Nabavka milecijuma za vrganje i sam start proizvodnje

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
9.339
Lokacija
Apatin
Vidim da se članovi interesuju za nabavku milecijuma za vrganje, verovatno uz to bi išle osnovne informacije o samom početku gajenja vrgnja. Pa ako imate još konkretnih pitanja, predloga ili sikustava možete ih izneti u ovoj temi.
 
Bilo bi jako interesantno a nadasve i dosta isplativa kada bi smo uspeli da startujemo sa uzgojem vrganja. Mislim da trziste uopste ne bi bilo problem za plasman, dosta je uzgajivaca sampinjona ali za razliku od sampinjona vrganj moze da se nareze i osusi, kao takav moze se prodavati za mnogo vecu cenu (suv moze da ceka vecu cenu). Hajde malo da ozivimo ovu temu... ako ko ima bilo kakve informacije nek postuje ovde
 
Jedina informacija koju imam je da ko u ovome uspe ne mora da više da brine o cenama bilo čega.
Ovo je najbolji komentar na ovu temu.:ppozdrav:

Ne u Srbiji, za sada nije poznato da je bilo gde u svetu uzgajen vrganj. Pa i kada bi uspeli to bi moglo samo u laboratoriji i uz pomoć nekog drveta. Jedino što bi bilo moguće izvesti je razviti tehniku za "inficiranje" drveća .
Micelijum ili pravilnije Micelium je latinska reč koja se piše Mycelium pa nikako ne može biti Micelij. Micelium dakle, može da se proizvede vegetativnom tehnikom u laboratoriji, možda može uspešno da se prenese na koren adekvatne mladice drveta i onda treba čekati godinama da bi eventualno dobili neki rezultat na koji ne možemo da utičemo. Čemu sve to ako sa istim trudom mogu lakše da se dobiju lošije vrste tartufa pri čemu su i najjeftiniji skuplji od najboljih vrganja?
 
Poslednja izmena:
Varganj se moze uzgajati samo na ljesci ili na hrastovom drvetu , inficiranje traje od 6 mjeseci pa i do 2 godine , raste u prstenovima i tako se i širi , znaci ukratko mozes ga posaditi samo u sumi ili na plantazama ljesnjaka , s tim da bi sav list od ljeske trebao da ostane ispod ljeske kao humusna pokrivka , kad imas takvu pokrivku , onda ljepo odes u sumu i naberes zrelih varganja ( moze i vrganj , isto je ) , klobuk isjeces na skale i ljepo ga ususkas u taj humus , mora biti prekriven s tankim slojem humusa , oko 1 do 2 cm , humus mora biti ljepo rastresen ne smije biti sabit.

Upitna je proizvodnja jer je pod vedrim nebom , moras imati svoju plantazu ili jos bolje hrastovu sumu , uvjek netko moze da dodje da obere , nema garantirane dobiti a sam ulog je u startu velik ( hektar ljesnjaka cca dok posadis 4 godine dok se razvije grm 3 hiljade eura , 1 hektar rastove sume cca 1.5 eura) , naravno i dobit bi zasigurno u dobrim uvjetima bila nekoliko desetaka hiljada eura ali to ti je koda kopas naftu na po njive mozda ima a mozda i nema.
 
Pozdrav! Ovu temu sam pronalazio i na drugim forumima ali mi je uvek vrlo interesantna. Da, uzgoj varganja ili vrganja svejedno, takoreći nemoguća misija, no ipak - vredi pokušati, ko nema mogućnosti da pokuša ovaj eksperiment negde blizu kuće a inače voli da šeta šumom, može da pokuša sledeće (nikakva ulaganja). Uzeti ostatke varganja i drugih jestivih pečuraka pa lepo prošetati šumom i rasejati ih (tamo gde ih nema a moglo bi ih biti) po postupku koji je opisan u prethodnoj poruci. Jedino što to iziskuje dobru memoriju - da ne zaboravite gde ste ih posejali. Neće svi izrasti, neki će biti pronađeni od strane drugih ljudi, ali će ipak ostati nešto i za onoga koji je sejao i ko najbolje zna gde se nalaze. Dobra stvar u vezi varganja - zasad još niko ne dresira pse da ih traže, kao tartufe. (mada mislim da se psi mogu dresirati za traženje bilo kog mirisa).
 
Koliko se sjećam, negdje sam procitao da je neko u Italiji uspio to da uradi... Uglavnom, covjek je umro, ali nije nikome otkrio tajnu...
 
Ja sam pre nekoliko godina pokusao da saznam vise o uzgoju vrganja u vestackim uslovima ali na kraju ispalo je da je to skoro nemoguce/ nemoguce.
Razgovarao sam sa vise ljudi koji se bave proizvodnjom micelija sitake i sampinjona i oni su mi isto rekli da koliko oni znaju da to niko nije uspeo.


Evo ja nakon vise od 30 godina ove godine napokon ponovo prosetao sumom u potrazi za vrganjima a bilo je i ulova :).

Letnji vrganji 18.06.2019.

 
Nazad
Vrh