Posejao sam danas lucerku na placu od 10 ari, gde već imam 8 ari lucerke stare 4 godine...
Ovo parče placa mi je služilo kao "parking" za stajsko đubre od krava, dok sam ih imao, pa u dvorištu nisam imao gde, nego gurao preko na plac, kad već ima mesta, a i za utovar i izvoz na njivu je bilo idealno...
Oprskao sam totalitisom pre 3 nedelje, a danas sam prvo uzorao, pa prešao motokultivatorom,da se malo usitni, i onda traktorom sa drljačom da dobro poravnam, ručno posejao, pa podrljao jednim krilom konjske drljače, samo nije vukao konj, mrzelo me da ga izvodim za ovo malo, a i ne bi funkcionisalo, odmoran je i besan, pa bi bilo "opštenarodno veselje", nego sam smislio "mućku", pa probao da zakačim za frezicu, i uspelo je...
Sortu Lucerke ne znam, ovo seme, nekih 20-tak kilograma, sam dobio pre 4 godine od našeg Člana
Dulka Arpad-a,
,spakovao sam ga u staru platnenu jastučnicu, pa u prteni džak, u vratio u kutiju u kojoj je stiglo seme od Arpada...
Pošto su uslovi za setvu bili i više nego nepovoljni, u trenutku kada sam seme dobio, rekoh, sačuvaću ga pa posejati naknadno...
E onda, kada su se stekli uslovi, nisu se druge stvari poklapale, i tako mi ostalo seme, za neko povoljnije vreme...
Žuti se ko dukat, kao i onog dana kada je stiglo kod mene, i nadam se, da sam ga "onakvim"
konzerviranjem, uspeo sačuvati u "klijavom" stanju...
Nisam puno potrošio, možda kilu, kilu i nešto, pošto sam bacao ručno...
Valjalo bi i da sam povaljao, međutim, valjak koji sam napravio od stare boce bojlera, je "dobio noge", gubi mu se svaki trag kod koga je završio, i nisam imao živaca da vitlam po selu gde je, a zaista zgodna stvar, obično povaljam baštovanluk sa njim...
Napraviću drugi, čim nabavim bojler, ali onda neće u selo, garantujem!!!
Vlage za nicanje ima dovoljno, e sad, kad bi bar jedan čestit pljusak kiše zalio ovu moju rabotu, bio bih i više nego zadovoljan...