Navodnjavane sistemom kap po kap - KPK

Gledam SY Minervu za zaliv, flex hibrid, dosta redova zrna formira, dobar u stresnim uslovima kao ove godine, ali mi se ne svidja polozaj lista sto je vise horizontalan, u guscem sklopu nije bas dobro. Da li imate jos neku preporuku sta bi bilo interesantno probati od grupe 400?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Drugi treći i četvrti od međe.
Danas komsija ovršo svoj Fabio.
Njiva do njive i kpk.
On sijao na 19 cm i duplo manje đubriva od mene, prinos oko 10t ha a ja 9.7 t

Gust sklop na 16-17 daje 80-85 k biljaka po ha. Dakle svaki klip treba da da oko 180 g suvog zrna. Ja ne znam da li je to izvodljivo. Msl ok da se dobro nadjubri. Meni nije problem da dobije i 300 l vode ali je pitanje da li je i to dobro. Sto se tice vodotopivih treba 20-30 kg/ha za jedno zalivanje. Dovoljno je odmah u 10 listu dati 3x20 , onda ici jedno eventualno 2 sa vecim sadrzajem P i nakon oplodnje 1-2 sa vecim sadrzajem K. To u parama i ne izadje mnogo koliko bi se moralo dati NPK u zaoravanje. Sto se tice uree ona se treba deliti u dva tri dela od cega u spartanje obavezno.

16-17 je 89- 84 hiljade. Moj klip je bio u prosjeku 160 gr. Mirban sve sto si nabrojao je neisplativo. Napisao sam da je komsija njiva do njive imao isti prinos kao i ja ali sa duplo manje dubriva. Ja sam bacio 1200 kg đubriva, zaoran npk i dio ureje i dio ureje pred sjetvu. Moja greška je 99%, čistog azota 280 kg / ha a sve dato prije sjetve. Pronašao sam neke strucnjake na internetu koji kazu da ako se u navodnjavanju da sva količina azota prije sjetve, 15 t/ha je sigurno nedostizan prinos. Gledao sam na tv areni jednog proizvođača koji je imao prinos 13t/ha i napomenuo da je dao jos jednu prihranu imao bi vjerovatno 15t/ha.

nisam neki strucnjak za matematiku,, ali ako imas 85000 biljaka na hektar onda bi svaki klip trebao biti 140 grama suvog zrna pa ces imati 11.900 kg kukuruza.

Miladine ispratio sam prilicno svaki post u ovoj temi jer sama tema je inovativna i zanimljiva za buducnost. Iskustveno prinose 6.5-7t/kj sam imao vise puta u periodu 2010-2020 u suvom ratarenju. Njednom nije sejano gusce od 19.6cm niti redje od 21cm.
Flex hibrid i dobra kolicina vode i nema greske. Mislim da kod racunice je jako vazno suma temperatura koja je nepovoljna i nepovoljnija iz godine u godinu gde imamo jul, jul i avgust sve vece sume temperatura i samim tim gde moramo dodavati sve vise vode usled ispravanja sto zemljista sto kroz biljku. Tu lezi mozda kljuc kako smo ostvarivali i bolje prinose pre nego sada u zalivanju.

Kontra primer danas, 5240kg/kj je imao kooperant iz Bogojeva, bez zalivanja, zemlja 4 klasa ali na 1m dubine je voda i dunav. Drugi primer je kooperant iz Prigrevice sa 5t/kj gde je 3x zaliveno sa topom doza od 30l/m2.

1200kg/ha djubriva nikad nisam bacio. Analiza pokazuje neka prosecna mali manjak fosfora a kalijuma skoro da ne fali, azot dodajem 100kg/ha cistog prosecno predsetveno. Nmin uradim na par njiva i prosecna kolicina nadjenog bude 80-110kg. U praksi se pokazalo da psenicu treba preko preporuke ici 20-30kg, a kukuruz strikno po preporuci. Ako ides u kukuruzu preko preporuke a bude teska godina smanjujes prinos, jedino ako bude ultra pogodna godina samo u tom slucaju ce usev biti blago gladan.

Jos svasta bi se dalo diskutovati.
Najbolje je da padne 5-15 jula 50 litara kise onda je 10t/ha+ obezbedjeno

Tajming azota zavisi od tipa zemlje. Evo ja npr uvjerio se vise puta ,na tzv bijeloj zemlji , koje imam dosta , sa glinasto ilovastom podlogom dubokom vise od 4m do sljunka , apsolutno mogu da dam azot u sjetvi ili predsjetveno ito ne u nekim velikim kolicinama i nece ga faliti do kraja , i sa maks zalivanjem . U plicim propusnijim zemljistima je druga prica.

Moje iskustvo je sledeće: Sejao sam dkc 5092 na 18.5 i imao sam prinos oko 11t/ha. Ali nije caka količina prinosa nego razlika u prinosu u odnosu na parcele u tvom okruženju. Nema svaka zemlja šta god joj radio kapacitet za 13 15 t. Ja sam ove god bacio 350kg/ha 5 15 15 i pred setvu 300 kg/ha ureje. 2x sam pustio po 10kg/ha kalijum sulfata to je 0 0 50 +18%so4. Mislim da sam trebao smanjiti ureju za 50 kg a dati je kroz sistem 50 kg u šestom i 50 kg u 8-10 lista i još jednom kalijum sulfat. Kalijum sulfat nije toliko skup oko 12000 100kg i onda bi možda otišao na 13 t. Kod mene komšija na 50m od moje njive je imao prinos u suvom ratarenju 5.5t/ha. Možda grešim ali ovome služi forum da razmenimo mišljenja. Pozdrav

Moja zemlja je jako propusna ispiranje azota je brzo. Juče čujem još jedan primjer u selu. Zaljevanje sa tifonom 5 ili 6 puta, nađubreno do koljena sa stajnjakom, neznam koliko je dao mineralnog, zemlja je odlična duboka, prinos 9t/ha. Sledeći primjer rođak, zemlja najbolja u selu duboka, stajnjak, npk normalan bez pretjerivanja, tifonom zalio pola njive jednom a pola njive dva puta, kukuruz Sy Fabio kao i moj na 24 cm, prinos skoro 10t/ha. Mnogi se pitaju zašto zaljevani nije dao više. I ja sam prije 7-8 godina na ovoj istoj zemlji bez zaljevanja sa Dekalbom imao 12tha, bila je povoljnija godina sa više kiše. Moj kukuruz je imao dovoljno vode i ful mineralnog đubriva, ko god ga je vidio čudio se i pitao šta je ovo, kroz selo je prošla priča da je najbolji kukuruz u široj okolini. Klip je morao biti krupniji ali nije, zašto neznam, ali ipak sumnjam na raspored azota. Riješio sam sledeće godine definitivno sjetva 15-16 cm SY Fabio i raspodjela azota po vegetaciji.

Nazad
Vrh