Evo i mene malo vidim dobra tema!
Čitao sam od početka i svi ste u pravu a otprilike Miladinović navodi najbliže mom stavu tj. hrana je sigurno najvažniji faktor kvalitete,ovca kao i druge životinje imaju prirođeno da ako nemaju dovoljno hrane "odbace" jedno janje,a ako su totalno gladne odbacuju i drugo janje da spase svoj život i takva ovca ne prima ovna jako dugo tj. dok god se potpuno ne oporavi.Gore ste spomenili loše ponašanje prveskinje i tu bih mogao reći svoje iskustvo kad ovca ne prima svoje janjce:
1. Pošto je to noj prvo janjenje može joj biti bolno pogotovo ako se cerviks ne otvori dovoljno
2. Može biti postporođajni stres zbog kojega ovca bježi u suprotni ćošak i ostavlja dojam kao da ga se boji u tom slučaju daje se antibiotik i nakon par sati se ovca smiri i sve je ok ali dok to stanje traje da janje ne pregladni ja srušim ovcu i nahranim janje
3. Znalo mi se dogoditi da pratim napinjanje pa odlučim pomoći porod(izvući janje)pa ako ovca nema osjećaj da ga je ona istiskala misli da nije njeno pa tek onda zaključim da nisam trebao pomagati
I kao zadnje kad ovca "brine i ne brine za janjce" ja onda stavim u malo veći boks nekoliko ovaca sa janjcima zajedno i promatram šta se događa: svaka ovca u što kraćem vremenu prikupi svoje janjce i pazi na njih a tuđe otera od sebe, i još jedan detalj kojeg sam čuo od starih ovčara kaqd ovca baš ne brine o janjcima da valja da se oko boksova mota pas odmah je ona pažljivija o malima.
I opet ponavljam kao zaključak da je "potpuna" ishrana najvažniji faktor za izbjegavanje svih problema u stočarskoj proizvodnji tj. svedeni su na minimum.