Neobrađivano zemljište

nikola_VUK

Član
Učlanjen(a)
31 Avg 2010
Poruka
1.597
Lokacija
Podgorica
Zanima me koji postupci su potrebni da bi se zemljište koje se dugo ili nikad nije obrađivalo privede nameni?
Samo da napomenem da treba da se seju kulture za stočnu ishranu.
 
Poslednja izmena:

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
13.254
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Neobradjivano zemljište nijeni kakav problem , mnogo je rastresitije i bogatije nego ono obradjivano.Nikakve posebne mjere,osim što treba obratiti pažnju na moguće štetnike u zemlji crve i sl.Naravno malo više pažnje kod predsjetvene pripreme ako je neka vrsta ledine može biti ostataka trave .Možda prvo tanjiranje pa zaoravanje ili total pa oranje.
super bi bilo da svake godine imam neobradjivano zemljište.
 

nikola_VUK

Član
Učlanjen(a)
31 Avg 2010
Poruka
1.597
Lokacija
Podgorica
Crnoca je u pitanju, to što sam gledao je sve I klasa zemlje, pretežno trave sa korovom, znači moglo bi sa totalom pre oranja da se reši?
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.393
Lokacija
Srbobran
Nije problem rešiti se korova na površini zemljišta, to odradi total. Problem je zaliha semena korovskih biljaka u zemljištu, a tu total ne može da pomogne.
Ako ima višegodišnjih korova, ne bih sejao soju jer je ona izuzetno neotporna na korovsku konkurenciju.
Ja bih tu najpre posejao žito, pa ako je potrebno suzbijanje korova u žitu u proleće, i to odraditi. Posle žetve odraditi ugarenje, setvospremiranje, pa opet oranje (trećačenje) i opet setvospremiranje. U jesen opet oranje i ponovo setva žita a posle vršidbe proceniti da li ugariti ili ići totalom (ili oba). Treće godine možeš sejati šta hoćeš jer bi ovako trebalo da je zemlja dovedena u red, i naravno obratiti pažnju na korove i njihovo suzbijanje.
 

nikola_VUK

Član
Učlanjen(a)
31 Avg 2010
Poruka
1.597
Lokacija
Podgorica
Kako bi funkcionisala varijanta total, pa da se upali to što ostane, pa preko toga u jesen stocni grašak+ovas, ovo da se silira tamo negde mart-april i onda preko njega kukuruz?
Ovo je zemlja koju treba da gledam da uzmem u zakup s tim što očekujem u martu da uzmem steone junice, tako da moram odmah da udjem u proizvodnju hrane i da preko zime pripremim nešto hrane. Jedan deo bi možda probali stočni kelj (perko) da sejemo, ne znam kako bi se on snašao sa korovima?
 

garisa

Član
Učlanjen(a)
14 Jun 2010
Poruka
182
Lokacija
Debeljača-Pančevo
Nema paljenja. Ide totalni herbicid i ako mozes da posejes, imas sejalicu koja probija masu?, ide setva onoga sto si napomenuo - stocni grasak+ovas. Inace ako zemljiste ne pomeris ne nicu korovi narocito ako je ostalo mase koju si sredio totalcem. Posle siliranja ne radis plugom ako ne mora. Ako je on resenje ostaje ti borba protiv korova i tada samo dobra kombinacija herbicida odradjuje posao. Naravno da bi kukurz tu bio najbolje resenje i to do grupe 400. Ne znam samo da li si u zoni uticaja mediteranske klime, ako je okolina Podgorice - Skadarskog jezera ili si u planinskim krajevima (da li tamo ima crnice?). O predlozenom kukuruzu moras pitati ljude iz stanice u Podgorici ili neku drzavnu poljoprivrednu sluzbu ili fakultet. Ja se bas ne razumem u poljoprivredu u CG. MOMOSARIC ima dobre predloge ali se sve vrti oko pluga jer ne postoje kod nas sejalice koje dobro seju ledinu bilo za psenicu ili kukuruz. Ja bih imao druge predloge.
Garisa.
 

diklofen

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2009
Poruka
11.674
Lokacija
J.Tomić
Ima parcela od nekih 11ha koja se vodi kao njiva III klase.Rađena je možda pre osam -deset godina a od tada je livada.Šta bi preporučili da tu odradim na proleće i da sejem.
Meni bi odgovarao suncokret...
 

grunt

Član
Učlanjen(a)
27 Nov 2009
Poruka
7.173
Lokacija
Чортановци-СРБИЈА!!!
Ja sam jednom prilikom imao takav slucaj pre par godina na 3kj stojala zemlja jako dugo cak je bilo i izdanaka,ja sam to uzorao i u prolece posejao grahoricu pred zrenje je uhvatila vilina kosica i ja sam je zaorao kao zelenu masu ove godine mi je tamo bila soja i bila je odlicna,sada je posejana psenica.Zemlja se iscistila to je moje iskustvo e sad sta znam.Ne bi bilo lose da na prolece oprskas totalom kada budu korovi u fazi hegetacije.A ja licno bi to sada uzorao dok je vreme relativno lepo:cool:
 

diklofen

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2009
Poruka
11.674
Lokacija
J.Tomić
Iću sutra da pregazim tu livadu i pogledam situaciju.Mislio sam ukoliko vredi da je tanjiram dva puta i na proleće setvospremačem.Posejem suncokret(Neoma) i odradim totalom.Posle toga kad izbije trava ide pulsar ,a za korekciju na uskolisne (očekujem da će biti najrojnije) uvek ostaje kletox ili tako nešto.
 

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
13.254
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
U ledini bude kukuruz odličan , malo neujednačen u nicanju i teži za kultivirati ali kad odradiš prvi nalet korova , poslije ih i nema . Probaj bar malo pa ćeš vidjeti.
 

Jelena_Pr

Član
Učlanjen(a)
1 Jan 2013
Poruka
72
Lokacija
Beograd
Dobro vece!Ja bih da pitam nesto ako se ne ljutite :) Kupila sam jednu njivu 55 ari.Nije dugo obradjivana,ima po njoj nekog korova i pri kraju ima neka zbuncina.Nisam neki poljoprivrednik,nit imam znanja,niti iskustva a nemam ni masine nego treba da platim nekom da mi to dovede u red.Sejala bih neki kukuruz ili tritikal ili bilo sta sto je najprakticnije.Imam koze pa bi mi dobro doslo bilo sta od hrane za njih.Odakle da pocnem ajde nek mi neko pomogne.Znam da ce me kostati ali zao mi je da mi ta njiva stoji neobradjena a ja kupujem svaku mrvicu hrane.Pozdrav!p.s.Okolo su lepe njive bio je lep kukuruz na njima i nekako je ta njiva na G jedan deo je neko uzvisenje a drugi je ravan...valjda je crnica :(
 

brankovic

Član
Učlanjen(a)
14 Jun 2011
Poruka
4.027
Lokacija
Grabovac
Prvo totalni herbicid u kolicini u zavisnosti kojih korova-trave ima na parceli,ali pretpostavljam da ne treba vise od 5-6 l na tu povrsinu od 55 ari.Taj zbun na kraju morate ukloniti secenjem i vadjenjem korenja koje je u zemlji da ne bi doslo do ostecenja orudja prilikom kasnije obrade.Kad sve to zavrsite,a najmanje 15 dana posle tretiranja totalom,pozeljno bi bilo plitko oranje.I posle toga nista ne dirati.U jesen jos jedno oranje,pa setva neke zitarice ili da oranje tako prezimi,pa setva kukuruza na prolece.
Ne racunajuci setvu,to bi vas kostalo otprilike:
-5-6 l totala - oko 2500-3000 din
-prskanje te povrsine-oko 1500 din
-oranje te povrsine dva puta-oko 12 000 din
 
Vrh