pozdrav za drustvo...evo da se i ja ukljucim u polemiku
kako su i kod nas posedi manje povrsine do 6-7ha i kad se na to doda cinjenica da su parcele uglavnom 30-70ari a uz to putevi cesto kroz sumu,znaci ne mnogo siroki dolazimo do toga da je najbolje imati mehanicku dvorednu sejalicu...elem,i ja imam dvorednu OLT sa plasticnim plocama(tanjirima) mada mnogi kazu da su one bolje zato sto mogu dublje da spuste zrno pa ako je vlaznost zemljista manja lakse ce da klija,ali to vec moramo da verujemo njima koji imaju vise znanja i skustva.razlog mog javljanja su mehanizmi iz prvog posta.
Naime,odmah cu reci da ja prenosim svoje iskustvo sa istim jer ih mi imamo vec 5 godina,i ne zelim ovim putem da reklamiram taj ,da kazem proizvod,broj prodatih mehanizama je reklama sam za sebe.
Osnovna razlika je skidac zrna koji je drugacijeg oblika i drugacijeg smera delovanja ,i ima zasebnu oprugu,napravljen je od specijalne plastike koja se kod nas nije jos uvek slizala za 5 godina i nekih 7-8 ha godisnje .Sam izbijac(petlic) je isti kao i na onim plasticnim mehanizmima i takodje ima posebnu oprugu i menja se veoma lako.
Kuciste(nosac) je od metala i napravljen je fest po rupi,ni zrno psenice ne moze da prodje.
U originalu je taj mehanizam napravio neko u okolini Valjeva,da li je negde video ili je sam smislio neznam ali eto mi smo po ugledu na taj mehanizam napravili svoje,koji su bili sivi kao ovi u prvom postuda bi smo kasnije poceli da ih farbamo u plavo,da se slazu uz sejalice

.
Necu da ulazim u raspravu da li su bolji plavi ili crveni,koji su lepse napravljeni i sl.to nek odluci neko drugi...dobrih majstora u Srbiji ima mnogo,a to je bravarija koja zahteva samo mnoooogo vremena,i kutije odredjenih dimenzija,kojih doduse i nema bas na svakom cosku....najbitnija je cinjenca da ti mehanizmi obavljaju zadatak koji im je dodeljen,
ukoliko neko ima jos nesto da pita moze i na PP ,da ne bi bilo pogresno protumaceno pa ja da budem banovan.