Lucerka

Kalcifikacija se nikad ne radi u prolece i pre setve.

Sta znaci kalcifikacija?

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Kalcifikacija je proces unosenja vecih kolicina kreca kako bi se popravio ph zemljista. Kako se zabelelo iza vas ja sam zakljucio da ste vi upravo to radili. Posto lucerka ne voli kisela zemljista to je nacin da se zemlja poboljsa.

Poslednja izmena:
Sutra sejem lucerku. Sejacu rucnom sejalicom Vilager. Parcela je isfrezirana, sad neki mi govore da drljam posle setve oa valjam, a neki govore da ne drljam nista samo da bacim i povaljam da ga ne bi ubacila duboko drljaca posto je duboko isfrezirano. Ja opet mislim da treba da ga podrljam, odignem malo drljacu da ne ide celom tezinom jer nece imati potrebe, samo krila da budu na zemlji bez rama.
Sta vi mislite?

Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka

Ako je ravno i sejalica lepo useje samo povaljati. Ako je jako rastresito mozes povaljati i pre i posle setve. Ne vidim efekat drljanja.

Ako je sejalica rucna kao sto kazes, nije zgoreh podrljati i povaljati posle setve,kao sto si rekao sa podignutim ramom.
Deks, imas neki podatak kolika ti je kiselost na ovoj parceli ?

Poslednja izmena:
Ako je ravno i sejalica lepo useje samo povaljati. Ako je jako rastresito mozes povaljati i pre i posle setve. Ne vidim efekat drljanja.
Pa recimo efekat drljanja je unosenje semena u zemlju, ovako kada ostane na povrsini, prvo mnogo je veca sansa da se osusi jer ce ostati bez vlage, drugo, ptice ce pojesti neku kolicinu semena kada ostane tako na povrsini.

Zemlja je poprilicno kisela kod nas uopste.
Analizu sad nisam radio iz razloga jer nemam vremena, radjena je pre tako da je dokazano.
3t je baceno na nekih 1.5h.
Nije preterano puno a znacice sigurno.
I ja sejem ovih dana, cekam seme da stigne.
Isto sejem zvrcom, necu ni valjati ni drljati.
Valjanje obavezno praktikujemo u idealnim uslovima, ovde je strana, zemlja jako suva, svlacice traktor pa ce ostati kanali ogromni a uradjeno je super, necu da kvarim njivu!

Zemlja je poprilicno kisela kod nas uopste.
Analizu sad nisam radio iz razloga jer nemam vremena, radjena je pre tako da je dokazano.
3t je baceno na nekih 1.5h.
Nije preterano puno a znacice sigurno.
I ja sejem ovih dana, cekam seme da stigne.
Isto sejem zvrcom, necu ni valjati ni drljati.
Valjanje obavezno praktikujemo u idealnim uslovima, ovde je strana, zemlja jako suva, svlacice traktor pa ce ostati kanali ogromni a uradjeno je super, necu da kvarim njivu!

Ne mislis da ce biti problema kod prvog kosenja, jer ce biti dosta meko sto u strani jako smeta, takva su moja iskustva, zato sam i resio da pravim valjak i povaljam, naravno i zbog boljeg prijema.

Pa recimo efekat drljanja je unosenje semena u zemlju, ovako kada ostane na povrsini, prvo mnogo je veca sansa da se osusi jer ce ostati bez vlage, drugo, ptice ce pojesti neku kolicinu semena kada ostane tako na povrsini.

Rekao si da sejes sejalicom. Valda ce usijati u zemlju. Nemam iskustva sa drljanjem posle srtve, ali seme je lako neznam koliko ce otici dole posle drljace i zato kazem da to ne vredi.

Ne mislis da ce biti problema kod prvog kosenja, jer ce biti dosta meko sto u strani jako smeta, takva su moja iskustva, zato sam i resio da pravim valjak i povaljam, naravno i zbog boljeg prijema.

Nece, imam samohodnu bcs skoro nova, koristimo je za neke tesne situacije i za prva kosenja dok se ne uledinci,inace je mrzim!
Imam i ja valjak ali dzaba od toga, necu da pravim sebi gore, sta mi znaci da valjam ako ce kanali ostati po njivi??
Godinama sejemo lucerku, pomazem komsiji a i on meni, iz naseg skromnog iskustva tu nece biti greske.

Meni je prosle godine propalo 50ari lucerke jer je zemlja prekisela,lepo sve niklo i za mesec i po sve nestalo.
Za kiselu zemlju je najbolji zuti zvezdan (cmiljka) kosis ga 7-8god, ali mu je mana sto malo sena daje.

Ovde bude lucerka vrh, znala je trajati po 8-9 god.

Ja mislim da ako nema sigurnosi da je ph dobar za lucerku ne treba se zajebavati i rizikovati sa lucerkom jeste da je bolja od svih ali je moze zameniti i trojka i zuti zvezdan u raznim smesama

Sutra sejem lucerku. Sejacu rucnom sejalicom Vilager. Parcela je isfrezirana, sad neki mi govore da drljam posle setve oa valjam, a neki govore da ne drljam nista samo da bacim i povaljam da ga ne bi ubacila duboko drljaca posto je duboko isfrezirano. Ja opet mislim da treba da ga podrljam, odignem malo drljacu da ne ide celom tezinom jer nece imati potrebe, samo krila da budu na zemlji bez rama.
Sta vi mislite?

PODRLJAJ OBAVEZNO !!!!
Kako će seme u zemlju ako ga ručno poseješ pa NE podrljaš !?
TAKO JE, "odigni" drljaču da krila samo zadnjim krajem ovlaš dodiruju zemlju i slobodno pređi 2 put, ili "poklapaj"...
Ako imaš valjak, posle drljanja povaljaj, još jedan plus za nju...
Ja ti garantujem da ako je seme pravo, svako zrno nikne, bez obzira koliko je duboko, i nikad nije previše semena, Lucerka samu sebe desetkuje i stigne do optimalnog sklopa, veći je problem manjak (štednja) semena, i loše seme, pa ne nikne ni ono što si posejao...
Nemam više stoke (osim one konjetine) te tako već par godina ne zasnivam nova lucerišta, ALI odlično poznajem (i dalje pamtim) postupak setve Lucerke....
Evo fotografija, kada sam na placu proširivao zasad Lucerke, prvo duboko oranje, onda drljanje (klasično) ,zatim freziranje Hondom, pa još jedared frezom sa jednim krilom konjske drljače da malko poravnam i zatim klasična tradicionalna RUČNA SETVA, bukvalno šakom odnosno rukom, OPET DRLJANJE ukrug više prohoda sa frezom da što bolje seme "uđe" u zemlju i onda jedino što ti preostane je, da "zaliješ", ti čime voleš, a Svevišnji jednim dobrim pljuskom !!!!! 🍻 👍
@Dulkaarpad U TVOJE ZDRAVLJE !!!! 🍻 🍷

Mesanu travu?

Crvenu detelinu, ja sam je ubacio u plodored prve godine bude nesto, druge razvali kolko ima i odmah razoravam druge godine u jesen, pa na prolece kukuruz. Ocisti njive, lako se ore posle nje i ostavi azot, ne zadrzava se dugo na parceli, rotiram...
Ove godine sam posejao 2 ha zajedno sa ovsom da vidimo kako ce mo da prodjemo

To je prava stvar.Posejes sa ovsem u prolece.Prve godine kosis ovas(iskoristis parcelu) posle na jesen bude jedan mali otkos trojke.Druge godine imas 3 full kosenja gde rodi brdo sena i posle toga odmah plug.Moze se ostaviti i trece godine ali ne opravdava zauzimanje parcele.

Nazad
Vrh