Mlečno govedarstvo

Pa kad je na nama moralo da se prelomi da mi budamo ta generacija koja nije izdržala...
 
Po osnovu ugovora potpisanih 2015 godine gde smo se saglasili da je evropska cena merodavna. U koliko je evropska cena manja ti placas mlekari tu razliku,a ako je obrnuto mlekara placa tebi. 2015 i 2016 sam bio u plusu nekih 40 tak hiljada, ove ostale godine evropska ena nije isla u korist proizvodjaca pa sam ostao duzan 100 hiljada dinara.
 
Sta da ti kazem druze,lepo su nam spakovali. A ugovor naravno niko ne cita,mada sa malim proizvodjacima nema pregovora vec samo uzmi ili ostavi. Eto sta dobijes posle 30 i kusur godina saradnje sa mlekarom Imlek.
 
Mi smo se odlucili za prekid ovog posla iz nekoliko razloga. Nece da dolaze ako nemas minimum 50l mleka dnevno,placaju mi 3 klasu mleka,nametnuli su neke analize svaki mesec gde mi skinu od 5000 do 7000 din,vozac svako jutro ukrade 2-3 litre na meracu i tako da se sve svelo da mi 6 krava muzemo za nekih mesecnih 30000-40000 hiljada dinara. Hvala lepo i dovidjenja.
 
Dugo se nije pisalo u ovoj temi. Htio bih da napisem par recenica. Naime imam u planu da krenem baviti se mlijecnim govedarstvom. Trenutno muzem tri krave. Dnevno muzem nekih 40 litara. Naime ove godine planiram da konkurisem za podsticaj za samozaposljavanje. Ako bih prosao na tom konkursu planirao sam uzeti nekih 6 visoko mlijecnih grla. Koliko sam nacuo iz komsiluka u Republici Srpskoj za premiju od drzave gledaju se somatske celije i bakterije. Da napomenem da nisam jos poceo predavati mlijeko u mljekaru. Baka pravi sir i prodaje na pijaci. Ali ako bi doslo do kupovine to bi ipak bile prevelike kolicine da se pravi sir. Na koji nacin mogu da uticem na somatske celije? Koji rasu krava odabrati? Kome bih se mogao obratiti ako zelim da kupim nesto dobre genetike? Koliko cesto treba detaljno rasklapati i prati muzilicu? Da li treba koristiti kakva sredstva prije muze i nakon muze?
 
Hvala. Moram od necega poceti. Nesto se raditi mora. Raditi u poljoprivrednoj apoteci za minimalac nije nesto cime zelim da se bavim.
 
Trenutno nema goreg i neisplativijeg posla od mlečnog govedarstva.Za vrhunsku genetiku kravu moraš platiti preko 2.000 evra i moraš je takođe vrhunski hraniti ako misliš da ima dosta mleka...Ja sam u tome, hranivo je popriličan izdatak jer cene komponenti non stop skaču dok cena mleka stagnira na nivou cene iz 2014 godine!Veterinarske usluge su takođe skočile drastično, o cenama lekova i repromaterijala da ne pišem.Problem sa radnom snagom kod nas je još prošle godine bio poprilično izražen a za ovu godinu čujem da se šuška o ceni od 400-500 rsd/sat za utovar bala i uopšte radove u poljoprivredi.Potrebno je dosta fizičkog rada, odricanja, upornosti, entuzijazma a nadam se da ovako neće biti doveka i da već na jesen neće biti mleka ni za domaće potrebe ali ko ih .ebe sve redom.Želim ti da uspeš i ostvariš svoj plan.
 
Znam da su trenutno cijene otisle u nebo. Ali ako bih prosao na tom konkursu dobio bih oko 20 hiljada eura bespovratnih sredstava. Od toga bih i uzeo kvalitetnu stoku i opremu za muzu. Planirao sam najvise 6 krava. Drugar ima dvije krave uzete kod arifagica ( norvesko crveno govece) i prezadovoljan je sa njima. Mozda bih i ja uzeo njih. Neka prosjecna cijena mlijeka kod nas je oko 0.60KM plus subvencije od drzave.
 
Dare, sto se tice uzorkovanja mlijeka, moje iskustvo je sledece, odnosno mojih roditelja, drzati higijenu na nivou sve opreme u muzi od kanti do muzilice iz dana u dan je djavolski tesko
Jedino resenje je biti u kontaktu sa onim ko uzima uzorke da najavi dolazak i taj dan sve oprati i srediti i onda se moze imati mlijeko u klasi, ako te iznenadi uzorak moze se lako desiti da citav kvartal ostanes bez premije jer se gleda prosjek svih uzoraka u roku tri mjeseca.
Ko ima mlijekovod i da mlijeko ide direktno u laktofriz je lakse ispunjavati uslove ali i tu znaju biti problemi, a kante i muzilica koja se vuce po stali je skoro neizvodljivo.
Za somatske celije je vazno da upratis koja krava ima dobro mlijeko i onda samo nju muzes za uzorak.
Dobro bi bilo kad bi i ostali iz RS otvoreno napisali kako izlaze na kraj sa uzorcima

Sent from my SM-A315G using Tapatalk
 
Super zahvaljujem. I sad dok muzem vodim racuna o higijeni. Da li tvoji roditelji koriste kakva sredstva prije i posle muze? Na koliko dana detaljno peru i rasklapaju muzilicu?
 
Nazad
Vrh