Mlečno govedarstvo

Pozdrav svima!
Mozda ce vam pitanje biti glupo i smesno ali moram da pitam iskusne ljude.
Zivim u okolini Beograda i razmisljam se da gajim 2-3 krave radi proizvodnje sira.
Pitanje je - da li se proizvodnja isplati ako moras da kupis svu hranu?
Nemam mehanizaciju pa bih morao sve da platim.
Ima li smisla i racunice?

Bala lucerke dnevno po kravi ili ti 10-12 kg kabaste hrane.Racunaj takodje minimum 10 kg zobi dnevno,zavisi i dali bi koristio i koncentrovanu hranu ili ne.Isplativost ce ti najvise zavisiti od cene po kojoj mozes prodavati sir.Racunica takodje zavisi i od toga koju vrstu sira zelis proizvoditi.

Kupio sam prosle godine dva zenska teleta,oba meleza holstajn i verovatno limuzin seme, jedna je 13 meseci stara a druga 11 meseci, pocele su da skacu po nekad na ostala grla kao da traze ali kad bik naidje i hoce da skoci one ne stoje..posto sam nov u tom delu stocarstva, da li je rano da bi bik skakao na njih ?

Druze, reci molim te koliko da racunam hrane po grlu?
Od 600 do 800 din ti je trosak po kravi dnevno kada je u piku laktacije. Bez silaze se ne moze ocekivati neka full proizvodnja na sta i ne moras ici sa 2 krave pogotovo ako budes pravio sir.Kolicina i kvalitet hrane ti iskljucivo diktira mlecnost, oko 300-350g koncentrata ide po litri mleka. Manje kolicine vise puta dnevno u slucaju kada nemas silazu dajes seno ujutru zatim lucerka i uvece ponovo lucerka pa neko losije seno za poslednji obrok.

Kupio sam prosle godine dva zenska teleta,oba meleza holstajn i verovatno limuzin seme, jedna je 13 meseci stara a druga 11 meseci, pocele su da skacu po nekad na ostala grla kao da traze ali kad bik naidje i hoce da skoci one ne stoje..posto sam nov u tom delu stocarstva, da li je rano da bi bik skakao na njih ?
Rano je, odvoj ih od bikova. Osemeni junice dozama semena bikova koji daju sitniju telad kada junice budu imale 17 meseci.

Послато са 23028RN4DG помоћу Тапатока

Imaću verovatno na jesen 2 krave simental na prodaju, steone, biće zasušene, dobre mlekulje 25 pa i 30 litara mleka sa dobrom ishranom. Umatičene obe, jedna je 2016. godište uvezena iz Austrije a druga je njena ćerka 2021. godište (morao bi to da pogledam u papirima tačno godišta). Koliko bi mogao da tražim?

Šta se dešava kod vas sa otkupom mleka?
Nama mlekadžija juče ostavio pola količine(oko150 l),a od danas nam ograničio koliko može da preuzme.

Nazad
Vrh