Neven

milandjupovac

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Mar 2017
Poruka
12
Lokacija
Šabac
Последњих дана било је доста кише и невен је кренуо као луд, оба кола, прво цвета иако су суве стабљике које нисмо косили, секли, а друго коло се развија и цвета.
Закључак, нема приноса невена без воде.
За сада смо без одговора на горе постављена питања, постављамо још једно:
5. Чување већих количина сушеног невена од 10кг, на који начин? у каквом паковању? Наше искуство је показало да ако се сушен остави у папирном џаку долази до буђања доњих партија, тако да око 15% пропадне, односно хоће да се убуђа, колико год да је невен сув.
 

milandjupovac

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Mar 2017
Poruka
12
Lokacija
Šabac
Септембар је при крају а ми смо имали само једну септембарску бербу и то почетком месеца. Након те бербе невен није уцветао, иако је било сунчано и топло, вероватно су му сметале хладне ноћи. Негде је остала сумња у писања да се може брати током октобра па све до новембра, а можда је и до сорте. Углавном у септембру само једна берба и то је то.
Закључци након завршене сезоне:
невен без наводњавања није могуће узгајати а да се добију већи приноси
рани развој је пресудан за богат род, препорука садња из расаде
сезона брања траје до септембра
зарада је једино могућа ако сами радити, чим ангажујете бераче ту нема зараде
уз пуно физичког рада успели смо да дођемо на нулу, али остао нам је систем за наводњавање и сушара које планирамо да употребимо наредне године
ако неког интересују неки детаљи о којима нисмо писали нека пита.
 

milandjupovac

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Mar 2017
Poruka
12
Lokacija
Šabac
Невен је преживео зиму. Држао се током зимских месеци добро и био зелен, али је спаљен крајем фебруара мразевима. За непуне 2 недеље топлих и влажних дана марта кренуо је нов да ниче на месту спаљеног који нисмо скидали за сваки случај, ако буде поново мраза да заштити млади.
 
Vrh