisana u 11:15 ---------- Prethodna poruka je at 11:11 ----------

Za noni vam je potrebna saksija od najmanje 60 litara!!! I zimi se mora uneti u kucu i zaliti tek toliko da koren ima vlagu, inace price su da se susi , licno sam na www.seeds-gallery.com kupio semena i sva 3 semena su proklijala. Biljke mi lepo rastu i napreduju...
 

roki73

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Feb 2012
Poruka
8
Lokacija
novi sad
Evo slike jedne od 3 biljke slikano upravo sada 23.18h 20.11.2012. biljke su visine 37cm, a sto se roda tice ako bog da iduce godine... Nego ja sam naucio ne slusaj nikoga kako ne moze ovo , ne moze ono... A kad probas uspeva a onda oni sto kazu kako nemoze nema nigde...

http://

- - - - - - - - - -

Moram da dodam da su stvarno super na seeds gallery, vise puta sam vec kupovao i prezadovoljan klijavoscu a najbitnije ono sto kupis sto je na slikama to i dobije a ne kao na limundu , kupis paradajz a izraste krastavac pa jo domaci :haha:
 

Margina

Novajlija
Učlanjen(a)
15 Jan 2013
Poruka
26
Lokacija
Beograd
E, pa ovako... Moj Noni je sada visok preko jednog metra i star je nešto više od godinu dana. Davao je plodove cele godine. Daje i sada, ali pošto nema sunca koliko je potrebno, ne razviju se dovoljno i otpadnu. Posejan je iz semena u saksiju 24cm prečnika i visine 20cm. U toj saksiji je i sada. Od njegovih plodova sam posejao seme i sad čekam. Za mene je najveće iznenađenje koliko ta biljka može da popije vode. Npr., leti, svaki drugi dan sam u tu saksiju sipao po verovali ili ne 2 litra vode. Sada sipam 2 litra svaki četvrti dan. Počele su da izbijaju žile sa donje strane saksije i uskoro će dobiti novu, veću saksiju. By the way, ja sam na limundu i kupindu prodavao seme Nonija.
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Bez uvrede, ali imaš samo 2 posta, narasla ti je biljka koja ovde je pitanje da li uspeva, da bi završio sa rečenicom da prodaješ semenje :D

Daj slike neke da vidimo pa da se dogovaramo za semenje :)
 
Učlanjen(a)
7 Dec 2011
Poruka
495
Lokacija
Bresnica
Pa dobro,prica zaista zvuci onako marketinski...da ne kazem nesto drugo :))) .A i slike mogu da se nadju po netu.... Mada je opet moguce,verovatno je drzite u kuci kad je hladno ? Kao sto ljudi rade sa bananam ili ananasom kod nas ? Usput ,koja je cena semena ? :)
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Moguće je naravno u saksiji kod kuće kao što reče, ali do koje veličine? Koliko sam video po netu, to su poveća stabla, sumnjam da tu može neka rezdiba, kao kad bih posadio divlju trešnju u saksiju :)

A mogu li banana i ananas iz koštice posle da daju plod? Sad si me zaintrigirao... :)
 
Učlanjen(a)
7 Dec 2011
Poruka
495
Lokacija
Bresnica
Iskreno,nisam znao koliko raste :) Od tih juznih vockica imam samo limun,i za njega znam da moze.Za bananu i ananas i ne znam bas,mada,po kojoj logici ne bi dale rod iz semena posadjene? Mozda traze da su u paru sa istom vrstom razlicite genetike? Kao asimina na pr.
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Evo jedan full full tekst na engleskom, ima rekao bih sve što treba, oko sadnje, priprema semena i dalje:

http://agroforestry.net/tti/Morinda-noni.pdf

Sajt o noniju, da ne kažem glavni je ovde:

http://www.ctahr.hawaii.edu/noni/

A evo malo i slika sa nekih plantaža, ovaj od 10 godina nije baš kao trešnja ali ne znam koliko je za saksiju, sa tog istog sajta :)

http://www.ctahr.hawaii.edu/noni/horticulture2.asp


Kako vidim ima i on bolesti lista, ploda, insekti...eeeh, radiće prskalica eheheh
 

Margina

Novajlija
Učlanjen(a)
15 Jan 2013
Poruka
26
Lokacija
Beograd
Izvinjavam se što sam pomenuo bilo kakvu prodaju. Ovaj sajt sam prvi put video juče i vidim da ste pričali o semenju. Cenu neću da kažem jer ima mesto na kom se već prodaje. Mislio sam da, eto, kažem da ne mora da bude u velikoj saksiji da bi preživeo i da, mora da se unese, jer mislim da neće preživeti ispod 7 celzijusa. Seme brzo gubi klijavost. Nisam u mogućnosti da postavim atačment (ne znam zašto). Valjda zato što imam samo 2 posta. Bez uvrede...
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Ma niko se ne vređa, nemoj ni ti, dobrodošao na forum :D

Samo rekoh prvi post pa već eto prodaja i to u temi noni, 90 posto ljudi nisu ni čuli za to voće :)

Aj vidim da si iz Beograda, ako budeš imao viška proklijalih javi se da se dogovorimo ako si raspoložen :ppozdrav: Meći odmah u saksiju da ne presađujem nego odnesem sve đuture :D
 

Margina

Novajlija
Učlanjen(a)
15 Jan 2013
Poruka
26
Lokacija
Beograd
Lako je za prodaju. Ma ja ne živim od toga, to mi je samo hobi. Nadam se da će da proklijaju. Nema razloga da ne uspe, mada... Posle im samo treba sunca, što više to bolje. Nesmeta mu ni +60 stepeni. Ako proklijaju - javljam. Pozdrav svima.
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Reci mi samo dal se plodovi pojavljuju kao kod smokve, iz pupoljka iza lista ili cvetaju tj da li im treba oprašivanje, ako stoje u sobi nema ništa od oprašivanja :) a rađaju valjda cele godine..
 

Margina

Novajlija
Učlanjen(a)
15 Jan 2013
Poruka
26
Lokacija
Beograd
Sad si me zbunio sa ovim pitanjem (iza lista?). Svakako je pored lista. Ne znam da li im treba oprašivanje, da bi postigli zrelost, jer sam ja njega uneo u oktobru i od tada ima samo male plodove koji posle otpadnu. Sigurno mu ne treba druga biljka, jer ja drugu nisam imao u blizini (drugog sam dao kumu). Znači sam je bio i imao plodove zrele, sa semenom u njemu. Rađa cele godine, to je tačno i stalno pušta sa cveta - ploda neku providnu tečnost koja je gustine kao med. Probao sam to i stvarno je slatko kao med. E, sad nisam baš progutao (haha zentam se, otkud znam šta je). Plod smrdi kao leopard u teranju. Stavim ga u vodu, a on se pretvori u pihtiju, al bukvalno. Kad ga ostavim na sobnoj temperaturi, stvrdne se i okameni. Semenke sam posadio kada sam ga ubrao, bez da sam ih sušio. E, sad, da li sam pogrešio videćemo...Uglavnom, seme od ovog jedinog što imam sam dobio iz Dominikane. Zasadio 10 semenki i niklo je 5 komada. Presadjivanje nije preživelo 2 komada.
U životu su sada 2 kom. jer je jedan od tih 3 preostala riknuo jer je terasa na kojoj je bio na severnoj strani, znači bez sunca. Imam semenke sada samo koje sam dobio opet odande. Moje od ovog sam sve posadio i deo koje sam dobio. Eto, to je to. Sad, nadam se da će nešto ipak nići.
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Da, vidim na slikama da ima neke cvetove, kao da više njih izbija iz ploda, kao da je plod skup plodova :) Smokvi plod raste iz pupoljka koji je iza lista, nema cvet, odmah krene da raste plod, najbolje se vidi sa ove slike:Možda ti plodovi otpadaju upravo zbog lošeg oprašivanja, malo od promaje opraši sam sebe ali nedovoljno kao što bi to uradile pčele napolju sa cveta na cvet...

Ne znam ni šta bih sa tim plodovima, kažeš i sam da su odvratni, dal cediti ili šta..uostalom, vidim da onom sajtu ima sve, kako pripremiti seme, kad saditi, kad presaditi, kad očekivati plod, kako se pravi sok i prašak. Sok se izgleda pravi kao rakija, u buriće da fermentiše 2 meseca pa se onda filtrira i šta još...

Aj da ja krenem sa uzgojem, obično do tad nemam volje da učim o nekom voću :)
 
Vrh