Lucerka

Danas izbalirana i uvezena treća detelina. Malo se oteglo jer je kisla dvaput pa je već počela da tera nanovo. Za divno čudo nije pocrnela uopšte :) već sam se bio zabrino da će da propadne kako je zaređala kiša.

Juce izbalirao drugu (prva joj je godina), bilo 204 bale na 0.7ha ali od moje prese,bilo bi najmanje 250 da je balirano usluzno obicnom presom.

Ako je parcela zaražena u oazama uraditi desikaciju leđnim špricem.Može da se koristi Reglone Forte ili neki drugi herbicid za tu namenu.

NA ljulj uvek se moze preci, mada cini mi se da ljulj nema toliko proteina kao detelina, i ja bih se pre odlucio za grasak ili grahoricu ili ovas, joojjj sto moje krave lude za ovsem to je neverovatno..., Mene zanima jedna stvar, da li vilina kosica dolazi sa semenom ili izbija kao korov iz njive??

vilina kosica rešava herbicidima samo se treba raditi na vrijeme,a kolega ratkopa poslije pokušaja sa ljuljem vrlo brzo ćeš se vratiti na lucerku.na ovim našim ravničarskim prostorima ljuljevi su opravdani samo za ispašu a na površinama za košnju na onim zemljištima gdje uspjeva lucerna nijedna slična kultura nema mjesta.

NA ljulj uvek se moze preci, mada cini mi se da ljulj nema toliko proteina kao detelina, i ja bih se pre odlucio za grasak ili grahoricu ili ovas, joojjj sto moje krave lude za ovsem to je neverovatno..., Mene zanima jedna stvar, da li vilina kosica dolazi sa semenom ili izbija kao korov iz njive??

Vilina kosa se prenosi semenom. Moze da ima ostataka u tvojoj njivi, moze da predje od komsije, a mozes da je posejes ako je ima u semenu dateline koje sejes. Zato je naj sigurnije posejati deklarisano seme, jest da je dosta skuplje, ali znas bar da je cisto.

Gramoxson i reglon forte unistavaju i vilinu kosu i nadzemni deo lucerke, ali ce se lucerka obnoviti vec u sledecem otkosu posto ova sredstva ne deluju na koren lucerke. Vilina kosa i nema koren. Ona je parazit koja ima samo stablo i cvet sa puno semenki koje mogu po pet sest godina da opstanu u zemlji.

Nazad
Vrh