Malina- berba 2009. i cena u vasem kraju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Orsić dobar ti je malinjak svaka čast imam jedno pitanje i jednu molbu za tebe
pitenje : jeli ti malčer fabričke izrade ili je ručni rad
molba: hoćeš da slikaš donji kraj malčera tj. nož da vidim kako je napravljeno, imam u planu nešto tako da napravim da kosim travu po malinama da nekosim više trimerom jer je sporo . Poz. :ppozdrav:
 
to ti radi megaing iz Cakovca,evo ti link tu imas neke slike al pogledaj i ostale stranice...

poljoprivredni-forum.com/ostali-prikljucci/malceri-tema89/stranica540/
 
@Orsic
Prinos može da bude značajno veći. Maline su već zasađene imaš KPK + mreža .
Traktor ti je idealan za malinu.
Ne znam u čemu je problem :sta:.
Tulameen bi trebao imati značajno veći prinos u odnosu na vilamet (to pokazuju rezultati ispitivanja u Srbiji).Kakva su tvoja iskustva sa tulameenom i ovim sistemom kačenja KPK creva?
 
neznam kako mislis kakva su mi iskustva?traktor je antonio carraro,mislim da bolji nemoze bit.... ::super::
po meni veci prinos nemoze bit jer su mi maline krcato pune kad se pocnu crvenit,neznam kud bi ih vise stalo,svi koju su dolazi k nama nisu mogli vjerovat za tako velik prinos,kazu da nisu nikad vidli vise rodnije maline....
 
@Orsic
Možeš pomisliti da zbijam šale, al u prošloj godini sa 0.18ha nabrano 3800kg.Što je malo više od 21000kg po hektaru, bez navodnjavanja.Sada mi stižu na rod maline sađene prošle godine, one sigurno ne mogu dati takav rod, al stare teško da mogu promašiti 15000kg po hektaru.

U Karlovcu sam bio u vojsci (lep grad na četiri reke) osamdesetih godina prošlog veka, čini mi se da sam dolazio i u Samobor al nisam siguran davno to beše. U Zagrebu puno puta .

:ppozdrav:
 
Što se tiče mešanja Quadrisa sa insekticidima EC formulacije zvanični odgovor izgleda ovako:

Napomena o mesanju preparata Quadris sa insekticidima EC formulacija je rezultat odredjenih fitotoksicnih efekata ove mesavine, ali samo na odredjenim biljnim vrstama u specificnim uslovima, kao sto su plastenici. Odnosi se uglavnom na primenu Quadrisa u povrcu. Ova iskustva ne poticu iz Srbije, vec smo ih dobili od nase centrale, i smatrali smo uputnim na ovo napomenemo, ali smo propustili da detaljnije obrazlozimo na kojim vrstama i pod kojim uslovima se ovo desava.

Iskustva visegodisnje primene Quadrisa i insekticida EC formualcije u nas, su poziitivna , nemamo evidentiranih podataka o fitotoksicnom efektu.
Dakle, prema nasim dosadasnjim saznanjima u Srbiji, nema losih efekata mesanja Quadrisa I insekticida EC formulacije.
 
Moj malinjak star 28 godina.

52cth1.jpg
 
I ja sam se to 1000 puta zapitao, nisam ih ja sadio, to je sadio moj deda pre 28 god, a verovato je popio malo rakije pa mu se cinilo idealno pravo :haha: :haha: :haha:

Jos ova berba pa ih vadim, malo mi zao ali moram.... :ppozdrav:
 
Tek po koji cvet, malina koje su zasađene prošle godine. Prvo cvetaju one koje imaju tanko stablo i kratke rodne grančice. One prave još ne cvetaju.Kada postoje dva pupoljka (razvili se u pazuhu jednog lista jedan iznad drugog) i nisu oštećeni razvijaju se dve rodne grančice.Takve maline donose odličan prinos. Ove godine kod mene toga ima al ne u značajnoj količini.


Free Image Hosting by ImageBam.com
:ppozdrav:
 
cunami je napisao(la):
jel ima dobre malinee u uzicuu

Dobre maline ima svugde gde se to ispravno i dobro radi. Posebno u krajevima koji su idealni za gajenje maline.A ima i one druge puno više. Pošto nema klasiranja u otkupu važna je samo količina, al to ima vrlo malo veze sa zdravim razumom. Vlasnici hladnjača (velikih zamrzivača) vole da prebiraju malinu jer tako misle da su je oni kao nešto preradli (ima i drugih važnijih razloga), to samo po sebi govori više o njima a ne o proizvođačima maline.

Jel neko ima informacija o mini hladnjačama, jel ih ima i koliko to orjentaciono košta ( mislim na manje kapacitete do 50t).

Jedino udruživanje bolji kvalitet i izgradnja hladnjača u vlasništvu udruženja će nas osloboditi ovih alavih i nepismenih Srpskih vlasnika hladnjača i izvoznika. Oduvek mislim da su ovi protesti i udruženja proizvođača maline instruisani i finansirani od samih vlasnika hladnjača.

:ppozdrav:
 
U Arilju mini hladnjače niču kao pečurke, ali mislim da one neće ništa rešiti. Krupniji proizvođači koji imaju mini hladnjače, malinu u njima samo zamrzavaju a nakon toga je opet prodaju tim istim krupnijim hladnjačarima koji je dalje prebiraju. Malinu izvoze kojekakve uvoz-izvoz agencije preko kojih samo idu papiri a malina se preuzima iz hladnjača.
Krupniji hladnjačari su oko sebe okupili male, tako da sada ima samo par njih koji odlučuju a ostali su samo kooperanti.
Cena mini hladnjače zavisi od kapaciteta. Sve zavisi kako se ona gradi, kakva se izolacija ugrađuje, da li se koristi nova ili polovna oprena itd.
Veliki broj ljudi gradi hladnjaču sa malo novca, ali posle mora par godina da radi za onoga ko je kreditirao izgradnju.
 
Ovu kisu javljaju do vikenda, nece valjda napraviti belaj malini ovo vreme. Mislim hladno, nema pcela i slicno... Zasad izgleda odlicno ali sam zabrinut... :kisa: :kisa: :kisa:
 
Ovako,kap na kap se meni savrseno pokazo,netrebas ga vadit preko zime samo ispustis na krajevima vodu,nemas nikakvih problema sa malinama radi mocenja lista,a stavili smo ga na zicu radi toga jer kad je bilo na zemlji onda su nam ga misevi i ostala sranja busila za vodu a to nemozes nakrpat....
 
Kisa nije losa, ali u nomalnim kolicinama, ova ce izgleda da malo pretera. Mislim da odmah po prestanku kise, ako je malina pocela da cvati, treba je oprskati nekim fungicidom protiv sive trulezi(botrytis). E sad koji bi preparat najbolji bio, po pitanju cene i ucinkovitosti ne znam. Ja sam mislio da sad u cvatu idem sa galenikinim dional-om a pred berbu sa switch-om. Recite mi da li ce da valja ova kombinacija?
Pozdrav
 
Switch 0.08% + quadris 0.075% + insekticid + prihrana
teldor 0.15% + quadris 0.075% + insekticid + prihrana
signum 0.15% deluje istovremeno na sivu trulež i didimelu pa nije potrebno kombinovanja sa quadrisom. + insekticid + prihrana
Ja ću koristiti ronilan jer ga već imam + quadris + insekticid + prihrana (kristalon)

Ovo se izvodi pre početka cvetanja.

Desetak dana pred berbu isti tretman bez insekticida. (obratiti pažnju na karencu)

:ppozdrav:
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh