Mjerenje/Izracunavanje tezine kod svinja

nju-viliđ

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2010
Poruka
863
Lokacija
prečno
Ovako,zanima me kako da otprilike vidim koliko mi svinja ima kg?
Negdje sam citao ali sam zaboravio tocno kak to ide.
Nest se prvo izmjeri od prednjih nogu do vrha repa se dijeli sa necim...

Uglavnom bilo kak da otprilike odredim kilazu,a da nemoram ih stavljat na vagu.
Ako netko zna neka napise,hvala :osmeh:
 
ma u redu,shvacam da bez vage nema nista. Ali sjecam se da sam negdje citao kako se to "odreduje" i fula se za 3-4 kile.
Samo me zanima kako to ide to mjerenje... joj kad bi se samo sjetio knjige gdje je to pisalo

Možda bi ste se mogli setiti odakle ste i upisati lokaciju. Ako ne poradite na tome nestaće tema a i potencijalni odgovori.
Z.K.
 
Poslednja izmena od urednika:
Kod svinja neznam da postoji tablica kao kod junadi,i stvarno ih je tesko osacovati ,prisustvo sam dosta puta kod mesara kad radnici u mesari sacuju i ko je najdalji placa pice,ma bude takvi promasaja skoro kod svi za neverovati,al znam da pojedini majstori po kucama mere bubreg zaklanog svinceta ,sad ako je bubreg 130 grama navodno i to svince ima 130kg ,e sad dal je i to istina neznam,al oni tvrde da je tacno.
 
Ali tu opet treba zaklati svinjce....
I ja nisam cuo za neku pouzdanu metodu ,da se svinje gaje u cistoj rasi pa da se za svaku rasu napravi posebna formula ali ovako mislim da je nemoguca misija.
 
ovo za bubreg sigurno nije tačno tj delimično sigurno,kad smo merili neki put pokaze 130g-130kg,drugi put 130g-120kg,nije pouzdano,a ovo sa obim grudi ću proverim,mada i u to sumnjam.
 
danas zaklao i na vijesalima vagao,polutke po 66kilograma,glava i đigerice i srce 10 kilograma,creva 15 kilograma i tri kile krvi =160 kilograma,ovo sa bubregom nije mjerilo
 
Pre 5 dana izmereno prase 40 kg., danas premereno za kupca i opet 40 kg. pola kile tamo vamo. Da li je to moguce?, mesar koji je dosao po prase kaze da je moguce po ovim hladnim danima. Ista vaga, jedino danas PRED hranjenje mereno.
 
Moguće, vrlo moguće! Hladno pa slabije napreduju.
Istu muku mučim. Jedu i stoje. Nisu onako karakteristično dlakavi i nakazni al stoje sa kilažom.
 
Sad sam im umesto pogače zamešao sojin griz pa da dobiju malko više energije.
Sramota me da kažem al za 7 dana jednu kilu napredovali. Propast
 
Nazad
Vrh