Motorne testere

Kupio sam skoro od jednog servisera ozbiljniju masinu za ostrenje lanaca. On je sebi kupio dve da ne premesta stalno ploce za ostrenje, ali ipak koristi samo jednu pa je uzeh ja.
Htedoh da vas pitam: Koji ugao koristite za ostrenje lanca? Mislim na ugao pod kojem brusna ploca napada zub. Vidim da se koriste uglovi od 50 pa do 70 stepeni. Ovaj serviser koristi recimo 70 stepeni dok sam pitao u stihlu i oni koriste 60 stepeni.

Kupio sam skoro od jednog servisera ozbiljniju masinu za ostrenje lanaca. On je sebi kupio dve da ne premesta stalno ploce za ostrenje, ali ipak koristi samo jednu pa je uzeh ja.
Htedoh da vas pitam: Koji ugao koristite za ostrenje lanca? Mislim na ugao pod kojem brusna ploca napada zub. Vidim da se koriste uglovi od 50 pa do 70 stepeni. Ovaj serviser koristi recimo 70 stepeni dok sam pitao u stihlu i oni koriste 60 stepeni.

Ja imam najjeftiniji oštrač i kod mene je to fiksno ali ja bih na tvom mestu namestio po fabričkom uglu, pretpostavljam da moze polako kad priblizis zubu da odredis koji je ugao. Jedino ako neko ima bolje iskustvo pa da promenom ugla bude bolje.

Od 60-70 ide uglavnom, e sad od kvaliteta mašine zavisi koliko je precizan ugao i još bitnije koliko ga stabilno drži.Najbolje je da žrtvuješ jedan lanac i probaš koji ugao daje najbolji rezultat.

Ja imam Oregon profi oštrač i koristim manji ugao 60 stepeni, ali profilišem tocilo tako da ostvaruje podnožje profila i ne useca u donji deo zuba.
To profilisanje tocila je i najvažnije za pravilno ošternje.
Ako nema uslova da se pravilno profiliše, bolje je podbrusivati zub tako da tocilo ne dohvata do rezne zone zuba, nego to kasnije naoštriti turpijom preko šablona.
Postoji i profilisano tocilo za čistače, i to se pri 'profi' ošterenju obavezno odrađuje da bi rezultati bili adekvatni.
Nema potrebe da se žrtvuje lanac, može i bez toga..
Ovaj Einhel nije nikakav profi oštrtač, stega za lanac mu je vrlo loša, samo nudi i ovaj ugao tocila.
3ccc63c3796f2d3178dbe9aca5624d56.jpg
795d9c6a1d61529e4eba51c7d553f1c8.jpg
606564881bd3046dbad29f9905aef8c0.jpg
df40b98229dfdc0236b364faab41cccf.jpg

Poslednja izmena:
Ja imam Oregon profi oštrač i koristim manji ugao 60 stepeni, ali profilišem tocilo tako da ostvaruje podnožje profila i ne useca u donji deo zuba.
To profilisanje tocila je i najvažnije za pravilno ošternje.
Ako nema uslova da se pravilno profiliše, bolje je podbrusivati zub tako da tocilo ne dohvata do rezne zone zuba, nego to kasnije naoštriti turpijom preko šablona.
Postoji i profilisano tocilo za čistače, i to se pri 'profi' ošterenju obavezno odrađuje da bi rezultati bili adekvatni.
Nema potrebe da se žrtvuje lanac, može i bez toga..
Ovaj Einhel nije nikakav profi oštrtač, stega za lanac mu je vrlo loša, samo nudi i ovaj ugao tocila.
Nije ovo nikakav kinez. Ovo je stara garda, masivna i teska i stabilna. Koristi velike brusne ploce 145mm x 22mm x 3,2/4,7mm. Nigde u celom Kgu nisam mogao da ih nadjem vec sam morao da ih porucim. Dosta je precizna. Vijak koji gura lanac napred ili nazad u delicu milimetara reaguje. Stezac lanca je isto sasvim solidan jedino eto mozda malo hvata ceo zub nisko, ali se ne pomera.
Najvise mi se svidja sto ima opciju da metalni deo koji drzi zub, da se moze zavijanjem i odvijanjem pomerati po dubini pa drzi onda tacno na sredini da ne bi sama ploca pojela deo tog drzaca ili masine.

To profilisanje tocila, mislis da se namerno malo pojede donji deo tocila da ne napada donji deo zuba a opet da gornji deo reznog dela ploce ipak napravi usek u zubu, ako sam skontao.

Nazad
Vrh