MTZ Belarus

Ta prica oko transporta mi deluje nerealna, ljudi su pre par godina sporadicno samostalno uvozili iz Kine i bilo je vrlo isplativo,a njima da je na toliki kontigent traktora problem prevoz.
Iz kine ide kontejnerom, iz Belarusije i dalje mora na tockovima.Mnogi bar kod nas odavno digli ruke od voznje tamo.Kod Poljaka ostao samo Brest za prelazak, a tamo je haos bio i pre rata.Sad se ide preko Litvanije pa se ulazi u Belarusiju a tek ko ide za Rusiju pa hvata to kao povratnu turu mora jos i dalje na Letoniju.Samo Srbija-Belorusija se pravi 840km vise nego pre

NA problem sa uvozom je počeo jos početkom rata,prvo su zabranili izvoz komponenti da ih sklapaju kod nas,znas da par godina nisu podlegali subvencijama jer nisu sklapani vise kod nas vec uvozeni sklopljeni,onda su pod sankcije otišli i komplet i tad je počela priča sa kinezima.

Ma iz agropanonke su blesavi pa nisu videli koliko se godišnje proda kineza a koliko belarusa pa i dalje neće uvoziti kineze nego belaruse obilaznim putem.

Luka Rijeka-NS ima 500-600km, plus kroz Kinu do luke pa opet sve dodje.
Pre ce biti nema sigurnih kupaca i polako prelaze na Kineze.
To je skroz drugacija logistika, nego cist transport na tockovima pogtovo sad u ovoj situaciji kad se ide kroz jos jednu EU zemlju koja jedva ceka da skida kajmak od te situacije.Kontejnrski transpot iz kine je najjeftinija opcija + sve to ide u suve dokove sto je olaksana procedura maksimalno.Kinezi taj transport skoro i ne racunaju jer im je mizeran trosak u odnosu na obrt robe.

Jednostavno je vise se ne isplati u odnosu na Kineze i to je sva filozofija.A niko nije lud da forsira pricu koja vise nije ekonomski isplativa, a roba iz Rusije i njenih satelita je upravo to postala.Jedino jos kvasac vuku iz Rusije :D

Pa i sam Lukašenko rebrendira mnogo kineskih proizvoda, ne ulaze u samoubilačke misije razvoja nečega što je provereno i jeftino.
U stvari i rusija i belorisija kao kominističke države će verovatno pokušati što više kopirati Kinu što se tiče privrednih a naročito proizvodnih modela.
Desio se fenomen da komunistička kina do nogu potuče zapadni liberalni kapitalizam.
U stvari potukli su ih njihovim oružjem unapređivanjem i nadgradnjom baš njihovih privrednih modela.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ima velike šanse da jednog dana iz MTZ fabrike počnu da se prodaju rebrendirani čengfa, lovoli, jinme ili/i nešto peto.
Zato Nebojša, odmah se počni tehnički informisati oko kineskih traktora, to je budućnost..

Ima velike šanse da jednog dana iz MTZ fabrike počnu da se prodaju rebrendirani čengfa, lovoli, jinme ili/i nešto peto.
Zato Nebojša, odmah se počni tehnički informisati oko kineskih traktora, to je budućnost..

Nema nažalost informacija,bar ne nekih bitnih,izgleda ce biti rasturaj,telefon i slikaj 🤣

Nije ni do para, nego malo vredja inteligenciju koliko tehnoloski nije nista unapredjeno,cak je usteda tolika, dodje da je bucniji traktor nov od traktora 20+ godina starog istog modela. O podizanju cene da ne pricamo,mozda je inflacija,mozda alavost.

Mislim da gresis,fabrika MTZ ima jako veliki izbor masina,ovo sto dolazi kod nas tj ovo sto uvoze kod nas je najbednija varijanta traktra koji oni imaju,samo su bedniji ovi po indiji sto ni celu kabinu nemaju,sve zarad manje cene i vece zarade.
Mislim da sam pričao da sam radio x traktora do sad koji veze sa vezom nemaju sa ovima sto se uvoze kod nas.
Radio sam recimo 920 2002 god sa revezerom,radio sam par 820 koji su imali blokadu na dugme,kardan na dugme,svasta nesto,eno u Ilandzi 923,pa taj traktor je pre 20 godina imao sve na dugme,od kardna,kornjače i zeca,kabina kao ona na 1523,monoblok hidraulika,kvacilo hidraulicno,kocnice isto.

Nazad
Vrh