Naša telad

pa valjda je u roku ne bi smeli bar ja tako mislim da je prodaju,a prodaju je razmerenu.jbg nemam sa cim da izmerim temp.vode ali sam tako i proslo tele hranio i nije mu bilo nista

jovo sa ovim mlekom sam hranio nataliju,a nju sam sada pre sest dana semenio,ma gde mi ostalo kupujem ga na svakih 15 dana.

kifleru prijatelju jedino da pomuzem moju gospodju pa da mu dam mleka,nemam trenutno nista sto se muze

- - - - - - - - - -

probacu sa sano mlekom u prahu pa da vidim

E onda samo sreca da te posluzi, tu nemas puno vremena za experimente , da nema promaje u stali?

kifleru ma kakva promaja vidi u temi unutrasnjost stala negde u maju sam prosle godine stavio sliku kada sam uselio goveda-potpuno je nova

U zimskom periodu je dosta zajebana ta zamena za mleko, moras da vodis racuna da ne das teletu hladan napitak, stavis prst u kantu i ako osetis da je toplo onda je ok, ako pojis vise komada redom onda moras da pravis napitak u vise navrata da se nebi ohladilo.

MIslim da se prave sa temperaturom vode od 50c i onda je ostaviš do 45c pa je onda daješ teladima, ili tako nešto piše na pakovanju.
Obavezno treba obratiti pažnju recimo kod SANO ide 125gr zamene za litru mleka znači u litru vode treba dodati oko 145gr ili nasuti 125gr i dodati vode do litre :osmeh:

Mnogo je 50 stepeni za rastvaranje zamene za mleko. Najveći broj zamena sadrži probiotske kulture, a temperatura preko 40 stepeni je vrlo diskutabilna za njihov opstanak i pravu funkciju u organizmu. Zamena za mleko je kvalitetnija što je bliža po sastavu i stanju pravom mleku. Prosečan sadržaj suve materije u mleku je 12,5% pa je to i preporuka od 125 gr za 0,875 dl vode pa sve skupa je 1 kg. Jako je bitno rastvaranje zamene, tj topivost, ako nije adekvatna vrlo su česti prolivi.

Sad sam proverio i Mili i Milsan se rastvaraju sa temperaturom vode od 50 stepeni a kad se daje teladima treba da bude 40 stepeni.

Jel piše da u sebi sadrže probiotske kulture u sebi? Uvek bi trebali da se vode logikom da sta god se radi da to bude što prirodnije, tako zamena za mleko bi trebala da bude oko temperature tek pomuženog mleka, što je oko 2 stepena niže nego tempereatura tela muzne krave. Ne vidim logiku da bude toplije.

e moram i ovo proverim kad budem rastvarao,bas se trudim da nema grumuljica.inace ajd danas ako budem mogao slikacu ga pa dam vidite o kakvoj se ,nesreci,od teleta radi.

Jel piše da u sebi sadrže probiotske kulture u sebi? Uvek bi trebali da se vode logikom da sta god se radi da to bude što prirodnije, tako zamena za mleko bi trebala da bude oko temperature tek pomuženog mleka, što je oko 2 stepena niže nego tempereatura tela muzne krave. Ne vidim logiku da bude toplije.

Meni je logično da je temperatura ista kao kod krave jer u principu kad tele sisa mleko bi logično bilo iste temperature, ako se da zamena od 40c sasavim je logično da će malo da se ohladi i dok tele posisa da će da padne malo temperatura. Nema nikakvih probiotskih kultura ali ima neke sojeve bakterija.

Najlakše mešanje je bušilicom i onom spriralom za mešanje boje, pretpostavljam da svako ima bušilicu kući a ona spirala košta oko 200 dinara, mislim da se isplati a umeša ekstra :ppozdrav:

Па то је то, пробиотици су бактерије најчешће млечне киселине, мислим да за њих температура од 50 степени није добра, на 60-65 је пастеризација која убија већину микроорганизама, тј њихове вегететивне форме те онда оне немају ефекат који би требало да имају. Температура периферних делова тела ( вимена, ушију, мошница...) је неколико степени мања од температуре тела те је и температура помуженог млека 35-37 степени.Искрено ја мерим темепературу воде термометром јер увек имамо неколико телади на сиси, температура воде никад није већа од 35 степени, пролив код телади немамо задњих година, евентуално ако се неко пресиса, ал ни тога нема поодавно. А за бушилицу је добра идеја, то сам видео на већим фармама да користе.

Ovo je nešto što SANO propisuje, pretpostavljam da je temperatura 50c da bi se lakše umešalo, a verovatno su stavljali bakterije kojima ne smeta ta temperatura.

ma koja busilica samo mi i to treba.ja mesam malu kolicinu za jedno tele,poceo sam mikserom zeninim za kolace,medjutim kad je pocelo da ima proliv i da se jezi batalio sam iznezviralo me je onako jadno kako izgleda.ma ima da ga prodam cim stigne na 100 kg pa nek izgubim samo da ga vise ne gledam.do sada sam dao 100 eur za mleko jbm..ti zivot cim sam poceo da pisem iznervirao sam se.UF

- - - - - - - - - -

a da danas sam pitao duzan sam veterinaru samo 3000 din za njega sto je dolazio da mu daje inekcije.

- - - - - - - - - -

izaci ce me 500 eur mogao sam da kupim jos malo pa junicu za njega.ufffffff

Nazad
Vrh