Navodnjavane sistemom kap po kap - KPK

Miladine to ti je jedna obujmica na usisnom crevu slavina i malo crevo do bureta gde se rastopi prihrana. I onda se polako i vrlo malo otvori slavina da pumpa polako povlaci i vodu i prihranu. Treba jedno bure od 100-120 l da istekne za sat vremena. Prvo sat vremena voda pa sat prihrana i onda sat dva opet samo voda. Generalno msl da je mnogo sto sam radio 12h po zalivanju. Bolje bi bilo 3-4 h i uvek malo dodavati. Manje energije se potrosi a odrzava se vlaznost zemljista. I onda nema spiranja tog azota. Zato je bitno da sistem bude na parceli odmah posle spartanja. Dakle krajem maja. Imaju i one sonde i postave se na 2-3 mesta i samo se prati. Momo imao sam i ja pucanje. Ali na duzinu od 18km to je mozda na nekih 30 mesta. Iako ima creva i od prosle i ove godine. Moze komotno da traje 3 god.
Predpostavio sam da je preko usisa.
Kod mene je hidrant pod pritiskom, tako da nema usisa, morao bi imati venturi ali je sigurno skupo za sistem 3 cola.

Da li bi trake mogle da se ogrnu ogrtačima na špartaču? Da ne budu na površini vidljive, ovako bi bile prekrivene slojen zemlje do 10 cm.

Ja imam kpk u kukuruzu na 2,5 ha. Za jul mesec mi je stigao uvecani racun za struju oko 5 hiljada din. Msl da je bilo oko 15 dana zalivanja. Ali to je zbog toga sto trenutna pumpa daje kapacitet od oko 300 l/min i morao sam da podelim parcelu na dva dela. Zalivanja su bila od 19 h predvece do 7 h ujutru. Da kazem nocno. I zbog jeftinije struje i lakse za pumpu da ne radi po vrucini. Inace me je sistem izasao 180k din bez pumpe i bunara koje imam odavno. Mada pumpa elektricna od 2" sa kapacitetom od 600 l/min i 3 bara pritiskom izadje oko 130€. Pitao sam za busenje novog bunara i cena po m je 170€. Kod mene ne treba vise od 15 m i vode ima bas bas dosta. I da od onih 180k ulozenih na trake je otislo oko 70 k i trajace mi sig 3 god, a ostatak je na drugu opremu i ona moze trajati i 10 god. Pa eto troskova. Jos je u planu da ugradim polu venturi za prihranu. Treba kukuruzu dati ureu pre, tokom setve i u spartanju, ali isto tako treba po meni u fazi pre cvetanja i oprasivanja dati kroz sistem djubriva sa povecanim sadrzajem P, a onda u fazi nalivanja u vise navrata dodati djubrivo sa povecanim sadrzajem K. Ima tu jos dosta nekih stvari ali da ne duzim vise. Sistem se sig isplati i bolje je od tifona rengera i ostalog takvog tipa.
Kakav je to bunar kada je cena po metru
170€?
Kod nas je bušenje oko 40-50€ po metru za bunar fi 125mm i za neke dubine oko 20m.

Nazad
Vrh