Nepravilan rad rasprskivača usled pojave nečistoća i kamenca

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
Kako uspešno odstraniti kamenac na i u rasprskivačima (pokretnim elementima i diznama)?
Da li su vam nekad rasprskivači (metalni ili plastični) prestali da apliciraju vodu (zaglavili se) usled pojave kamenca na oprugama, osovini, teflonskim i metalnim podloškama.
Šta ste još primetili u sistemu za navodnjavanje veštačkom kišom, a da ometa pravilan rad vaših rasprskivača i topova?
Kakve ste filtere probali i koristili? Da li ste i kako rešili problem?
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
Kvalitet kod Izraelaca prati cena, pa je većina rasprskivača nepristupačna džepu naših poljoprivrednika. Treba u tvom slučaju uzeti u obzir i kvalitet vode to jest odakle je vučeš kako je prečišćavaš. Šta se dešava sa ostalima koji imaju problema sa rasprskivačima. Kupe ljudi po 40 u redu pa kad krenu da zaglavljuju ne znaju gde će pre.
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
Ovo nije direktno vezano za temu ali jedino ovde može da prođe.


Pre nekoliko dana susreo sam se sa problemom koji se javio na jednom sistemu za navodnjavanje veštačkom kišom. Naime, proizvođač ima sistem plastičnih rasprskivača sa utisnutim metalnim masama- tegovima na krilu rasprskivača:

http://agroziken.pauk.no-ip.org/?portfolio=plasticni-rasprskivaci

Rasprskivač 3/4", protok do 33 l/min, 2-5 bara radni pritisak. AG 46

Rasprskivača je bilo oko 10 u jednoj liniji i linija je bila postavljena kroz krompirište. Dovod je fi 75 mm, sasvim dovoljno za mali pad pritiska usled trenja. Dakle, lepo dimenzionisan dovod. Izmerio sam radni pritisak i on je bio od 1- 1,5 bar sasvim dovoljno da rasprskivač krene da radi. Pumpa DMB koja sve to pogoni tada radi na malom gasu.
Međutim, rasprskivači su bili postavljeni na vertikalnim plastičnim cevima od 3/4" na visini od 60 cm sa vrlo slabim osloncima od tanje armature koja se posle nekog vremena kad se zemljište navlaži rasklima.
Rasprskivači od samog početka rada počinju da tresu te vertikalne cevi na kojima stoje i nakon nekog vremena pojedine cevi posle zamora i kritične amplitude popuste i puknu.

Poljoprivrednik je ciljao na fabričku grešku tih rasprskivača međutim kad je umesto AG 46 postavljen njegov skuplji konkurent sa muškim priključkom AQ 46 vibracije nisu ni tada prestale.

Kasnije kad sam malo eksperimentisao sa raznim rasprskivačima od 3/4" između ostalog i sa mesinganim rasprskivačima AQ 20 CS http://agroziken.pauk.no-ip.org/?portfolio=metalni-rasprskivaci
došao sam do zaključka da se mesingani uopšte ne udaljavaju od ose vertikalne cevi i da se vibracije uopšte ne pojavljuju. Čak i kad je cev bila bez oslonca i visine do 1 m.

Zašto se javljaju vibracije kod plastičnih rasprskivača sa tegovima, a kod mesinganih ne?

Pre svega zbog rasporeda masa na rasprskivaču. Kod plastičnih rasprskivača težište je mnogo bliže krilu rasprskivača, a ne priključku jer su gore utisnute mase koje su tu da pokreću- rotiraju lagani plastični rasprskivač.
Kod mesinganih- metalnih rasprskivača težište je ipak negde na telu rasprskivača odnosno bliže priključku to jest prolazi bliže ose cevi na kojoj stoji.

Moja preporuka kod korišćenja plastičnih rasprskivača sa tegovima je da se ako se već postavljaju na određenu visinu treba da se koriste cevi za dimenziju veće od priključka rasprskivača, da bi se dobilo na stabilnosti. Ako rasprskivač ima 3/4" priključak treba koristiti cev od 1".
Poželjno je napraviti i dobro učvršćenje cevi sa rasprskivačem (neki tronožac sa prstenom) ako već niste odabrali dobru noseću cev. Na kraju treba imati u vidu i da ako nije potrebno (kao u slučaju ovog krompirišta) nemojte postavljati plastični rasprskivač sa tegovima na tu visinu.

Skoro sam bio kod jednog proizvođača koji ima AG 46 rasprskivač, a koji je ranije imao AQ 46, na plastičnim cevima od 1" na visini od 20-30 cm i isto koristio za krompir i dan danas mu sve fantastično funkcioniše.

Mali plastični rasprskivači bez tegova su obično sa priključkom od 1/2" i oni se ponašaju identično kao i mesingani rasprskivači - nema pojave vibracija.

- - - - - - - - - -

Primer lepo postavljenog sistema plastičnih rasprskivača sa tegovima.

[video]https://docs.google.com/file/d/0B5ym8HBY35vqSDBwbExLeDZXY1k/edit?pli=1[/video]
 
Vrh