Lukovičasto cveće = ljiljan aziatic , iris , lala , narcis i dr.

milamarija

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Jul 2011
Poruka
14
Lokacija
dipl.agronom, Vršac
S obzirom da je za gladiolu tema već otpočeta, ja imam predlog da se otvori uopštena tema vezano za proizvodnju lukovičastog cveća. Proizvodnja je prilično jednostavna, ali sigurno je da postoje mnoga nova pitanja : ŠTA, KAKO, KADA I GDE !?-(kao u svim oblastima slične dinamike i realizacije proizvodnje).
 
Sama pita / sama odgovara ...tako je to ko nepremozga malko no pusti da panika hara...
Malopre sam u temi gladiole postavila pitanje u vezi toga da li je preporučljivo mešati baštensku zemlju sa kompostom od šampinjona prilikom uzgoja lukovičastog cveća ( na otvorenom) .. konkretno ljiljana ...ODGOVOR imam već iz prakse pa ću podeliti sa vama ( koliko to nekog zanima?)...
Naravno da može - ali svakako upotrebiti preventivnu zaštitu U MOMENTU sadnje= potapanjem u preparat PRESTIGE 290-FS ( kombinovani preparat sa fungicidnim i insekticidnim delovanjem...
 
hteo bih da nabavim lukovice ljiljana ali ne znam gde, stanujem u Titelu u blizini Novog Sada i imam lepu bastu u dvoristu kuce pa bih sada hteo da nabavim i ljiljane posto su prelepi. Da li se tesko nabavljaju i gaje, ako moze neka pomoc u vezi mojih pitanja.
U napred hvala
 
U maloprodaji lukovice ljiljana možete kupiti u : poljoprivrednoj apoteci, potom u "floraekspres" - (www.floraekspres.rs/proizvodi ) , a ima niz ponuda i preko poljooglasa na internetu. Kada kupujete OBRATITE PAŽNJU da lukovice budu zdrave - neka vam deklaracija ne bude 100 % -na garancija. To ćete lako sami proveriti tako što lukovica NESME imati zelenkasto-plavih tragova po sebi (znak prisutnog botritisa). To Vam govorim iz svog lošeg iskustva - kada sam kao ljubitelj počela da uređujem svoju okućnicu.
Ljiljan iz grupe Asiatic mogu bez problema biti u vrtu bez zimske zaštite.Njihov uzgoj uopšte nije težak. Bitno je da zemljište uvek bude umereno vlažno - ne natopljeno vodom ( to nikako) -U narodu kažu za lukovičasto cveće da ONO VOLI da su mu "noge" u hladu. Zato se u okućnicama uglavnom sadi u grupnom poredku. Ja sam se kod sebe takođe uverila da su lepši cvetovi,jače i duže stapke u leji sa gušćom sadnjom( to mi je bila experimentalna leja). Kada odsecate cvet - vodite računa da uvek ostane najmanje trećina stapke sa lišćem koje je bitno u ishrani lukovice za dalju reprodukciju.
 
hvala puno milamarija na pomoci ako mi nesto treba ja cu sebi dati za pravo da Vas priupitam jos koje pitanjce.
hvala jos jednom
 
@ktrokis

Lukovice ljiljana ako nema nigde blize onda u prodavnicama "Semenarnacoop" u NS na Klisi blizu najlon pijace i Veterniku preko puta sportskog centra "Vujadin Boskov"
 
slika450.jpg
 
Carska kruna,
Pošto imam ovu lepu biljku, želim da napišem nešto o njoj.Biljka ima lukovice veličine pesnice. Izbojak je snažan, ponekad je visok i do 1 metra. Na vrhu ima 6-8 krupnih zvonastih cvetova, naradžaste boje.Cveta u martu i aprilu (Upravo je završio sa cvetanjem) Skromnih je zahteva u pogledu nege i održavanja.Na istom mestu može ostati 3-5 godina i obnavlja se maltene sam.Lukovice se sade na sunčanim mestima u lakoj rastresitoj zemlji.Dubina sadnje je 20-30 cm. Vreme sadnje je juli, avgust, čim biljka procveta i završi vegetaciju.Sadi se duž staza.

- - - - - - - - - -

Visibabe,
Lukovice visibaba se sade od avgusta pa do polovine septembra.Odgovara im i delimično mračno mesto, recimo ispod retkog grmlja.Lukovice se sade u grupama, od po 15-20 lukovica, jer će tako lepše izgledati.Sadimo ih na dubinu 5-10 cm.Izmedju lukovica ćemo ostaviti dovoljno mesta, jer će svaka od njih stvoriti još brojne postrane lukovice.Nakon cvetanja visibabe stvaraju plodove od po nekoliko semenki koje treba ostaviti na biljci. Cvetaju od januara do aprila. Imaju lekovito ali i otrovno dejstvo.Listovi se nesmeju otkidati, kada se sasuše biljka miruje. Sade se u proleće po završetku cvetanja, ili u jesen kad prodje period mirovanja.
 
Iris - jedna od meni omiljenih vrtnih vrsta. Cvate u proljeće, ima ih raznih vrsta, razne boje cvijeta i lista, niskih i visokih...razmnožava se diobom korijena, najbolje u jesen, iako sam ja ovog proljeća tako razdijelila svoje i svi su cvali.

- - - - - - - - - -

gedc1379.jpg
gedc1364.jpg
 
Počeo je da cveta moj beli ljiljan...za neke je beli ljiljan najomiljeniji od svih drugih boja ljiljana .Kaže se da je beli ljiljan simbol uzvišenosti i čistoće.Raste u visinu i do jednog metra.Cvetovi su mu zvonoliki i imaju prelep miris.
ljiljan.jpg
 
Hemerocallis -Grančica
Ova cvetnica se zove još i Dnevni ljiljan. Trajnica je.Potiče od grčke reči hemera(što znači dan) i kallos(što znači lepota).Prevedeno bi značilo; lepota za jedan dan.Cvet je otvoren samo jedan dan. Postoji u raznim bojama, ova narandžasta je najčešća.Grančica cveta u šestom, sedmom i osmom mesecu.Starije biljke imaju dosta veliku lisnu masu pa im treba prostora.Najbolje uspevaju na sunčanom položaju.Nisu zahtevne i dosta lako se održavaju.Razmnožavaju se u proleće i jesen delenjem.
 
Na forumu je postavljena verzija kombajna za berbu lala, pa sam pomislio da je zgodno da se taj snimak nađe i u ovoj temi.

 
Nazad
Vrh