Nega koza

fulika

Član
Učlanjen(a)
5 Apr 2010
Poruka
57
Lokacija
Sombor, naselje Bukovac Salasi
Car je tacno i precizno rekao posto je sa kozama tako, Ja sam licno morao prepraviti sve sto sam imao od drveta, kompletna stala mi je od tvrdog materijala i od jasala pa do hranilica i dr., sve je od kutija, armatura i lima. Inace svega imam 5 koza sa rogovima sou prave za razliku od 25 bez.
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Koza po svom prirodnom karakteru nije štalska životinja, pa ne treba očekivati da se ponašaju kao krave u štali. Bitne su navike koje koze imaju, a nebitno da li imaju ili nemaju rogove. Koze su za livade, brst-pašnjački način uzgoja. Naravno ponašanje životinja zavisi od domaćina i njihovog tretmana.Sa kozama treba znati. . .
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
U vezi skidanja rogova da podsetim na jednu prepisku između Brundala i Spensija
B: - Je prijatelju bija je abortus a uzrok udarac...doslo mi jucer iz zg...
S: - Kako san ti vec naveo cesti uzroci abortusa kod koza traume, odnosno udarci...............Ubuduce one u visokom graviditetu, bar jedno misec dana prije poroda, odvoji.

!

Ima gubitaka i kada se skinu rogovi. A tek sa njima!
 

zmajar

Novajlija
Učlanjen(a)
17 Sep 2009
Poruka
29
GOCE-MK je napisao(la):
bas me interesuje to kako moze da se skine rogovima i ja imam nekoliko dobrih koza ali smetaju mi to sto imaju rogova zasto kad su u drugom stanu "izvinite mozda lupetam ali neznam kako se kaze kod vas to u drugom stanu kod nas je to skozna ali nema veze'' i desavase da mi povredi neka koza ba da izgubim jare i za to ih ne volim pa be zeleo da znam ako ima neki nacin da im sklonim rogova
Post je spojen: [time]1298218052[/time]
_________________________________________________
samo im stavi gumice za repove u koren roga gde se sastaje sa glavom za 15 do 20 dana ce sami da otpadnu
 

crni tekir

Član
Učlanjen(a)
12 Jan 2011
Poruka
2.163
Lokacija
Bajina Basta
Postovane kolege,tema je nega koza.Ja u odstranjivanju delova tela ovih plemenitih zivotinja ne vidim nikakvu negu,naprotiv to je po mom skromnom misljenju cisto maltretiranje.Udarac glavom u stomak (sa ili bez rogova)moze a i ne mora izazvati pobacaj.Ja sam protiv tih "kreiranja " ako ona nisu neophodna kao kod ovaca(repovi) ili kastracija(jarad i jagnjad).Ali kao sto malopre rekoh,skrenusmo sa teme~NEGA KOZA. :ppozdrav: :ppozdrav:
 
Vrh