Ovo svugde čujem, mada kod mene nije baš toliko izraženo. Ja konkretno sam od kako radim imao mere svih parcela, a tek sada se lako može doći do njih, i uvek sam nosio pantljiku, a tako i moje kolege komšije, i nikada problem.
Eh sad, kako sam krenuo sa navigacijama, bilo je svakakvih zahteva, pa čak dotle da su neki tražili da im napravim samo deo sa kojim će razmeravati-obeležavati parcele, sa obrazloženjem, da je tamo neki njihov kupio navigaciju, i da su mu se sve parcele povećale od tada

. Garant lik malo i proširio parcele i na svoju ruku, a sa izgovorom na navigaciju

.
Taj deo što se tiče navigacija, unošenjem iz katastra, puno puta se ne slaže sa stanjem na terenu, pa džabe bacate pare, a i kada se slaže, ko ima puno parcela, bude i to lep trošak. Ručno unošenje tačaka, ili vožnjom oko parcele je po meni za nas možda naj prihvatljivije, i radi posao, normalno, kada znate tačne međe parcele.
I, onaj naj bitniji deo, ne mora uvek da bude tačno to što vas navigacija navede na među, uvek postoji mogućnost da se nešto desi u toj svemirskoj tehnici, pa da bude osdtupana, ovo je jako retko, ali se može desti.
Pojašnjenje ovoga, geometar po pravilu, kada meri GPS-om, plaća signal oko 1000€ godišnje, plus plaća baždarenje instrumenta oko 1000€ godišnje, i naj važniji deo, kada dolazi na parcelu za merenje, prilikom svakog uključivanja instrumenta proverava-resetuje na geodetskom kamenu-referentnoj tačci, pa tek onda kreće u merenje-obeležavanje tačaka.