MALINA-berba i cena 2016

Postujem to za vilamet i miker,samo da pitam Poznavalaca, mi cemo ovde u Vojvodini da proizvodimo psenicu,kukuruz i soju. Naravno jeftino, da bi takvi opet uzivali u blagodetima. Sta mislis,dokle tako moj prijatelju. Izvinjavam se kolegama,nisam mogao ovo da precutim,pa neka i preorem malinu sl.godine....
pa poljaci su bili u istom problemu preoravali maline i sadili soju jer im je ona bila profitabilnija desavale su se takve stvari mozda ne kod nas ali definitivno takav scenario se ocekuje i kod nas neminovno

pa poljaci su bili u istom problemu preoravali maline i sadili soju jer im je ona bila profitabilnija desavale su se takve stvari mozda ne kod nas ali definitivno takav scenario se ocekuje i kod nas neminovno

Znam, postujem kada to cujem od nekoga poput tebe,koji,kao i vecina nas ovde ostavlja ledja u sopstvenom malinjaku. Drugo,i na 150 din ceni Polke ako cetvoroclana porodica bere 25 ari ja imam zaradu nekih stotinak din. po kg ubrane maline. Necu imati 1 ha kao sada i idemo dalje.... A tvrdim,sto cu i probati,da pojedine letnje sorte mogu ovde u Vojvodini,npr. Glen Ample,pa i njega 20 ari, druze moj ko nije alav,sasvim dovoljno. Probacu i vilamet,ja sam na 110 m n/v brdo,okruzen sumom... Tako da ipak necemo bas svi odustati..... I izvinjavam se sto sam iskocio iz teme,ovo za zaledjenu malinu mi je skroz nepoznato zato sto na nama ovde parazitiraju nakupci,verovatno nekome i poznati.

Postujem to za vilamet i miker,samo da pitam Poznavalaca, mi cemo ovde u Vojvodini da proizvodimo psenicu,kukuruz i soju. Naravno jeftino, da bi takvi opet uzivali u blagodetima. Sta mislis,dokle tako moj prijatelju. Izvinjavam se kolegama,nisam mogao ovo da precutim,pa neka i preorem malinu sl.godine....

Ja nemam nista protiv proizvodjaca iz Vojvodine sto ne shvatam vase pitanje upuceno meni. Ja pokusavam da predvidim sta ce se desiti na trzistu, a svako treba da radi ono sto misli da mu moze biti profitabilno.

- - - - - - - - - -

Znam, postujem kada to cujem od nekoga poput tebe,koji,kao i vecina nas ovde ostavlja ledja u sopstvenom malinjaku. Drugo,i na 150 din ceni Polke ako cetvoroclana porodica bere 25 ari ja imam zaradu nekih stotinak din. po kg ubrane maline. Necu imati 1 ha kao sada i idemo dalje.... A tvrdim,sto cu i probati,da pojedine letnje sorte mogu ovde u Vojvodini,npr. Glen Ample,pa i njega 20 ari, druze moj ko nije alav,sasvim dovoljno. Probacu i vilamet,ja sam na 110 m n/v brdo,okruzen sumom... Tako da ipak necemo bas svi odustati..... I izvinjavam se sto sam iskocio iz teme,ovo za zaledjenu malinu mi je skroz nepoznato zato sto na nama ovde parazitiraju nakupci,verovatno nekome i poznati.

A sta cemo ako ta cena krene jos na dole... Proizvodjaci willameta su pozitivni i na 1 euro otkunoj ceni... Nece da zarade puno ali ce raditi kao i vi sa porodicom... U takvoj utakmici pod pretpostavkom da cena bude 1 euro u otkupu, kakve su vase sanse tu?

Ja vam o tome pricam... Ne verujem da se dugo bavite malinom , zakljucujem to na osnovu vase lokacije , pitajte starije malinare da li je malina i kada bila u otkupu 1 euro... Zbog sve euforije i mnogih propratnih efekata koji se desavaju sa malinom cena ce verovatno ici na dole da bi se svi u lancu opametili i shvatili da niti moze lako da se zaradjuje niti to moze brzo da bude, dugorocno i odrzivo poslovanje su ono sto svaku proizvodnju treba da krasi pa i proizvodnju maline.

- - - - - - - - - -

Malo ce se to i kod nas odvaditi, malo ce se preorati i idemo dalje u nove pobede... Neshvatljivo je da ljudi pokusavaju da sade malinu gde zemljiste ne odgovara, gde nikad pre toga tu nije ni postojala, gde klimatski uslovi nisu dobri, gde nema logistike, kapaciteta... Povrh svega zbog dobrih cena i oni su uspevali da budu profitabilni. Kada se situacija samo malo promeni takve otpadaju...

- - - - - - - - - -

Unistili smo privredu, ljudi su ostali bez posla i sada sve to pokusavamo da nadoknadimo kroz malinu, pa ne ide to tako ljudi, unisticemo i malinu ako nastavimo ovako a sta cemo posle da radimo? Sve radimo bez plana i bez strategije, bez vizije i normalno je da su nam takvi i rezultati, sporadicni. Da bi jedan posao bio dugorocno odrziv moraju postojati odreredjeni planovi i ciljevi, a mi to nemamo. Zato se svaki put iznenadimo kada nas trziste zbog toga "opomene" pa se dese lomovi pa tek onda usporimo, zamislimo se i pokusamo da nadjemo svoje greske. Istorija je uciteljica zivota a mi smo izgleda njeni najgori ucenici....

A sta cemo ako ta cena krene jos na dole... Proizvodjaci willameta su pozitivni i na 1 euro otkunoj ceni... Nece da zarade puno ali ce raditi kao i vi sa porodicom... U takvoj utakmici pod pretpostavkom da cena bude 1 euro u otkupu, kakve su vase sanse tu?

Ja vam o tome pricam... Ne verujem da se dugo bavite malinom , zakljucujem to na osnovu vase lokacije , pitajte starije malinare da li je malina i kada bila u otkupu 1 euro... Zbog sve euforije i mnogih propratnih efekata koji se desavaju sa malinom cena ce verovatno ici na dole da bi se svi u lancu opametili i shvatili da niti moze lako da se zaradjuje niti to moze brzo da bude, dugorocno i odrzivo poslovanje su ono sto svaku proizvodnju treba da krasi pa i proizvodnju maline.

Odgovorio sam gore. Preorati zemljace i otici na gradilista i zene da cuvaju babe po Nemackoj. Svakako je pola Vojvodine napolju....

- - - - - - - - - -

Unistili smo privredu, ljudi su ostali bez posla...

Da verovatno si bio deo ovoga... Jbg.... Ako se ovo gore obistini,onda necete ziveti na vodi,nego samo od vode.... Mislim na Bg..

Nemojte braćo više razglabati i ponavljati već rečeno ili vidjeno. Pamtim cenu maline od 60 do 80 din dakle sa inflacijom to je ispod 1e , to je za naše prilike sasvim normalna pojava, tržište otrese prekobrojne skorojeviće iz posla opstaju pravi malinari koji imaju pored interesa i ljubavi za tu voćku.Neka nas zdravlje , sreća i vremenske prilike posluže pa idemo dalje.

Da li ovde ima nekoga ko se bavi proizvodnjom malina u okolini Sapca? Interesuje me koliki je prosecan prinos po aru, kakva je situacija sa cenom i otkupom?
Hvala.

poznavalac_prilika i KamenkoO

Vas dvoica ste pocili da razradjujete probleme koje ni Vlada RS nemoze da razresi... :D
Znaci poceli ste da nam objasnjavate ekonomsko-socijalnu politiku, razvoj i skolovanje omladine sa buducim usmeravanjam i zaposljavanjem kadrova, podsticaje u poljoprivredi, izvozno-uvoznu politiku, a da ne pricam o savjetima za poslovanje preduzeca koja se bave izvozom i kako treba da rade. Po vasoj prici u najmanju ruku trebate da se prijavite za savjetnike premijeru Vucicu. Cudi me kako se jos niste umesali da nam objasnite iz stanovista ministarstava: zdravstva, odbrane, spoljne politike i MUP-a, kako bi trebalo da se odnosimo prema malini, hladnjacama i izvozu.... al pretpostavljam da spremate elaborat pa cete u nekim sledecim postovima da nam pojasnite i sa tih gledista kako stvari stoje.
Zalosno je sto nijedno svoje misljenje ili savet niste potrkepili nekim dokazom, ili ti naucnim clankom ili barem clankom iz nekih novina, makar iz zute stampe... :(
Neznam zasto se trudite da nam nametnete svoje pesimisticko i po meni u najvecoj meri neistinito misljenje.
Dok svi veliki proizvodjaci kao i neki novi: SAD, Čile, Meksiko, Ukraina, Kina itd.... povecavaju svoju proizvodnju bas zbog POVEĆANJA potraznje za malinom. I kako vecina statistickih podataka i istrazivanja pokazuje to povecanje je u stalnom laganom trendu rasta!!!!
Meni se cini da se vi bojite konkurencije te zbog toga bespotrebno obeshrabljujete ljude iznoseci razne izmisljene cinjenice, nebi li odustali od sadnje novih, a po mogucnosti da uniste i stare malinjake.

Ponavljam i tvrdim da to sto sada imate u hladnjacama po nekoliko tona maline koju tesko mozete da prodate je najvise zbog vase alavosti jer ste hteli vise da zaradite i mozda se cak komfrontovali sa nekim od izvoznika, nestrpljivost ili losa procena!!!! Nikako nije zbog toga sto je trziste prezasiceno malinom!!!!

@sove... Svaka ti na mjestu ko u Njegusa:ppozdrav:

Vidno je da nase voce u zadnje vreme sporoo izlazi na zapadno trziste...iz razno-raznih razloga....Al postoje i druga trzista (juzno-istocno) ...e te konkurencije se neki priredni subjekti veoma plase....

Licno se nadam da ce naredne god bar par t moje maline oticii za Dubaji...? nadaaaam se...bitno je da pocne pa makar na mala vrata?

Stoga vec zad analiziram prehranu i zastitu na organskoj bazi s min. hemije ako bude potrebe.

Ne verujte previse nekim pesimistima , mudroserima iii prorocima, nikad se ne zna mozda bas naredne god. cena moze da prijatno iznenadi .....i pored toga sto je sad u Cileu samo 500 pez. = 075 eu.

Ziveli OPTIMISTI! :ppozdrav:

Sove oces neki tekst evo ovaj od danas na primer Vecernje Novosti

[h=4]SRODNE VESTI[/h]

HLADNjAČE u zapadnoj Srbiji još su "prepune" smrznute maline, jer je ove sezone njen izvoz u velikom zastoju. Hladnjačari tvrde da je evropsko tržište pretrpano jeftinijom malinom iz Poljske, u kojoj je ove godine zabeležen rekordan rod. Pored toga, nesavesni domaći prodavci su pokušali da prevare inostrane kupce tako što su mešali cenjenu sortu "vilamet" sa sortom "polka", koja nije omiljena u Evropi.
lg.php
img

Nemanja Bojičić, menadžer za kvalitet i bezbednost proizvoda u hladnjači "Drenovac" u Mirosaljcima, kaže da se ove ove godine malina znatno teže probija na strano tržište. U odnosu na prošlu godinu, izvoz opada.
- Do ovog perioda trebalo je da isporučimo za oko 50 odsto više robe. Onaj ko je potpisao ugovore ranije, kao što smo mi uradili sa kupcima iz Nemačke, Francuske, pa čak i iz Amerike, bolje će proći. Međutim, na osnovu dosadašnjeg učinka, može se desiti da 30 odsto robe ostane neprodato, što je oko 200 tona - kaže Bojičić. - Ovo će sigurno dogodine uticati na otkupnu cenu maline, koja će biti niža od ovogodišnje, a kretala se oko 230 dinara za kilogram.
Sadašnja cena za gotov proizvod, odnosno za smrznutu i upakovanu malinu, je dva evra ili nešto niže. Sitniji prerađivači prodaju kilogram zamrznute maline u kutijama za 170 dinara, što pravi velike gubitke, pošto su malinu otkupljivali za 60 dinara više. Tako se prvi put dogodilo da je sveža malina bila skuplja od smrznute. Poređenja radi, prošle godine su ovi prerađivači za smrznutu malinu dobijali i do 320 dinara.
Dr Aleksandar Leposavić, stručnjak iz čačanskog Instituta za voćarstvo, navodi da je došlo do trenutnog zastoja, ali da će se, po njegovom mišljenju, vrlo brzo sve rešiti.
ŠTETNA MEŠAVINA
Zbog opšte loše situacije dešavale su se i razne malverzacije. Tako su pojedinci uzimali "vilamet", koji je ove godine u Srbiji lošije rodio i mešali ga sa "polkom". Takvu "mešavinu" plasirali su na inostrano tržište. Prevara je brzo otkrivena, pa su velike količine vraćene u Srbiju - rekli su nam hladnjačari, koji su želeli da ostanu anonimni. - Pričinjena je velika šteta hladnjačarima..

Mnogo laži u ovom tekstu...
Prvo cena od 230 dinara nije tačna, bar 80% maline je otkupljeno po znatno nižoj ceni. Znate li koliko je maline otkupljeno po ceni od 150 dinara??? To što je negde na samom kraju berbe negde plaćano i po 250-280, to su mizerne količine, i nije realno ni pošteno hvatati se te cene i pričati kako su hladnjačari na gubitku. Ali ko još od hladnjačara vodi računa o poštenju (čast malobrojnim izuzecima).
Drugo: Kako pričate da će roba ostati neprodata i da će uzrokovati pad cene sledeće godine??? Šta ako rod sledeće godine bude loš, pa se opet budu grabili za svako zrno i cena ode vrtoglavo gore.
Da ne nabrajam dalje, ovo je sasvim dovoljno...
Batalite te demagogije i šta bi bilo kad bi bilo, idu nam praznici, narod treba da se okuplja u veselju, a vi samo sumorne teme.

Pole polka je kao sto znas vrhunska sorta za prodaju u svezem stanju jer mnogo bolje kao i tulamen podnosi transport za trziste sveze . Veliki deo poljske pogotovu polke zavrsi na pijacama i supermarketima po evropi u svezem stanju i njena cena po kg je visoka. ( izmedju 5 i 7 eura po kg u pakovanjima od 125 i 250 gm na veliko) Malina koja ne uspe da se plasira u svezem stanju zamrzava se i nudu na trzistu zamrznute . Zamrznuta polka i polana ( tulamen takodje) nemaju karakteristike zamrznutog vilameta a pogotovu mikera koje su najbolje sorte za industrisku preradu ( djemove pekmeze vocne sladolede itd ) ili miker koji se stavlja na kolace i torte ... Zato kupci placaju vise vilamet od polke a miker vise od vilameta... Mesanjem polke i polane u vilamet ili miker ( u griz na primer) isto je kad kupis mleveno telece meso a mesar ti gurnuo parce govedine koja nema isti ukus kao teletina a i jedno i drugo je mleveno meso zato je ova podvala pojedinih hladnjaca direktan udar na srpsko malinarstvo uopste i dovesce pored ostalih cinenica ( neplanske i hiper produkcije) do ozbiljnih problema u srpskom malinarstvu u iducim sezonama ... Ovo je godina u kojoj ce mnoge hladnjace finansiski stradati ( godina u kojoj su proizvodjaci imali odlicnu cenu) a iduca godina je godina u kojoj mnogi hladnjacari ili nece moci finansiski da ucestvuju u otkupu ili ce i dalje prodavati malinu iz prethodne sezone jer su svuda po Srbiji hladnjace pune ni 40% roda jos nije izvezeno a nova berba se za 170 dana priblizava... Proizvodjaci koji sami sa porodicom odrzavaju malinjake i berbu ce naci racun ali ovi novokomponovani biznismeni malinari sa 5 hektara i vise bice u cudu preprodavci nakupci mesetari ce izgubiti mesto u lancu prodaje... Zato ce biti svima tesko iduce godine to je sada vise nego evidentno i lako predvidivo

- - - - - - - - - -

Usput pole sto izbrisa onu informaciju koju si napisao pa obrisao da je otkup u cileu za svezu 0.75 euro za kg rece pa porece ovaj forum je mesto gde treba da se razmenjuju podatci i istina

@Kamenko. Proizvodjaci koji sami sa porodicom odrzavaju malinjake i berbu ce naci racun ali ovi novokomponovani biznismeni malinari sa 5 hektara i vise bice u cudu preprodavci nakupci mesetari ce izgubiti mesto u lancu prodaje..

Naj manje je sto zelim prepucavati se s bilo kim...? Al hajde molimtee pojasni mi racunicu ..da oni koji malinjak sami sa svojom porodicom odrzavaju, u odnosu na one koji placaju radnike ....da li mozda Vase dnevnice su doooosta jeftinije u odosu na one ko je se placaju....da nije smesno bilo bi zalosno...? Pa valjda se zna sta je proizvodna cenaa....?

Da dodam svi oni sto imaju vece kolicine u ponudi imaju i nesto vecu cenu na kolicinu.....trzisna logika...?

Posto sam u 7-oj deceniji- sporo kucam ...al kucam ono sto zaista mislim i osecam...stoga nema potrebe ...citati izmedju redova sta sam otkucao al zato izmedju tacki ....moze se mnogo toga procitati...al samo oni sto znaju citati....:ppozdrav:

Pole pises "Da dodam svi oni sto imaju vece kolicine u ponudi imaju i nesto vecu cenu na kolicinu.....trzisna logika...?" To je trzisna logika kad nema robe pa svi jure da se nabavi malina na vecoj gomili jer cena raste....i opet raste ... Kada cena pada tada oni koji imaju vecu kolicinu imaju samo veci gubitak jer teze ide prodaja. No ocito da se bavis proizvodnjom zadnjih 4 -5 godina u periodu kada je cena stalno rasla pa je guzva otkupljivaca i hladnjacara pred tvojim malinjakom bila velika... Isti su nudili i 6 meseci unapred pre berbe avanse djubrivo sve samo da dobiju malinu i jos skuplje je prodaju ... Sada nikog nema pred mojim malinjakom svi su nekako utihnuli i nema poziva moljakanja ponuda avansa telefonskih poziva u Ivanjici svi cute ... Pole moraces da naucis da prodajes kada je tesko odnosno kada cena pada ... E to je tesko da se tada dobro proda... usput pole vrati nazad post sa cenom sveze robe u cileu radi istine o kojoj pises

Nema potrebe plakati na tudjem groblju...?

Ne se brigatee....! Vecina nas ko ji imamo vece plantaze ...ja medju prvim-a smo spremni ,da u slucaju niske cene...(ne isplativosti) jednu god. a mozda i dve NE Beremo al da malinjake odrzimo u formi .....tako da ce se napraviti balans ponuda-potraznja i cena bi morala da raste....? Za toliko finansijske kondicije bi se naslo.

Stoga male malinare oko 30 ari ...kojima zivot znaci ...NEMOJTE ih nepotrebno plasiti prorocnim predvidjanjima niske cene...Svesni smo da niko od nas nezna ni sta ce vec sutra bitiii...????

Ponovi cu vec receno ...i pored svega sto se desava na trzistu.....Moguce je da nas cena sledece god. prijatno iznenadi...!

Pomolimo se dragom Bogu i vjerujmo u istog.... i u pristojnu cenuuu!

Tekstovi su svakako senzacionalistički i prenaduvani, ali treba znati da ukazuju na to da problem postoji. Svakako nije vreme da se neko pravi najpametniji, treba se savetovati sa ostalim malinarima i videti informacije sa terena kakve su zapravo. Otkup maline neće stati, ali je svaka prilika da će opasti i sasvim je sigurno da će veliki broj ljudi (berača) rađe otići za sigurno da sklapa televizore u Slovačku nego da čeka ovde berbu maline.

Sad sam spomenuo samo cene maline i nalazak radne snage za berbu, a to je samo deo bitnih stvari o kojima treba misliti.

Nema potrebe plakati na tudjem groblju...?

Ne se brigatee....! Vecina nas ko ji imamo vece plantaze ...ja medju prvim-a smo spremni ,da u slucaju niske cene...(ne isplativosti) jednu god. a mozda i dve NE Beremo al da malinjake odrzimo u formi .....tako da ce se napraviti balans ponuda-potraznja i cena bi morala da raste....? Za toliko finansijske kondicije bi se naslo.

Stoga male malinare oko 30 ari ...kojima zivot znaci ...NEMOJTE ih nepotrebno plasiti prorocnim predvidjanjima niske cene...Svesni smo da niko od nas nezna ni sta ce vec sutra bitiii...????

Ponovi cu vec receno ...i pored svega sto se desava na trzistu.....Moguce je da nas cena sledece god. prijatno iznenadi...!

Pomolimo se dragom Bogu i vjerujmo u istog.... i u pristojnu cenuuu!

Jel mozes da se setis jednog koji nije brao kad je cena maline bila 90 dinara?

Po mom misljenju,u svemu je bitan kontinuitet.Ko radi malinu godinama,moze da amortizuje i nisku cenu par godina,to se dogadjalo i ranije,pa smo preziveli :).Kad se kaze veliki proizvodjaci,ne moze da se poredi proizvodjac koji gaji malinu 20 godina i koji je postepenim ulaganjen dosao do 3-4 hektara i ovi novokompovani koji su vodjeni propagandom i visokom cenom poslednjih godina posadili odjednom po 4-5 hektara i investirali ogroman novac u nadi da ce im se brzo vratiti ....Gde li ce oni naci ekonomsku isplativost u slucaju niske cene sledecih godina????
Sto se tice radne snage takodje su stari proizvodjaci u prednosti (bar oni koji se normalno ophode prema radnicima) iz razloga sto vec imaju neku bazu radne snage.Npr,meni je oko 60 % radnika radi kod mene vise od 3 godine,ljudi dolaze porodicno da rade i ne zele da menjaju,a za onih 40% cu se nekako snaci .....

Jel mozes da se setis jednog koji nije brao kad je cena maline bila 90 dinara?

Da secam se u Lipolistu lik prosuo pun tovar nabraneee...?:ppozdrav:

Od onih ko ji su posadili 5-6 ha + ...mozda i nisu zasadili da bi se ovajdili ...vec zbog takozvanog pranja para..? od njih vecunu i ne zanima kolika ce cena biti.

Vesti se brzo šire

Srpska posla: Varali s malinom, sad je niko neće -- izvor B92.net

Zbog opšte loše situacije dešavale su se i razne malverzacije. Tako su pojedinci uzimali "vilamet", koji je ove godine u Srbiji lošije rodio i mešali ga sa "polkom". Takvu "mešavinu" plasirali su na inostrano tržište. Prevara je brzo otkrivena, pa su velike količine vraćene u Srbiju - rekli su nam hladnjačari, koji su želeli da ostanu anonimni. - Pričinjena je velika šteta hladnjačarima...

Nazad
Vrh